reklama 11C

Den splněných přání v Chuchli: Petrlík uctil tátu, Andrésová má stovku

ikonka

Rabbit Coulsty s žokejem Jiřím Chaloupkou nedala soupeřkám v nedělním Memoriálu Harryho Petrlíka v Chuchle Areně Praha šanci. Klisna Rabbitu Trhový Štěpánov vyhrála stylem start-cíl. Rámcový program patřil uchazečům o titul rovinového šampiona.
02.10.2022 19:44  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Celou řadu zajímavých příběhů a další dějství napínavých bojů o rovinové šampionáty přinesl nedělní mítink v Chuchle Areně Praha. V Memoriálu Harryho Petrlíka se vůbec poprvé radoval z vítězství syn legendárního trenéra Allan Petrlík, jehož svěřenkyně Rabbit Coulsty bez větších problémů zdolala kvalitní pole soupeřek.

Žokej Jiří Chaloupka přešel se čtyřletou bělkou stáje Rabbit Trhový Štěpánov hned po startu na špici a na měkké dráze udal solidní tempo. V polovině cílové roviny sice zaútočily tříletá Dally Top a favoritka Zariyannka, ale pátá z loňské Jarní ceny klisen našla dostatečné rezervy, aby nápor soupeřek odrazila.

O necelé tři délky zpět obsadila posedmé v kariéře druhé místo napajedelská odchovankyně Dally Top před Zariyannkou a Solemeenou.

 

Čtěte také: Patnáct koní míří na start 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou

 

"Je pro mě strašně dojemné vítězství, protože já jsem byl na tátovi a když odešel, bylo to, jako když člověk ztratí pravou ruku. V jeho memoriálu byli mí koně vždycky druzí nebo třetí, teď se nám podařilo vyhrát a je to neskutečný zážitek," hledal slova dojatý Allan Petrlík.

Rabbit Coulsty triumfovala stylem start-cíl, který byl pro otce i syna Petrlíkovy vždy typický. "To byla naše taktika. Rabbit Coulsty asi zůstane ještě rok v tréninku a pokud se vrátí z dnešního dostihu zdravá, možná bychom s ní zkusili Českomoravskou cenu," dodal Petrlík.

Stovka Andrésové, premiéra Korečkové

V Pičíně na Benešovsku působící trenér zaznamenal o víkendu celkem čtyři vítězství a posunul se do čela průběžného pořadí šampionátu rovinových trenérů. V neděli triumfoval ještě s dvouletým hřebcem From The Stars, kterého jel Milan Zatloukal.

Ten se dvojicí víkendových úspěchů udržel ve hře o nejvyšší příčky Lázně Poděbrady Cupu, ale v Chuchle Areně Praha bodovaly i jeho dvě největší soupeřky. Jiřina Andrésová v neděli o hlavu vyhrála Cenu společnosti s Tipsport s pětiletou Nargotou a jako desátá žena české historie dosáhla na 100. vítězství kariéry.

"Ještě na jaře jsem na stovku moc nemyslela a ani manžel Dušan nevěřil, že by se mi to mohlo povést. Teď už jsem to ale prožívala a zkraje odpoledne jsem byla docela nervózní. Spadlo to ze mě až po vítězství, mám velkou radost," těšila se Andrésová.

Velký mezník se podařil i její soupeřce v boji o šampionát Vendule Korečkové, která s tříletým ryzákem Bundeskanzlerem vybojovala první trenérské vítězství kariéry. Hřebec stáje Excelent-K s.r.o. Liberec si v trojkové Ceně Unicredit Bank na 1400 metrů poradil s Captainem Lukou a Coltynem. Favorit Yasánek pod nejvyšší nesenou hmotností v poli 62 kg doběhl šestý.

"Splnila jsem si obrovský sen, tohle vítězství pro mě strašně moc znamená. Je to pro mě víc, než případné vedení v šampionátu," usmívala se Korečková.

Charvát nadále ve formě

Do Ceny portálu Fitmin & Turf Magazín, dalšího dílu Fitmin Cupu pro dvouleté koně českého chovu, nastoupil maximální počet šestnácti startujících. Trenér Karel Germič v týdnu před dostihem nemohl sehnat jezdce na svou klisnu Lowe Wole a vážně zvažoval její škrtnutí.

Start dcery někdejší vítězky Ceny zimní královny Love Connection však zachránila jezdkyně Eva Buriánková a v neděli dovedla vlastní odchovankyni stáje Tahlo Šefraný k jistému vítězství o půl délky. Druhá finišovala Gratulace před dlouho vedoucí Baby Summer.

Dobrou formu z posledních týdnů opět demonstroval jezdec Lukáš Charvát, když vyhrál dva ze svých tří startů. Měl dokonce na dosah hattrick, kromě triumfů s Fortem a Lazardem dojel o hlavu druhý se Silver Triggerem.

 

Krátce z turfu

 

Pětiletá bělka Alpinista s Lukem Morrisem ovládla na měkké dráze v Longchamp Cenu vítězného oblouku a postarala se o první trenérské vítězství Sira Marka Prescotta v nejbohatším evropském rovinovém dostihu. O půl délky zpět doběhl druhý Vadeni, třetí příčku vybojoval loňský vítěz Torquator Tasso. Bauyržan Murzabajev dojel na pětiletém Mare Australis patnáctý.

Šampion sprinterů Ponntos se po roce vrátil do Prix de l’ Abbaye de Longchanmp a na přímé dráze obsadil pod Frankiem Dettorim sedmé místo přibližně čtyři délky od vítězky The Platinum Queen. Svěřenec Miroslava Nieslanika cválal jako jeden ze tří aktérů u vnější bariéry, zatímco zbytek pole finišoval na opačné straně dráhy. Vítězka vyběhla čas 0:58,65.

Bez šancí zůstal v Longchamp svěřenec Štěpánky Myškové Zenhaf v milionem eur dotovaném Qatar Arabian World Cupu na 2000 metrů. Jan Verner ho musel začít jezdit už při vbíhání do cílové roviny a nakonec uzavřel doběh na posledním šestnáctém místě. Dvojí zastoupení měl český turf v sobotní supervytrvalecké grupě 1 Qatar Prix du Cadran, kterou lehce o 20 délek vyhrál Kyprios. Český odchovanec Sapienti se svou trenérkou Martinou Havelkovou se v závěru posunul na vzdálenou sedmou příčku více než šedesát délek za vítězem. Někdejší vítězka St. Legeru Vivienne Wells se v průběhu dostihu zranila a doběhla po vypuštěném závěru desátá.

Druhé místo z Düsseldorfu veze hřebec Politicum ze stáje The Sons Of Sharpour. Svěřenec Konstantina Kobzareva ztrácel ve dvojkovém handicapu Preis des BOB Alpine Centres Düsseldorf (1400 m, 11 000 eur) jako druhý největší outsider 275:10 necelé dvě délky na vítězku Shymay, které dával pět kilogramů. Klisna stáje Lokotrans Lady In Pink se v sobotu porovnala s konkurencí v listed Silbernes Band der Ruhr (4000 m, 25 000 eur) a uzavřela osmičlenný doběh.

Desetiletý Ideal Approach nastoupil do nedělní grupy 3 Grosser Preis der Landeshauptstadt Düsseldorf (1700 m, 55 000 eur), ale žokej Michael Cadeddu si s vítězem Velké ceny Prahy příliš neporozuměl a svěřenec Luboše Urbánka po špatném průběhu finišoval až sedmý. Lailaho doběhl v rámcovém programu pátý.

Někdejší vítěz Gran Corsa Siepi di Merano Kifaaya si v sedle s Danou Bořánkovou připsal úspěch v Podzimní brněnské steeplechase. Svěřenec Radima Bodláka však musel až do posledních metrů bojovat, druhý Turion na něj ztrácel jen nos. Třetí skončil domácí Ferino.

Dvě vítězství včetně Podzimní moravské míle s Treasure Rockem slavil v Brně žokej Jaromír Šafář, který nedávno odešel ze stáje Radka Holčáka.

21 kilogramů činil rozdíl nesených hmotností mezi vítězným Goldentonem (70,5 kg) a druhým Heliosem (49,5 kg) v Ceně společnosti Tipsport na 2200 metrů, jež uzavřela letošní sezonu v Brně. Výrok rozhodčích zněl "lehce 14".

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE