reklama 11A

Švédi ukázali nervy ze železa. V Miláně dokonali převrat a slaví zlato

ikonka

Soutěž týmů na parkurovém mistrovství Evropy byla plná turbulencí. V pátek 1. září si pro zlato dojeli Švédi, kteří předvedli obrovskou soustředěnost. Historický úspěch prožívají Rakušani, kteří se na poslední chvíli protlačili na stupně vítězů.
01.09.2023 17:16  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

To, co odehrálo na milánském kolbišti v pátek 1. září, si budou příznivci parkurového skákání dlouho pamatovat. Vyvrcholila tam soutěž družstev při mistrovství Evropy seniorů a nabídla podívanou plnou turbulentních momentů.
 
Po prvním kole, které se jelo o dva dny dřív, vedli jezdci Švédska, kteří v posledních sezonách získali zlato na olympiádě i mistrovství světa. Druzí byli Švýcaři, pro něž byl šampionát extrémně důležitý, protože jednak obhajovali titul, ale hlavně jim šlo o postup na olympiádu do Paříže. Třetí příčku drželi po prvním dějství Němci.
 
Jenže už ve čtvrtek přišly změny. Švýcaři zaváhali, a klesli na třetí místo průběžného pořadí. Také ve švédských jízdách byly chyby, seveřani tak do rozhodující páteční soutěže nastupovali z druhé příčky. Do čela se dostal celek Německa.
 
Páteční parkur do 160 centimetrů znovu obrátil všechno vzhůru nohama. Švédi ukázali svou sportovní chladnokrevnost a po škrtu jediného zaváhání Henrika von Eckermana na Ilianě zapsali v poslední části nulu. Velká zodpovědnost ležela na zkušeném Rolfovi-Göranovi Bengtssonovi, který za tým nastupoval jako poslední. V ten okamžik bylo jasné, že pokud nezaváhá, získají Švédi další cennou trofej. A Bengtsson se Zuccerem skutečně předvedl čistou jízdu. Bezchybným výkonem k triumfu přispěl také Jens Fredricson na Markan Cosmopolit, který je tak nadále vedoucím jezdcem individuálního pořadí, a nechybovala ani Willma Hellström na klisně Cici BJN.
 
Jak pro Němce, tak Švýcary ovšem přineslo rozhodující kolo zklamání. Za Švýcarsko dovezl nulu jen Steve Guerdat. Po škrtu nejhoršího výsledku měli celkem 16 trestných bodů z páteční části soutěže, a to po součtu s předešlými výkony nejen nestačilo na medaili, ale znamenalo to pokles až na konečné šesté místo. Němci vyšli také medailově naprázdno, když poté, co vzdal jízdu Marcus Ehning, klesli na čtvrtou příčku.
 
Příležitosti se chopili soupeři. Na druhé místo se vyšvihli Irové, kteří po nevýrazném začátku zajeli v pátek velmi dobře. Překvapením je pak bronz Rakouska. Těm vyšla poslední soutěž skvěle a slaví historický úspěch. Družstva závodí na mistrovství Evropy od roku 1975, zatímco v individuálním klání Rakušani medaile mají zásluhou Huga Simona, týmový cenný kov získali poprvé. 
 
Kromě titulu však bylo pořadí v Miláně podstatné ještě z jednoho důvodu. Tři nejvýše postavené celky postupují na olympijské hry do Paříže, pakliže už nemají místo zajištěné z jiného mítinku. Zlatí Švédi postupují díky vítězství na mistrovství světa 2022 v Herningu, stejně tak druzí Irové si tehdy zajistili účast v Paříži. Rakušani však mají vedle bronzu i radost z olympijské účasti, protože dosud kvalifikaci neměli. Němci, kteří obsadili čtvrté místo, už jistotu měli, rovněž díky výsledku z Herningu. Pátá příčka z Milána patří Španělům, kteří tak také slaví olympijskou kvalifikaci. Nakonec spadl kámen ze srdce i jezdcům Švýcarska. Přes pokažený závěr se těsně vešli do trojice družstev, která se dostanou na olympijské hry.
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE