reklama 11B

Stáj Arcos je kompaktní areál s výhodnou polohou, pochvaluje si Zigová

ikonka

V Rudné u Prahy již více než dva roky provozuje sportovní stáj s parkurovým zaměřením Kateřina Zigová. Po rekonstrukci povrchu hlavního kolbiště se tam pořádají skokové závody a areál nabízí kvalitní zázemí pro přípravu sportovních koní.
16.03.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Sportovní jezdecký areál, který momentálně provozuje Kateřina Zigová, se nachází mezi Rudnou u Prahy a obcí Nučice, což je přibližně pět kilometrů z Prahy ve směru na Plzeň. „Je to opravdu velice dobře dostupné místo, a to jak autem, tak i městskou hromadnou dopravou. Oficiální název našeho areálu je Jezdecká stáj Arcos a už to bude dva a půl roku od doby, kdy jsem si toto místo vzala do pronájmu a začala zde připravovat své sportovní koně,” sděluje v úvodu Kateřina Zigová.  
 
Co předcházelo vašemu příchodu do tohoto jezdeckého areálu? Kde jste měla před tím ustájené své koně?  
Mé předchozí působiště bylo ve stáji v Holubicích, kde jsem také měla pronajatý prostor. Mým sídlem a zároveň bydlištěm však byla Vysočina, kde jsem měla své vlastní koně a do Holubic jsem dojížděla převážně za svými klienty a jejich koňmi. Byla tam poměrně malá kapacita stáje, takže nebylo možné se tam přesunout kompletně. Hledala jsem místo, kde by tato podmínka mohla být splněna a následoval přesun a stěhování do Rudné, kde nyní už mohu tyto dva světy propojit. 
 
Jaké máte nyní možnosti a jaké vybavení stáje nabízíte svým koním a klientům?  
V této době máme k dispozici pětačtyřicet vnitřcích boxů, které jsou doplněny boxy venkovními a ty jsou určeny převážně pro mladé koně. V areálu se nachází veliké kolbiště a opracoviště s moderním a nově upraveným povrchem, což je zároveň místo, kde se pravidelně v průběhu sezony odehrávají parkurové závody. Dále je možné využívat kruhovku, kolotoč pro šest koní a krytou jezdeckou halu. Při závodech se naše stájová klubovna přetváří v příjemnou restauraci, která mimo jiné nabízí i pohled do haly.  
 
Jsou všichni koně ve vaší stájí zaměřeni výhradně sportovně?  
Ve stáji máme pár koní určených k rekreaci, ale převažují spíše koně sportovní. Jsme stáj, která se zaměřuje na parkurové skákání a tomu odpovídá i složení koní zde ustájených. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Anna Bierhanzlová: Zázemí a příroda okolo Martinic jsou bezkonkurenční

 

Kdybyste měla označit nějaké největší výhody vašeho areálu, co by to podle vás bylo?  
Myslím si, že opravdu velikou výhodou je poloha. Nacházíme se kousek za Prahou, takže dojezdová vzdálenost je pro spoustu lidí velice příjemná. Určitě je celá stáj dobře prostorově uspořádaná a její kompaktnost vnímám také jako další výhodu. Celý prostor je prakticky promyšlen, z hlavní stáje se dá vejít rovnou do haly a vše se nachází velmi blízko u sebe.  
 
Můžete nám nastínit váš běžný program a chod stáje?  
Celý chod stáje se samozřejmě odvíjí podle aktuální situace. Většinou se však scházíme ve stájí kolem půl sedmé ráno, provedou se základní úkony a stájové práce a v osm hodin většinou vodíme první koně do kolotoče a odcházíme na snídani. Poté už ošetřovatelé pokračují ve výměnách v kolotoči a ve výbězích a já už se začínám věnovat svým koním a následně až do večerních hodin našim klientům. 
 
Už jste výše zmiňovala, že v areálu pravidelně pořádáte jezdecké závody. Jaká je v průběhu závodů vaše role?  
Moje pozice při závodech je velice všestranná. Snažím se dohlížet na celý management a chod závodů, mám většinou k dispozici tým lidí, které podporuji a hlídám, aby vše probíhalo podle předepsaného časového harmonogramu a plánu. Vedle toho také závodím se svými koňmi, komunikuji s personálem na věži a dělám v podstatě vše další co je zrovna potřebné.  
 
Plánujete do budoucna nějaké změny, rozšíření, čí rekonstrukce?  
Když jsem do této stáje přišla, tak jsme kompletně vyměnili povrch na hlavní závodní jízdárně, takže to budeme do budoucna dále udržovat a zachovávat v dobré kvalitě. V blízké době plánujeme do stáje pořídit solárium, zmodernizovat povrch v kruhovce a také vyladit detaily ve venkovních výbězích. 
 
Foto se souhlasem Kateřiny Zigové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE