reklama 11B

Setkali jsme se po letech a jsem hrdý, říká belgický chovatel Damocla

ikonka

Snad každý z jezdeckého světa zaznamenal úchvatné vítězství Sáry Vingrálkové v sedle valacha Damocles from Second Life v první kvalifikaci šestiletých při MS YH v Lanakenu. Sára si nejen splnila sen, ale byla také poctěna chválou přímo od chovatele.
24.09.2019 06:45  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Chov  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Co na tom, že český parkurový sport má čím dál lepší úroveň a s nastupující generací nám dorůstají velmi dobří jezdci. Co na tom, že čeští jezdci mají k dispozici čím dál lepší koně. Úspěch, který má za sebou teprve sedmnáctiletá juniorka Sára Vingrálková, patří mezi ty, o nichž se nám Čechům prozatím ani nezdálo.
 
V druhé polovině září, konkrétně ve dnech 18. až 22., se v belgickém Lanakenu konala tradiční přehlídka nejlepších skokových nadějí napříč kontinenty v podobě světového šampionátu mladých koní. Už jen účast českých dvojic na tomto prestižním mítinku je vždy velká pocta. Letos se však neuvěřitelné stalo skutečností a mladičká Sára Vingrálková vyhrála se zangersheide valachem Damocles From Second Life první kvalifikaci kategorie šestiletých koní!
 
"Do závodu šestiletých bylo přihlášeno 266 koní. Parkury pro tuto kategorii byly technicky velmi náročné navíc s výškou překážek 135 centimetrů. Měla jsem velkou radost, že se nám podařilo vyhrát a mohli jsme do druhého kola postoupit s nulovým zatížením trestných bodů. Díky tomu jsem do druhého parkuru vstupovala o trochu klidnější, a ač jsme jednou chybovali, i tak jsme se probojovali až do finále," popsala situaci Sára Vingrálková.
 
Damocles From Second Life Z je synem slavného francouzského plemeníka Diamant de Semilly a matka je dcerou hřebce Caretano Z. Jak je na první pohled patrné z jeho jména, pochází z belgických stájí Second Life Stables chovatele Thierra Hendrikxe. Ten na lanakenském festivalu sledoval vše přímo z tribuny a neskrýval nadšení. Damocles opustil jeho chov už jako hříbě, kdy byl prodán na prestižní zangersheide aukci, a jednalo se tak o setkání po mnoha letech.
 
Spojili jsme se tedy přímo s Thierrem Hendrikxem, aby se s námi podělil o své dojmy. "Damocla jsem v Lanakenu bedlivě pozoroval a bylo skvělé ho po tak dlouhé době vidět jako dospělého sportovního koně. Pro mě jako chovatele je nesmírně důležité sledovat kariéru svých odchovanců a měl jsem úžasný pocit, když byl nejlepším v první kvalifikaci," sdělil chovatel. Chválou ovšem nešetřil ani na adresu jezdkyně. "Sára ho vedla skvěle, může být na sebe hrdá, taková mladá dívka a dokázala se prosadit v konkurenci top jezdců a dalších 265 nejlepších mladých koní světa! Myslím, že pokud budou společně nadále pilně trénovat, dočkáme se od nich ještě velkých věcí," dodal a společně se svou ženou Sandrou popřáli dvojici do budoucna hodně štěstí.
 

Video a fotografii z výše zmiňované aukce, kde byl Damocles From Second Life Z nabízen jakožto hříbě, najdete na TOMTO ODKAZU.

 

Sáře a Damoclovi se tedy podařilo probojovat až do samotného nedělního finále, kdy společně vůbec poprvé absolvovali takto vysoký a takto náročný parkur. "Finálový parkur probíhal na hlavní areně, což bylo pro mého koně trošku stresující. Parkur byl velice technicky náročný a s překážkami 140 centimetrů vysokými. Dvakrát jsme chybovali, ale i tak jsem s celkovým výsledkem na světovém šampionátu velmi spokojená. Damocles ukázal, že je to kůň s velikým potenciálem do budoucna. Doufám, že se této události zúčastníme i příští rok," těší se na slibné zítřky Sára Vingrálková.
 
Sára jezdí Damocla teprve od letošního března, dalo by se tedy říci, že se stále ještě seznamují, ale jak sama říká, s každým dalším absolvovaným závodem jsou sehranější. Valacha koupili od německého jezdce Marca Bettingera a to přímo na mezinárodních závodech ve španělské Seville.
 
"Damocles neboli Diamant, jak mu říkáme, je kůň s neskutečnou chutí závodit. Ve chvíli, kdy přijde do kolbiště, neexistuje nic, do čeho by nešel, vždy se ze sebe snaží dostat maximum a to je na něm to nejcennější. Nikdy mě na závodech nevypekl. Doma občas umí mít svou hlavu, ale když se závodí, všechny jeho nálady jdou stranou," nemůže si Sára svého svěřence vynachválit. A závěrem dodává, že pro letošek už má odpracováno. "V letošním roce už Damocles startovat nebude, teď si bude užívat zaslouženého odpočinku po velmi náročné sezoně."
 
Foto archiv Sáry Vingrálkové




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE