reklama 11C

Šárka Douchová: Můj velký cíl vyšel, podřídila jsem tomu úplně všechno

ikonka

"Když si vzpomenu na mistrovství Evropy, napadá mě toho mnoho," směje se česká jezdkyně všestrannosti Šárka Douchová. Loni se jí podařilo dosáhnout vysněného cíle a má za sebou i mnoho kvalitních výsledků.
24.01.2019 11:00  |  Autor: Kateřina Návojová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Velice ráda. Povedlo se nám několik velmi dobrých výsledků. A hlavně se mi podařilo dosáhnout mého cíle, což byla účast na mistrovství Evropy mladých jezdců ve všestrannosti, které se konalo ve francouzském Fontainebleau.

 

Byla pro vás úspěšnější než ty předešlé?

Určitě ano. A to hlavně proto, že se mým čtyřnohým svěřencům v uplynulém roce vyhýbala větší zranění. To je oproti předešlým rokům asi náš největší úspěch.

 

Zaměříme se na váš start na mistrovství Evropy. Jak náročné vůbec bylo se tam dostat, byly kvalifikační podmínky náročné?

Ano, náročné byly, a to v mnoha ohledech. Pro mě bylo hlavně nejtěžší, abych měla zdravého koně. Moje v současnosti nejlepší klisna Arizona se skoro v jednom kuse potýkala s různými zdravotními potížemi. Udržet ji proto v dobrém zdravotním stavu a hlavně kondici, aby mohla jezdit a plnit už tak hodně náročné kvalifikace, bylo pro nás opravdu velmi náročné.

 

Byl start na evropském šampionátu tím opravdu hlavním cílem pro sezonu 2018? Od kdy jste plánovala účast na tomto mítinku?

Ano, v uplynulé sezoně to byl náš hlavní cíl. V podstatě jsme tomu podřizovali už i roky předchozí.

 

Co bylo před samotným odjezdem nejnáročnější?

Udržet sebe i koně v dobré jak fyzické, tak i psychické pohodě.

 

Když si vzpomenete na průběh mistrovství Evropy 2018, co vás jako první napadne?

Vzhledem k tomu, že mistrovství Evropy trvalo celý týden, tak mě toho napadá mnoho. Zaprvé teplo, to bylo celý týden opravdu nesnesitelné, dále obrovská konkurence a úžasní koně z celé Evropy. Potom asi má ne zcela vydařená drezura, dále bezchybně zajetý cross a obrovská nervozita při kondičních zkouškách. No a na závěr bezchybně zajetý parkur.

 

Můžete zhodnotit celkový průběh a organizaci evropského šampionátu?

Loňský evropský šampionát byl pro všechny věkové kategorie a probíhal současně se skokovým a drezurním mistrovstvím Evropy. Z tak velkého množství jezdců a koní jsem měla zprvu trochu obavy, ale pořadatelé se poměrně snažili a celý šampionát tak proběhl bez větších problémů.

 

Překvapila vás náročnost soutěží?

Spíše ne. Přeci jen to bylo mistrovství Evropy, a tak mi bylo předem jasné, že to nebude vůbec jednoduché.

 

Někteří jezdci říkají, že na akce typu mistrovství Evropy jedou především sbírat zkušenosti. Co vy a zkušenosti z evropského šampionátu?

Byla to určitě obrovská zkušenost. A to nejen samotný závod, ale celkově atmosféra, napětí, očekávání a podpora od všech kolem i doma. Tohle vše asi jindy nezažijete.

 

Musela jste oželet účast na nějakých jiných oblíbených závodech kvůli přípravám a samotné účasti na mistrovství Evropy? Jak hodně jste podřídila sezonu tomuto sportovnímu vrcholu?

Uplynulou sezonu jsem tomu hodně podřídila. Bylo bohužel potřeba oželet hned několik oblíbených závodů, a to včetně mistrovství republiky mladých jezdců v Pardubicích.

 

Jaké jsou cíle pro rok 2019? Bude něco, co by mohlo letošní start na ME překonat v důležitosti?

Tento rok určitě nebude nic, co by bylo důležitější než start na mistrovství Evropy. Takže ani mé cíle nejsou nijak velké.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájové jedničky, případně dalších členů vašeho koňského týmu?

Zatím žádné změny v koňském týmu neplánuji. Stájovou jedničkou zůstává klisna Arizona a do nižších soutěží mám ještě sedmiletou klisnu Cofi a pětiletou Gálii.

 

Jak se budete chystat na sportovní vrchol sezony 2019?

Plánuji se soustředit především na přípravu mladších klisen Gálie a Cofi. S Arizonou bych se chtěla zúčastnit mistrovství České republiky a dále se chceme připravovat na závody s vyšší obtížností do úrovně CCI3*.

 

Jak máte naplánovanou zimní přípravu? Uvidíme vás na nějakých halových mítincích v ČR nebo v zahraničí?

Koně si nyní užívají odpočinek a vzhledem k mé operaci kotníku ho budou mít asi o něco delší. Až budu zdravá, tak je postupně začnu připravovat na sezonu. Na halové mítinky moc nejezdím, především se soustředím na tréninky a domácí přípravu.

 

Jaké přání byste chtěla, aby se během sezony 2019 splnilo?

Je to sice otřepané, ale hlavně zdraví jak pro mě, tak i pro koně.

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěla touto cestou poděkovat?

Můj obrovský dík patří mým rodičům, kteří mě v tomto sportu velmi podporují, stojí za mnou a se vším mi pomáhají. Bez nich bych nikdy nebyla tam, kde jsem teď. A za to jim ještě jednou moc děkuji.

Dále děkuji všem trenérům, v současnosti hlavně Gabriele Slavíkové a Tomáši Kociánovi, že to zatím se mnou nevzdali a nadále mají chuť mě trénovat. A v neposlední řadě děkuji rodině Strnadových, u kterých mám výborné podmínky jak pro koně, tak i pro trénink a přípravu, a od kterých jsem se vše naučila. A hlavně mě přivedli k této krásné disciplíně, jakou všestrannost je.

 

Foto: archiv jezdkyně




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE