reklama 11D

Na slovíčko s účastnicí ME 2018 Šárkou Votavovou

ikonka

Na přelomu roku 2018/2019 se v rámci zimních rubrik letos poprvé podíváme také na české reprezentanty, kteří startovali na mistrovství Evropy či mistrovství světa. První takovýto rozhovor přinášíme s Šárkou Votavovou, jezdkyní všestrannosti…
20.12.2018 12:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Na uplynulou sezonu vzpomínám ráda.  Za letošní sezonou se nejraději ohlížím na již zmiňované ME.  A také mi velkou radost udělalo obhájení druhého místa na MČR v Pardubicích. Radost mám ale z každého dobře zajetého závodu. Je to taková odměna za všechnu tu každodenní dřinu.

 

Byla pro vás úspěšnější než ty předešlé?

Zda byla úspěšnější, něž ty uplynulé, nevím. Řekla bych, že byla rozhodně náročnější a atraktivnější než ty předešlé. Co se ale týče úspěchů, tak už byly i úspěšnější roky.

 

Zaměříme se na váš start na mistrovství Evropy. Jak náročné se tam bylo vůbec dostat? Byly kvalifikační podmínky velice náročné?

Dostat se na ME rozhodně není nic jednoduchého. Jde o několik roků přípravy a tréninků. Také musíte mít přesně naplánované závody, aby vám seděli do kvalifikace a dobré formy koně a zároveň jste koně nepřetížili. Vyžaduje to také každodenní práci a věnovaní se koni. Sledovat jeho zdravotní stav a jiné. 

O kvalifikaci na ME mladých jezdců jsem se pokoušela přes dva roky. Nejprve mi kvůli zdravotním problémům odešla moje stájová jednička Bailey (s níž jsem již dvakrát ME absolvovala). Poté se mi s mým druhým koněm Teddy Ready nedařilo splnit kvalifikační podmínky. Nejprve jsem při startu ve Strzegomi na CCI2* hvězdy spadla do vody a rok nato mě vyloučili z kondiční zkoušky. Kvalifikaci se mi podařilo splnit až v letošních Sopotech. Byly to pro mě opravdu velké nervy, protože jsem věděla, že jde již o poslední možnost splnit kvalifikaci. Cross byl opravdu náročný a následný parkur taky nebyl nic jednoduchého. Naštěstí vše dobře dopadlo a Teddy Ready potvrdil své kvality a výbornou kondici. Poté už jsme jen ladili detaily a udržovali formu.

 

Byl start na evropském šampionátu tím opravdu hlavním cílem pro sezonu 2018? Od kdy jste plánoval(a) účast na tomto mítinku?

Start na ME pro mě byl prioritou číslo jedna a vše jsem tomu také přizpůsobila. Bylo to pro mě také velice důležité z toho důvodu, že jsem mladý jezdec poslední rok a taková šance se mi tedy nemusí již naskytnout.  Účast jsem plánovala, jak jsem již zmínila, na rok 2016 s Bailey. To se bohužel kvůli zdravotnímu stavu nepovedlo, a tak jsem to začala zkoušet s Teddym Readym, který byl o něco méně zkušený.  Splnit kvalifikaci se mi povedlo až tento rok.

 

Co bylo před samotným odjezdem nejnáročnější?

Nejnáročnější bylo koně opravdu dobře připravit a nic nepodcenit. Jako za další opravdu náročnou věc považuji plán cesty a balení všech potřebných věcí :D A že jich nebylo málo… Samotná cesta pak byla velmi náročná a vyčerpávající.  Jak pro nás, tak i pro koně. Bála jsme se, aby se na Teddym cesta nijak neprojevila následně v samotné soutěži.

 

Když si vzpomenete na průběh mistrovství Evropy 2018, co vás jako první napadne?

Opravdu náročný týden, jak fyzicky, tak psychicky. Extrémní podmínky jak teplotní, tak každodenní cesta do stájí. A nakonec velké nervy před poslední kondiční zkouškou a parkurem.

 

Můžete zhodnotit celkový průběh a organizaci evropského šampionátu?

Co se týče organizace, tak jsem moc spokojená nebyla. Parkovali jsme 3 kilometry od stájí, kde nebylo ani žádné zázemí jako toalety a sprchy… Každý den několikrát denně jsme museli tuto vzdálenost překonávat. Jezdilo se buď přeplněným autobusem, na který jste 20 minit čekali, nebo pak po vlastní ose, jak na kole, tak i pěšky. Vše také ztěžovaly vysoké teploty a suché počasí (všude se neuvěřitelně prášilo).  První den, když jsme přijeli, tak mi to přišlo i hodně chaoticky zorganizované. Bylo tam cca 600 koní, takže si asi každý dokáže představit jak moc chaotické to bylo…

 

Překvapila vás náročnost soutěží?

Náročnost mě určitě nepřekvapila. Je to opravdový vrchol sezony, a tak se dá očekávat vysoká úroveň a náročnost.  Také to je uzpůsobeno tomu, že jsou tam již jenom vybraní ti nejlepší jezdci z celé Evropy.  Přesto byl cross postavený velice pěkně a příjemně, ačkoliv o jeho náročnosti se nedá pochybovat.

 

Někteří jezdci často říkají, že si na akce typu mistrovství Evropy jedou sbírat především zkušenosti. Co vy a zkušenosti z evropského šampionátu?

Zkušenost je to rozhodně k nezaplacení.  A je to vždy zážitek na celý život. Je to neuvěřitelná atmosféra. Člověku z toho úplně běhal mráz po zádech.  Myslím, že mi tento závod hodně dal.

 

Musel(a) jste oželet účast na nějakých jiných oblíbených závodech kvůli přípravám a samotné účasti na mistrovství Evropy? Jak hodně jste podřídil(a) sezonu tomuto sportovnímu vrcholu?

Díky tomu, že mám hodně koní, tak jsem žádný důležitý závod nemusela oželet. A ani se to nijak nekřížilo s ostatními závody. Jediné co, tak hned týden po ME následovalo MČR, to bylo trochu náročné. Podřídit jsem tomu samozřejmě celý rok. Vše muselo být detailně naplánované a vymyšlené.

 

Jaké jsou cíle pro rok 2019? Bude něco, co by mohlo letošní start na ME překonat v důležitosti?

Pro příští rok bych chtěla s Teddym zkusit na podzim tři hvězdy. Ale to se uvidí až v průběhu příštího roku, podle toho, jak na tom budeme. Rozhodně by to bylo skvělé zakončení.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájové jedničky, příp. dalších členů vašeho koňského týmu?

Pro nastávající sezonu žádné změny v koňské sestavě zatím nemám. Vše zůstává pří starém. J

 

Jak se budete chystat na sportovní vrchol sezony 2019 a jaké cíle jste si pro něj stanovil(a)?

Chtěla bych absolvovat několik 2 hvězdových soutěží a zakončit to třemi hvězdami. Rozhodně tam také patří účast na MČR.

 

Jak máte naplánovanou zimní přípravu? Uvidíme vás na nějakých halových mítincích v ČR nebo v zahraničí?

Přes zimu jezdím na skoková a všestranná soustředění do Suché u Litomyšle. Od nás je to přes kopec a díky tomu se můžu nějak přes zimu připravovat, jelikož doma nemám halu ani jízdárnu, jsem ráda za každou takovou příležitost. Každoročně jezdím na halové závody do Lysé nad Labem.  Do té doby máme od závodů odpočinek.

 

Jaké přání byste chtěl/a, aby se během sezony 2019 splnilo?

Přála bych si ve zdraví a spokojenosti dokončit tří hvězdovou soutěž. A také nějaké hezké medailové umístění na MČR.

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěl(a) touto cestou poděkovat?

Nejvíce ze všeho bych chtěla poděkovat své mamince, která mě na všech závodech doprovází. A tátovi, který mě v tomto sportu podporuje. Patří jim neuvěřitelné díky.

 

Foto: archiv jezdkyně




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE