reklama 11D

"Sport má přednost před penězi". Britové odmítli pětidenní festival

ikonka

Revoluce v podobě prodloužení překážkového festivalu v Cheltenhamu ze čtyř dní na pět se nekoná. Pořadatelé z Jockey Clubu zvažovanou změnu po půlročním zvažování odmítli. "Je to skvělá zpráva pro náš sport," řekl bývalý hvězdný žokej Ruby Walsh.
18.10.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Zatímco fotbalová FIFA je v poslední době terčem kritiky za snahu o další rozmělňování velkých šampionátů kvůli navýšení zisků, National Hunt Festival v Cheltenhamu po dlouhých debatách setrvá u svého dosavadního čtyřdenního formátu.

Rozhodl o tom Jockey Club, který tento týden definitivně zamítl úvahy o možném prodloužení největšího překážkového mítinku na pět dní. Dal tak za pravdu hlasům varujícím před negativními dopady takového tahu, napsal ve čtvrtek list Racing Post.

Březnový galamítink překážkových dostihů se každoročně koná od úterý do pátku. Jeho případné rozšíření o sobotu by znamenalo šest klání denně a celkový počet třiceti dostihů.

 

Čtěte také: Salt Mix stále neporažena, Marlowe vyhrál Karpatskou cenu

 

"V Jockey Clubu nám hluboce záleží na dlouhodobé budoucnosti našeho sportu a jeho roli ve společnosti. Tato mise nám umožňuje přemýšlet jinak, když se rozhodujeme. Přestože jsme si vědomi finančních benefitů případného rozšíření a příležitosti oslovit nové publikum, našli jsme i řadu protiargumentů. Je například jasné, že by takový model byl velmi náročný na údržbu dráhy a udržení jisté rovnováhy, navíc si myslíme, že 28 dostihů během čtyř dnů je správný formát," řekl regionální manažer Jockey Clubu Ian Renton.

Dalším argumentem pro zachování stávající podoby mítinku byla malá startovní pole v některých letošních dostizích, například Turners Novices’ Chase (Gd1) se v tomto roce zúčastnila jen čtveřice koní.

Jockey Club dospěl k finálnímu verdiktu po půl roku trvajících konzultacích s členy dostihové obce a divácké veřejnosti. Kromě případného rozšíření festivalu se v řadě interních rozhovorů a několika veřejných průzkumů dotazoval i na názory ohledě vylepšení zázemí cheltenhamského závodiště a způsoby, jak přilákat na dostihy nové diváky.

Plán na pětidenní National Hunt Festival od sezony 2024 podporovala dostihového vedení i některé osobnosti jako Nicky Henderson. Jiní však byli zásadně proti. Nejúspěšnější žokej v historii festivalu Ruby Walsh pondělní rozhodnutí pořadatelů přivítal.

"Je to poprvé, co dostaly přednost zdraví a prosperita sportu před penězi. Pro mě osobně je to skvělá zpráva," řekl Walsh Racing Postu. Podle šampiona trenérů Paula Nichollse "rozhodl zdravý rozum".

Na letošní ročníku festivalu dorazilo 280 627 platících diváků.

Zdroj: Racing Post, At The Races, Racing UK

Ilustrační foto: Petr Malík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE