reklama 11D

Sternkranz v Praze nezaváhal. Kluci jsou profíci, chválil Váňa žokeje

ikonka

Scuderia Aichner SRL obhájila loňské vítězství ve Zlatém poháru EŽ Praha, Capivariho však tentokrát porazil Sternkranz. Ryzka Classa ve slovenském Oaks dostála svému jménu, Opasan v Paříži neměl dobrý průběh dostihu. Shrnujeme dostihovou neděli.
12.09.2021 22:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Jen tři soupeře měli při svém návratu na dráhu po čtyřměsíční pauze hvězdní překážkáři Sternkranz a Capivaru ve Zlatém poháru EŽ Praha. Dvojice stáje Scuderia Aichner SRL však nejlépe dotovaný dostih sezony přes proutěné překážky rozhodně nepojala jako tréninkovou práci a v cílové rovině svedla krásný souboj, v němž Sternkranz pod Lukášem Matuským jistě o 1 1/4 délky porazil obhájce loňského vítěze Capivariho. Třetí doběhl San Marino před Dragonem a Celeste.

"Čekal jsem, že mě Capivari ve finiši porazí, ale Sternkranz bojoval až do konce. Cítil jsem, že má stále dost sil a že to už nepustí," pochvaloval si Matuský, který korunoval nezvyklou spolupráci se "žluto-černými" bezchybným jezdeckým výkonem a ve Velké Chuchli vyhrál teprve podruhé v kariéře.

V poklidném dostihu bez větších kolizí či incidentů čelil jediné kritické situaci na předposlední překážce, na níž v Česku poprvé startující sedmiletý hnědák lehce zaváhal. "Koník to odpálil o trochu dřív než měl a trochu se nad překážkou kroutil. Naštěstí jsme tím neztratili žádné délky," dodal loňský vítěz Velké pardubické.

 

Čtěte také: Markoni LP dobyl Kincsem Díj, Cote Jardin má francouzský hattrick

 

Pro Josefa Váňu mladšího byl nedělní vrchol prvním testem, v jaké pohodě se účastníci přelomové výpravy do Cagnes-sur-mer aktuálně nacházejí.

"Po těžkých startech ve Francii jsme jim dali dvouměsíční přestávku, takže jsou v tréninku nějaké dva měsíce. Protože na odpočívající koně a rekonvalescenty momentálně není doma místo, máme různé destinace, kde rehabilitují. Byli třeba v Plzni u paní profesorky, která se o ně skvěle stará a v dnešním úspěchu je i kus její práce," vysvětlil Váňa.

Sám očekával, že by se o tempo mohl postarat hlavní soupeř Dragon. Už na startu se ale situace vyvinula jinak, a tak Josef Bartoš posunul na špici Capivariho. Ve druhém okruhu pak převzal iniciativu pozdější vítěz Sternkranz.

"Byli jsme domluvení, že to Pepča kdyžtak vezme na sebe. Udělal poctivý dostih, pak nechal koně odpočinout a táhl to chvíli Sternkranz. Nějaká komunikace mezi kluky proběhla a udělali to perfektně, jsou to profíci. Z výkonu obou koní mám radost a jsem příjemně překvapen. Myslel jsem si, že to dnes budou mít těžší," hodnotil Váňa.

V neděli se dařilo i chuchelské jezdkyni a trenérce Martině Havelkové, slavící dvě vítězství s vlastními svěřenci. Nejprve dovedla k úspěchu dvouletou Lenu v barvách Igora Endaltseva a následně si připsala lehký triumf o 6 délek se čtyřletým Kenshibu ze stáje Pure Nutrition ve dvojkové Ceně společnosti Sudop Brno.

V dalším dostihu druhé kategorie na 1200 metrů se prosadil po více než dvou letech někdejší jedničkový vítěz Mollys Best pod Pavlínou Filipovou.

 

Krátce ze zahraničí

 

Tříletá ryzka Classa zůstává neporažena. Klisna připravovaná Václavem Lukou pro majitele Martina Bláhy po dvou vítězstvích v menších dostizích debutovala na nejvyšší scéně a ani v bratislavském Westminster Oaks ji nikdo nepřinutil k boji. Pod Janem Vernerem zvítězila jistě o 1 3/4 délky před krajankami Dakotou, dlouho vedoucí Sparkle Shout a Besiberri. Prezident ČSCHPMDK Martin Bláha tak slaví v rámci jedné sezony dvě klasická vítězství s dvěma různými klisnami.

Hattrick českých stájí byl k vidění na nedělním mítinku v Meranu. Zasloužili se o něj svěřenci rodiny Váňových a Pavlíny Baštové. Hned na úvod programu Kings Rock pod Janem Faltejskem lehce o 3 3/4 délky opanoval proutěné překážky na 3300 metrů, Quartius s Ondřejem Velkem vyhrál jistě proutky nezvítězivších. Ve steeplechase Premio Foto Press na 3800 metrů triumfoval Kolsche Jung s Ondřejem Velkem lehce o 4 délky před Andoinsem, čtvrtý finišoval Shent.

Cenný úspěch získal čtyřletý Planteur’s Whiskey ze stáje Dara Racing v Mnichově. Letošní dvojnásobný drážďanský vítěz ovládl o hlavu dvojkový handicap Lotto Bayern-Grand Prix na 1600 metrů, v sedle byla jako obvykle Michaela Musialová. Dotaci veze z Mnichova i druhý svěřenec Jiřího Brože Mon Cheri, jenž finišoval čtvrtý ve trojkovém handicapu na 2200 metrů.

Nešťastný dostih měl slovenský Kůň roku 2020 Opasan v pařížském Qatar Prix Foy (Gr.2, 2400 m, 130 000 eur). V dosud nejtěžším dostihu své kariéry se hnědák stáje Bormann dlouho přetahoval se svým stálým jezdcem Radkem Koplíkem kolem třetího místa a v rychlém posledním kilometru se před něj postupně dostalo všech pět soupeřů. Na vítězného Japonce Deep Bond ztrácel Opasan 12 1/4 délky.

Foto: Martin Cáp




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE