reklama 11C

Stáj vybudoval děda. Bylo to první domácí zázemí, vzpomíná Šoupalová

ikonka

Ve vesnici Hrobice našla své první domovské zázemí pro trénink koní Martina Šoupalová. Se svým otcem začala původní stáj postupně vylepšovat a rozšiřovat a dnes nabízí velmi kvalitní zázemí pro koně určené převážně do parkurového skákání.
20.05.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Martina Šoupalová sídlí se svými koňmi po boku svého parkurově založeného otce ve vesničce Hrobice, která leží mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Název domovské stáje této parkurové rodiny je shodný s názvem klubu, a sice Showpal Equiteam s.r.o.   
 
Jak dlouho už toto místo považujete za svou domovskou stáj? 
To už musím opravdu trochu zavzpomínat. Celou stáj původně vybudoval můj děda a my jsme se do ní stěhovali, když jsem byla asi ve druhé třídě na základní škole a bylo mi devět let. Do té doby jsme byli vždycky v pronajatých prostorách a toto bylo naše první vlastní jezdecké zázemí. 
 
Proběhly nějaké konkrétní renovace po vašem příchodu a jaké zázemí máte dnes k dispozici? 
Postupně jsme to začali kompletně vylepšovat a rozšiřovat, jelikož zde byla úplně maličká hala, která naprosto neodpovídala našim požadavkům pro práci s koňmi. Nyní už slouží pouze jako sklad na seno a jezdeckou halu jsme postavili úplně novou a kvalitní. Přistavěli jsme další boxy, takže v této době je možné v naší stáji ustájit osmadvacet koní. Dále můžeme využívat k tréninku venkovní jízdárnu, chodící pás pro koně a okolní venkovní výběhy. 
 
Vy i váš otec se zaměřujete výhradně na parkurové skákání. Jak vypadá skladba ostatních koní a jejich zaměření ve vaší stáji? 
Naprostá většina klientů v naší stáji je také nějakým způsobem spojena s parkurovým sportem, a to na vyšší sportovní úrovni nebo i pouze amatérsky. Asi jen dva koně, které zde máme se připravují spíše do drezurního sportu, takže to je jen výjimka. V naší stáji zaručujeme klientům k základním požadavkům také trénink, ježdění a celkovou sportovní přípravu koní, od čehož se odvíjí složení klientů a koní u nás. 
 

Psali jsme: Šoupalová: Je to náročnější, když je trenér zároveň rodinný příslušník

 

Co osobně považujete za největší výhody vašeho zázemí domovské stáje?
Když to vezmu z pohledu našich klientů, tak je pro ně určitě výhodné, že do stáje nemusí dojíždět úplně každý den a my se jim o koně postaráme. Klienti v naší stáji nejsou pouze místní, ale dojíždí k nám třeba i z Prahy, takže proto je možné s koňmi pracovat podle aktuálních potřeb. 
 
Zdá se tedy, že ve stáji trávíte opravdu většinu svého času. Můžete nám přiblížit, jak vypadá takový váš běžný program? 
Když se sejdeme ve stáji v plném počtu i se všemi našimi zaměstnanci, tak mám možnost jít už od rána jezdit své vlastní koně anebo právě pokračovat podle plánu s koňmi klientů. Následně se věnuji tréninku našich stálých svěřenců a stává se, že k nám jezdí na jezdecké lekce i další zájemci, kteří s naší stájí nejsou nijak spojeni. V případě, že si naši stájníci vybírají své volné dny, tak se zapojuji do klasického ranního koloběhu ve stáji, kdy je potřeba nakrmit, vyházet hnůj, pouštět koně do výběhů a ježdění a trénink se tím posouvá na odpolední až večerní hodiny. 
 
Jsou v plánu ještě další rekonstrukce či rozšíření ve vašem jezdeckém areálu? 
Velice rádi bychom zrekonstruovali naše venkovní boxy. Ty jsou teď tvořeny ze dřeva a do budoucna je právě plánujeme přetvořit do zděné podoby, a tím zkvalitnit podmínky a navýšit tak naší možnou ustájovací kapacitu. V nedávné době jsme doplňovali povrch v naší moderní jezdecké hale, a to samé bychom rádi udělali i s povrchem na venkovní jízdárně. Je pravdou, že teď halu využíváme téměř celoročně, jelikož se dají otevřít boční stěny a v létě na nás nepraží slunce. Toto bych vlastně mohla ještě zpětně přiřadit k jedné z největších výhod naší domovské jezdecké stáje. 
 
Foto: Martina Šoupalová 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE