reklama 11A

Příběh neporažené Classy: Šla podobnou cestou jako Partenit, říká Luka

ikonka

Jeden incident před startovacími boxy rozhodl o tom, že tříletá Classa debutovala na dráze až koncem června. Od té doby neprohrála a už se stihla ozdobit klasickým triumfem. Trenér Václav Luka vypráví o pozvolném zrání nové hvězdy i stylu menežování.
14.09.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Po všech stránkách nezvyklá je kariéra tříleté Classy. Pozdní ryzka debutovala koncem června jistým vítězstvím v pražském dostihu tříletých, o měsíc později lehce ovládla mílový handicap proti starším soupeřům v Karlových Varech a minulou neděli vyhrála slovenské Oaks v Bratislavě.

Ve třech startech neporažená dcera hřebce Tamayuz je letos již druhou klasickou vítězkou ve stáji majitele Martina Bláhy a čtvrtým úspěšným klasikem trenéra Václava Luky mladšího.

"Martin Bláha má letos neskutečnou sezonu. Ono v dostizích opravdu platí, že když je člověk pokorný, trpělivý a věří svým koním, tak se dříve nebo později úspěchu dočká," zamýšlí se Luka a netají se velkou spokojeností s dosavadním průběhem dostihového roku.

 

Čtěte více: Tři starty, dvě vítězství. Lukův dokonalý den v Salonu-de-Provence

 

"Classa přitom v Bratislavě neměla úplně čistý průběh. Jan Verner ji dvakrát musel brát zpátky, ale nakonec všechno stihli. Bratislavské závodiště není lehké, má svá specifika a ona to s nulovými zkušenostmi zvládla. Zaběhla výborně, klobouk dolů," dodává.

Jaro změnil incident u boxů

Před začátkem sezony jméno Classa v klasických prognózách vůbec nefigurovalo. Jako roček byla koupena za 9000 guinejí v “třetí knize” dražbě ročků Tattersalls a od začátku působila dojmem pozdního koně.

V jedné chvíli ji pak zbrzdily zdravotní problémy a v Bošovicích na výraznou klisnu nespěchali. "Před sezonou jsem o ní nemohl skoro nic říct, její dospívání trvalo nějaký čas a těžko se v té době cokoli odhadovalo," říká Luka s odstupem času.

Debut, který měl napovědět o dalším směřování Classy, byl naplánován na 25. dubna v Praze. Ryzka však nevstoupila do startovacích boxů a trojkové míle tříletých se vůbec nezúčastnila. Dostihová komise udělila Lukovi výstrahu za nepřipravenost koně ke vstupu do startovacích boxů, samotný trenér se však zlobil na zavaděče, kteří tenkrát podle něj neudělali pro zavedení debutantky maximum.

"A to se ukázalo jako velký problém. Při další příležitosti se totiž kvůli přetlaku přihlášených koní nedostala na startovní listinu a já jsem pro ni šest týdnů neměl vhodný dostih. Jedna chyba lidského faktoru zapříčinila, že Classa debutovala až koncem června. Na druhou stranu stále nějakým způsobem rostla, takže jsem to nakonec nebral tak negativně," ohlíží se Luka za svými jarními úvahami.

Zatímco stájová kolegyně Solemeena mezitím triumfovala v Jarní ceně klisen, Classa hned na první pokus porazila v rámcovém programu derby solidní soupeře jako Vero Amore, Mike Majka či Lady In Pink. Pod jezdkyní Lucií Fialovou ukázala viditelné rezervy a tento dojem potvrdila i po měsíci proti starším v Karlových Varech. Tam zněl výrok rozhodčích "lehce 3 3/4" a mezi poraženými ostřílení Everest Hill, Orssio a další.

Hledat nejjednodušší cestu

V této fázi se trenér s majitelem shodli, že je na čase vyzkoušet konfrontaci s ročníkovou špičkou. Jako ideální varianta se ukázalo 2000 metrů dlouhé Westminster Oaks v Bratislavě.

"Domluvili jsme se, že ji dohlásíme a půjdeme do jistého rizika, abychom Classu vyzkoušeli v dostihu proti dobrým koním. V práci se ukazovala dobře, srovnatelně s nejlepšími, a to už bylo jisté vodítko. Letos mám ve stáji docela nabitý tříletý ročník, tak jsme si řekli proč ne," konstatuje Luka.

Již poněkolikáté zabodoval na klasické scéně s málo zkušeným koněm, jehož reálná třída se na základě dosavadních forem dala jen těžko odhadovat.

 

Čtěte také: Markoni LP dobyl Kincsem Díj, Cote Jardin má francouzský hattrick

 

"Je to v našich podmínkách jistá analogie současného západního trendu, kdy se kůň prosadí mezi nezvítězivšími, pak jde třeba ještě jeden dostih a odtud se už odrazí do velkých dostihů. Podobnou cestou se vydal třeba i Partenit. Nesmírně mě to baví a jsem rád, že se to povedlo," popisuje Luka s tím, že tento typ menežování stál i u zrodu úspěchů Ignacia Reillyho, letošního klasického vítěze Kamssia a dalších.

Sám nicméně přiznává, že před nedělním "dostihem pravdy" si ani on nemohl být úplně jistý. "Spíše jsem tajně věřil. Obecně se snažím hledat koním nejjednodušší cestu, což byl v tomto případě start proti vrstevníkům a navíc klisnám. Vždycky doufám, že ten kůň to umí, ale je nutné ho trochu popostrčit. A Oaks pro mě tyto předpoklady splňovalo," dodává.

Distanční optimum Classy je 1600 až 2000 metrů a její další směřování zatím zůstává otevřené. "Mohla by jít listed ve Francii, ale to v této fázi nedává valný smysl. V Česku téměř nic nemá, tak se zkusíme poohlédnout po vhodném dostihu klisen v Německu. To by mohl být ten správný další krok a pokud to letos už nebude možné, můžeme to zkusit příští rok na jaře," přemýšlí Luka.

Foto: Pavla Pechmanová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE