reklama 11D

"Je velmi soustředěný". Nagano Golda do Paříže provázejí české vlajky

ikonka

Nejlepší kůň v českém tréninku Nagano Gold v neděli poběží v nejbohatším evropském dostihu Ceně vítězného oblouku v Paříži. Svěřenec Václava Luky bude ustájen přímo v Longchamp, na místě se ho chystají podpořit skupiny českých fanoušků.
04.10.2019 20:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
Potřetí v kariéře vyráží Nagano Gold do pařížského Longchamp. Nejlepší kůň v českém tréninku už dokázal na ikonické dráze francouzského turfu zvítězit. V dubnovém listed Prix Lord Seymour s Mickaelem Barzalonou. Smluvní žokej dubajského šejka pojede pětiletého hřebce Syndikátu V3J i v neděli a distance činí opět 2400 metrů.
 
Jenže tím veškeré podobnosti s předchozími výzvami končí. Nejlepší kůň v českém tréninku se postaví na start pěti miliony eur dotované Ceny vítězného oblouku, kde bude jedním z jedenácti soupeřů kultovní klisny Enable. A jeho trenér Václav Luka bude v paddocku dávat ordre spolu s hvězdnými kolegy Johnem Gosdenem, Aidanem O’Brienem, André Fabrem, Charliem Applebym nebo Jeanem-Claudem Rougetem.
 
"Je to naprosto bláznivé! Startuje dvanáct koní a jsou zastoupeni jen tři francouzští trenéři. V podstatě evropská elita, Japonci a my," žasne Luka, který cestuje do Paříže spolu s manželkou Martinou.
 

Poslechněte si: Ocitl jsem se v nebi a viděl Pepu Váňu brečet, říká Josef Bartoš

 
Nagano Gold do Paříže dorazí v sobotu ráno a měl by přímo v Longchamp absolvovat poslední lehký trénink. "Původně jsem chtěl, aby stál někde stranou velkého ruchu na jiném závodišti, ale bohužel to není možné. Neuvědomil jsem si, že v Saint-Cloud je večer dražba a tudíž tam mají plné stáje," vysvětluje Luka.
 
Poslední práce proběhly podle trenérových představ. Nagano Gold se nachází ve formě. "Vypadá dobře a působí velmi soustředěným dojmem. Není rozjančený ani přemotivovaný. Už přesně ví, co se po něm chce, a je na to naladěný. Mám z práce lepší pocit než v srpnu," zní poslední zprávy z Bošovic.
 
Dostihový tisk na obou stranách kanálu La Manche se v posledních dnech předhání v analýzách, že historickému třetímu triumfu Enable v "Arc" prakticky nic nebrání a že se ve zbylém poli nerýsuje žádný nebezpečný soupeř.
 
Václav Luka je v předstartovních prognózách o něco opatrnější. "Je fakt, že francouzské stáje mají letos slabší sestavu než v některých předchozích ročnících. Nejlepší z nich je loni čtvrtý Waldgeist. Trenér Rouget posílá dva kvalitní tříleté, derby-vítěze Sottsasse a také Soft Lighta, který nás minule po špatném průběhu porazil. U Ghaiyyatha z Godolphinu je zase otázka, jakou reálnou hodnotu má jeho působivé vítězství o 14 délek v Baden Badenu, německá forma je momentálně poměrně slabá. Osobně jsem zvědavý na to, zda Coolmore obětuje pro Japana gr.1 vítězku Magical jako vodičku. Bylo by to nezvyklé, ale zase se mi nechce věřit, že by Japana nechali úplně bez vodiče. A japonské koně moc neznám. Když se to takto rozklíčuje, je to zajímavý dostih..."
 

Doporučujeme: Nebát se být jedničkou. Dva dny s Christophem Soumillonem

 
Z českého pohledu je nejmenší startovní pole od roku 2007 dobrou zprávou. "Pro Nagano Golda to bude určitě pohodlnější a výhodnější dostih, než kdyby běželo osmnáct koní nebo devatenáct jako loni. Postupný úbytek startujících souvisí s kvalitou letošního pole, prostě odpadl balast a tvoříme ho v podstatě my," usmívá se Luka.
 
Realistické vyhlídky svého svěřence vidí kolem osmého nebo devátého místa. "Pokud by to tak dopadlo, nemůžeme být zklamaní. Tento týden jsem říkal majitelům, že každé další jméno, které dokážeme porazit, bude něco navíc k tomu, co Nagano Gold už dokázal. Z tohoto pohledu bych bral i to osmé, deváté místo," dodává.
 
Nagano Gold bude mít startovní číslo 7 a odskočí z vnějšího boxu 11. Britské sázkové kanceláře českého reprezentanta nabízejí v kursech kolem 66:1. Opakuje se tak historie z června, kdy Nagano Golda bookmakeři vypisovali podobným způsobem před Royal Ascotem.
 
Přestože je hřebec papírově považován za outsidera, i bošovické středisko v posledních dnech pocítilo zvýšený zájem světových dostihových médií. "Volaly dva deníky z Francie, další dva novináři se ozvali z Anglie. Vrcholem všeho byl japonský miništáb, který si přijel ve čtvrtek natočit náš trénink. Byli v Newmarketu, Deauville a přímo odtud se vydali do Bošovic," vypráví Luka.
 

Štěstí podle Frankieho Dettoriho. Ukázka z nové knihy o Václavu Lukovi

 
Do Longchamp o víkendu vyráží mnoho českých fanoušků. "Chystá se nás podpořit nečekané množství lidí, což je fajn. A potěšilo mě, že řada z nich bere s sebou české vlajky. Je to milé," raduje se trenér, který minulý týden spolu s Christophem Soumillonem pokřtil na Evropském poháru žokejů knihu mapující prvních deset let existence střediska Luka Racing.
 
Ať už historická expedice do nejbohatšího dostihu Evropy dopadne jakýmkoli výsledkem, je pravděpodobné, že letos půjde o poslední start Nagano Golda.
 
"Nějaké další cestování letos asi není na pořadu dne. Počítám s tím, že Arc mu dá pořádně zabrat a že bude po doběhu hodně unavený. Bude lepší si ho schovat na příští rok. Je to jedinečný kůň a jeho starty je třeba plánovat trochu pečlivěji. Letos bude mít v nohou pět dostihů, příští rok může přibýt ještě jeden anglický dostih navíc, uvidíme," uzavřel Luka.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE