reklama 11C

První jízda vedla křovím. Od té doby si Veronika Trčová přála poníka

ikonka

Veronika Trčová sídlí se svým přítelem Lukášem Sojkou v Kralovickém Dvoře, kde se kromě ježdění svých a klientských koní věnuje i trénování. V rozhovoru se vrací nejen ke svým jezdeckým začátkům, ale také vzpomíná na výjimečného valacha My Chin Chin.
21.04.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Veronika Trčová si klade za cíl účast na mistrovství České republiky, a to nejen jako jezdec, ale také v roli trenérky. Za svého životního koně považuje klisnu Nazaretu, kterou má již devět let. I když má za sebou i několik drezurních startů, parkur pro ni byl vždy jasnou volbou.
 
Pamatujete si ještě, kdy jste se poprvé posadila na koně? Kdo vás ke koním přivedl?
Ke koním mě přivedla moje maminka, která také dříve jezdila a jako malou mě brávala s sebou do stáje. Poprvé jsem na koni seděla asi v deseti letech. Bylo to na malém černém poníkovi, který mě neustále protahoval nějakým křovím. A od té doby jsem každé Vánoce chtěla pod stromeček poníka.
 
Parkurovému skákání se věnujete od začátku? Vyzkoušela jste i nějakou jinou disciplínu?
Od úplného začátku se věnuji právě parkuru, vždy mě to naplňovalo. Mám za sebou i několik drezurních startů, ale nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že bych přestala se skákáním.
 
Kdy a kde jste absolvovala své první oficiální závody? S kterým koněm to bylo?
První oficiální závody jsem absolvovala v roce 2012 na mé první klisně Comtess ve Staré Boleslavi. Tenkrát jsem se na závody moc těšila, bylo to pro mě něco nového. Hlavně jsem do svých začátků měla skvělého koně. Přesný výsledek si nepamatuji. Určitě tam byla nějaká chyba, ale to mi vůbec nevadilo. 
 
Kdo vás ve vaší jezdecké kariéře nejvíce ovlivnil? 
Na mém začátku mě nejvíce ovlivnila trenérka Renata, která trénovala v jezdeckém klubu Marko. Byla pro mě velkým vzorem a spoustu mě toho naučila. Hlavně to, že vlastnit koně neznamená jen jezdit a závodit.
 
Dále jsme měla občasné tréninky s Romanem Drahotou a Dominikou Hrubešovou.Nejvíce mě ale jezdecky posunul můj přítel Lukáš Sojka, díky kterému jsem měla možnost sedat na spoustu koní a dovedl mě k mému nejlepšímu koni My Chin Chin.
 

Psali jsme: U koní jsem vyrůstal. Nic jiného ani dělat neumím, říká Lukáš Sojka

 
Kolik koní vám již prošlo rukama? Na které z nich nejraději vzpomínáte? 
Pár koní mi už rukama prošlo. Tím nejvíce výjimečným byl právě valach My Chin Chin, kterého jsem dostala v květnu, kdy jsem s ním šla první parkur ZL a v září jsem s ním absolvovala bezchybně parkur ST*. Často na něj vzpomínám a moc mi chybí. Mým životním koněm je klisna Nazareta, kterou mám již devět let.
 
Čeho byste do budoucna ráda dosáhla?
Můj největší jezdecký cíl byl se vždy zlepšovat a posouvat. Ráda se vzdělávám a získávám zkušenosti od zkušenějších lidí. Mým cílem je účast na seniorském mistrovství republiky s mladou klisnou Galettou, ve které vidíme velký potenciál.
 
Vy momentálně sídlíte se svým přítelem Lukášem Sojkou v Kralovickém Dvoře. Co všechno máte na starost a čemu všemu se věnujete?
Ano, můj přítel zde pracuje jako manažer areálu, já tu mám pouze ustájené své koně a koně svých klientů, které zde trénuji a pomáhám jim s ježděním.
 
Co vás na trénování nejvíce baví a kolik máte svěřenců? 
Na trénování mě nejvíce baví sledovat posun svých svěřenců. Většinu dětí, které trénuji, mám od jejich začátků a je pro mě obrovská radost vidět, jak jsou úspěšní a baví je to. Aktuálně trénuji osm dětí na pony a pět svěřenců s velkými koňmi.
 
Jaké máte plány na letošní sezonu? Jak vaše sportovní, tak s vašimi svěřenci?
Byla bych ráda, kdyby se moji svěřenci na pony kvalifikovali na mistrovství České republiky ve skocích. Mám zde i jednu juniorku s velkým koněm, se kterou máme plán se kvalifikovat na juniorské mistrovství.
 
Já sama konkrétní plány nemám, ráda bych absolvovala co nejvíce závodů a se svými koňmi získávala více zkušeností. Se svou mladou klisnou bych se chtěla posunout do parkurů obtížnosti S a ST.
 
Foto: poskytla Veronika Trčová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE