reklama 11D

Statistiky ČJF: Jezdeckému sportu vládnou ženy. Mužů je jen 12 procent

ikonka

S blížícím se koncem roku publikovala Česká jezdecká federace statistiky porovnávající rok 2020 s předchozími lety. Poměr žen v tomto sportovním odvětví stále roste a dosahuje bezmála 88 %! Mezi disciplínami jednoznačně vede parkurové skákání.
19.12.2020 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Statistika České jezdecké federace potvrzuje smutný předpoklad vlivu Covid-19 na růst jezdeckého sportu, který byl po mnoha letech růstu přerušen propadem. Zatímco v minulosti jezdecký sport meziročně rostl zhruba o cca 10 %, v roce 2020 se naopak zhruba o jeden procentní bod propadl. 
 
Z grafů, které Česká jezdecká federace publikovala v Jezdeckém informačním systému je zřejmé, že epidemie Covid-19 se neprojevila na počtech členů ČJF ani na počtech vydaných licencí. Každým rokem zvyšuje počet aktivních sportovců meziročně v rozmezí od 6 do 15 % s výjimkou roku 2020, kdy je zřejmý dopad pandemie. Dlouhodobě se zvyšuje počet jezdců v oficiálních soutěžích na úkor jezdců hobby, aktuálně přes 83 % tvoří oficiální soutěže.
 
Počet mužů účastnících se soutěží se drží stabilně pod tisícovkou, veškerý meziroční nárůst zajišťují ženy, které zásadně dominují jezdeckému sportu s výjimkou nejvyšších skokových soutěží. Žen je v jezdeckém sportu aktivních 5619, což je 87,7 %.
 
Mezi disciplínami výrazně dominují skoky s 65,2 % (necelých 5000 sportovců). Drezuru společně s pardrezurou tvoří 20,6 aktivních sportovců startujících v soutěžích pod hlavičkou České jezdecké federace. Třetí olympijská disciplína (všestrannost) má jen zastoupení jen 5,6 %. Následují vytrvalost (3,4 %), voltiž (2,4 %), spřežení (1,8 %) a reining (0,9 %). Celkově v roce 2020 odstartovalo v soutěžích ČJF 7640 sportovců, zatímco před čtyřmi lety to bylo jen 5880. 
 
Dlouhodobě se snižuje počet pořadatelů, a naopak se zvyšuje počet soutěží. Z tohoto trendu je zřejmé, že se sport přesouvá od menších pořadatelů do velkých jezdeckých areálů. Nejaktivnější je s velkým náskokem JO La-Boheme Zduchovice, dále pak Equine Sport Center Olomouc a následuje možná trochu překvapivě Pegas Děpoltovice. Až za tímto subjektem jsou další známé areály jako TJ Equus Kinsky, JS Královický dvůr nebo JK Panská lícha.
 
Podrobné statistiky najdete POD TÍMTO ODKAZEM
 
Ilustrační foto Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE