reklama 11C

"Kůň, kterého by chtěl mít každý". Mr Spex s Matuským vyhráli Velkou

ikonka

Dramatický průběh a napínavý finiš nabídla nedělní 132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Osmiletý Mr Spex naplnil papírové předpoklady a pod Lukášem Matuským si doběhl pro vítězství. Do cíle se dostalo osm koní, na Taxisu došlo ke dvěma pádům.
09.10.2022 18:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

Osmiletý valach Mr Spex s žokejem Lukášem Matuským ovládli dramatický doběh 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Hnědák stáje Lokotrans, který v loňském ročníku obsadil třetí místo, porazil o 1 3/4 délky obhájce vítězství Talenta.

Mezi druhým a šestým místem se seřadili koně českého chovu. Třetí finišoval při svém debutu ve slavném dostihu Sacamiro před aktivním Playerem, Arganem a Lombarginim. Sedmý doběhl Dulcar de Sivola, který dokončil Velkou už počtvrté a poprvé vybojoval dotované umístění. Do cíle se dostalo osm z patnácti startujících.

Slovenský žokej Lukáš Matuský navázal se svěřencem trenéra Luboše Urbánka na svůj předloňský úspěch s Hegnusem, ten se ale zrodil před prázdnými tribunami v době nejtvrdších opatření proti covidu-19. "Pocitově se to snad ani nedá srovnat, bez diváků prostě chyběly emoce. Naopak teď před zaplněným hledištěm to byly emoce maximální," konstatoval čerstvý dvojnásobný vítěz Velké pardubické, jehož první vítěz Hegnus v neděli zaváděl pole na slavnostní přehlídku před tribunami.

Podruhé se radoval také majitel stáje Lokotrans Karel Jalový. Po doběhu však přiznal, že i pro něj to byla svým způsobem premiéra. Ribelinovo vítězství před sedmi lety mu totiž bylo přisouzeno až u zeleného stolu po diskvalifikaci pozitivně testovaného Nikase.

"Věřil jsem na šťastné sedmičky, protože Ribelino měl před sedmi lety také sedmičku, stejně jako dnes Mr Spex. S Ribelinem jsme na dráze skončili druzí a pohár pro vítěze jsme přebírali někdy v únoru na radnici. Dnes to byl úplně jiný zážitek, v takové atmosféře jsme snad ještě nevyhráli," řekl Jalový na tiskové konferenci.

Hodně pádů a volných koní

Velkou část letošní Velké pardubické odtáhli na optimálně připravené dráze oba koně stáje Nýznerov Stretton a Player, kteří se průběžně střídali ve vedení a zavedli pole i na Taxisův příkop. Ten se skákal podruhé ve své upravené podobě a opět zde spadla dvojice koní. Kromě Imphala s Jaroslavem Myškou ho nepřekonal ani slovenský Star, vedený nejstarším žokejem v poli Jaroslavem Brečkou.

Druhý slovenský zástupce Kaiserwalzer se dostal jen k Popkovickému skoku, za nímž podklouzl a amatér Patrick Mullins opustil jeho sedlo. Na následujícím Francouzském skoku se Marek Stromský neudržel na Dusigroszovi a zbývajícím jezdcům začali komplikovat situaci volní koně bez jezdce.

"Měl jsem jeden karambol s volným koněm, tuším Dusigroszem, který do mě narazil na překážce 10a," potvrdil Matuský. "Dostih se tím ještě víc zpomalil, protože jsme chtěli, aby nás koně bez jezdců předjeli a nemotali se kolem nás. Naštěstí odběhli pryč a potom už bylo všechno v pořádku."

Pouze k dropu se dostal jeden z favoritů Brunch Royal, z jehož sedla vypadl Josef Bartoš. "Nedalo se to bohužel usedět, najednou se pode mnou ztratil kůň. Důležité ale je, že jsme oba v pořádku," řekl Bartoš po doběhu. Brzy nato, na Hadím příkopu, spadl i poslední zástupce rodiny Váňových a nejstarší kůň v poli No Time To Lose.

 

Psali jsme: Mr Spex s žokejem Lukášem Matuským vyhrál Velkou pardubickou 2022

 

Ještě na Havlův skok najížděl na špici nezdolný Player, ale při vbíhání do posledního oblouku už převzal iniciativu Talent s Pavlem Složilem mladším a jeho šance na obhajobu loňského vítězství vypadaly velmi dobře. To už si však lepšil pozici i čtvrtý Mr Spex, který naplno udeřil v cílové rovině a pod bravurně jezdícím Matuským favorita udolal.

"Měl jsem pokyny nechat Mr Spexe pozvolna rozcválat, ale na Taxisu jsme se ocitli v první pětce. Nechal jsem ho v klidu, tempo bylo obstojné a místy i pomalé, takže nebylo třeba držet ho někde vzadu. Soustředil jsem se na to, aby měl na skocích místo a aby na ně dobře viděl," vysvětloval Matuský, angažovaný na vítěze po zranění dosavadního stájového žokeje Jana Kratochvíla.

"Mr Spex je stále takové děcko, ale naprosto bezproblémový a hodný kůň. Takového by chtěl mít každý trenér. Máme ho od jeho dvou let, už v mládí to byl excelentní skokan. Má skvělou povahu, nikam se nežene, má dobrý závěr a hlavně je ultravytrvalec. Zkrátka ideální kůň pro Velkou pardubickou," popsal Urbánek svého svěřence.

Strhující Cena Labe a vítězní sourozenci

Rámcový program patřil žokejům Janu Odložilovi a Jaroslavu Myškovi. Odložil slavil hattrick, když k triumfu s Makovou Panenkou v Ceně Laty Brandisové přidal jisté úspěchy s dvojicí synů klisny Greek Wedding v majetku rodiny Charvátových a tréninku Pavla Tůmy.

Čtyřletý Greek Dessert si v Ceně ČASCH udržel neporazitelnost a po krásném souboji zdolal tréninkového kolegu Coupstara. O rok starší Gatsby ovládl Cenu Vltavy před Aeneasem a dlouho vedoucím Angosturou.

Poté přišly velké chvíle Jaroslava Myšky. V Ceně Labe zvedl početné publikum ze sedadel triumfem start-cíl na svěřenci své manželky Štěpánky Well Absolutovi. Šestiletý valach majitelky Martiny Polákové ve finiši odolal velkému útoku favorizovaného Chelmsforda a o hlavu jej odkázal na druhé místo. Třetí doběhl New Finch.

V Poplerově memoriálu potvrdil svou třídu sedmiletý Lianel ze stáje Ramzová. Hnědák trenéra Stanislava Popelky přišel o svého hlavního soupeře kuriózně už na startu, kde Mediciman odmítl odskočit do dostihu. V závěru tak Lianela nejvíce potrápil slovenský Mr Zuru, který se vítězi přiblížil na jednu délku a udržel se o krátkou hlavu před třetím Medicem.

Foto: Ivan Krejza




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE