reklama 11A

Sternkranz nejprve potrápil Váňu, pak nasadil k famózní stíhací jízdě

ikonka

Sternkranz, Pomella a Fort Medoc jsou prvními jedničkovými vítězi nabitého pardubického víkendu. Sternkranz ve Stříbrné trofeji opět předvedl, proč patří k nejlepším koním ve své disciplíně. Rovinovou část programu ovládl dvakrát vítězný David Liška.
08.10.2022 19:56  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Osmiletý valach Sternkranz původně směřoval v těchto týdnech opět do zahraničí. Když se ale trenér Josef Váňa mladší rozhodl pro účast Brunch Royala ve 132. Velké pardubická se Slavia pojišťovnou a majitel Josef Aichner přijel na celý víkend do Pardubic, poslali jednoho ze svých nejlepších steeplerů do sobotní Stříbrné trofeje - Ceny pivovarů Staropramen.

Sternkranz se stájovým žokejem Josefem Bartošem nezklamali a předvedli slušně zaplněným tribunám skvělou podívanou. Favorit vbíhal do závěrečného oblouku s poměrně velkou ztrátou na vedoucí dvojici Ho My God a Popinjay a zdálo se, že již vypadl ze hry o vítězství. Tmavý hnědák stáje Scuderia Aichner SRL však předvedl famózní finiš a z téměř beznadějné pozice triumfoval nakonec jistě o 3 1/4 délky před výborně běžícím Popinjayem a dlouho vedoucím Ho My Godem.

"Dnes to nebylo těžké jen pro žokeje Bartoše, který musel celou dobu Sternkranze podporovat, ale i pro nás na tribuně, když jsme před cílem viděli, jakou má ztrátu. Čekal jsem, že druhá polovina dostihu pro něj bude výrazně jednodušší a při sledování jsem chvílemi trpěl. Po doběhu jsme si ale s Pepou Bartošem vysvětlili, proč se nedalo dostat dopředu dřív. Příští start už naplánujeme Sternkranzovi do Francie," konstatoval Váňa mladší.

Pomella si řekla o pozornost

V Křišťálovém poháru se prosadila jediná klisna v poli, čtyřletá Pomella ze stáje Jazam, která byla také nejmladším koněm v šestičlenné startovní listině. Až do cílové roviny zavedl pole tempař Folburg De Palma, ale vranka trénovaná Jozefem Frankem a odježděná Jakubem Kocmanem slábnoucího valacha minula a překvapivě vyhrála. Druhý doběhl Folburg De Palma a třetí Tcheque King.

Pomella odměnila svůj tým za složitou cestu do Pardubic, kterou poznamenaly problémy s přepravním autem a jeho chladičem. Potenciál naznačila už v minulém start, kdy si mocným závěrem doběhla pro druhé místo. "Kdyby Kubovi nevypadl třmen, mohlo to být už tenkrát výborné. Ale vyšlo to teď," řekl asistent trenéra Zdeněk Řezáč, který ocenil také výkon Jakuba Kocmana.

"Přesně splnil ordre, nechal ji cválat za koňmi a ona ten konec má," řekl Řezáč na adresu jezdce, jemuž k titulu žokeje zbývá poslední vítězství.

"Nejpomalejší" Fort Medoc nadále neporažen

Ve Zlaté sponě tříletých BICZ holding 2022 absolvoval další procházku horký favorit Fort Medoc z tréninku Pavla Tůmy. V malém poli se nikomu ze tříletých nechtělo dopředu. Nechuť cválat ve svižnějším tempu vynesla na čelo právě Fort Medoca, který se střídal s Nanamixou. V sedle s Janem Odložilem neměl v závěru soupeře a uhájil i v třetím startu kariéry neporazitelnost.

"Ve stáji máme pět výborných tříletých. Ti nejlepší běhají v Itálii. Tento je nejpomalejší, bude běhat tady," řekl na adresu vítězného ryzáka jeho majitel Jiří Charvát. Za Fort Medocem skončili La Salinero a Nanamixa.

V rovinovém programu se dvakrát prosadil žokej David Liška, který pro stáj Pure Nutrition vyhrál nejdříve s valachem Procellarum a následně pro slovenskou stáj Mihalík Racing s černou hnědkou Natty´s Star.

Boj o rovinového šampiona opět zdramatizovala žokejka Jiřina Andrésová, které v sedle Vévody odolala o krátkou hlavu útoku klisny Anoaster s žokejem Milanem Zatloukalem. Vítězný Vévoda je potomkem Egertona a klisny Vltavy.

"Vévoda je tempař, i na čele je dost poslušný. Také v práci ho takhle jezdím. Navíc i na té špici umí relaxovat. Ale jestli se před nás v závěru nedostal druhý kůň, to jsem si jistá nebyla," řekla po doběhu vítězná Andrésová, která bojuje o titul s Vendulou Korečkovou a právě s Milanem Zatloukalem.

Foto: Ivan Krejza




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE