reklama 11C

Pražský magistrát chce po ČJF část dotací zpět. Ty letošní asi nebudou

ikonka

V nezáviděníhodné situaci je jen pár dní před celostátní konferencí ČJF její Výkonný výbor. Musí totiž řešit vrácení poměrné části dotace přidělené hl. m. Praha v roce 2017. Současně vypukl spor s Oblastním výborem kvůli nepodání nové žádosti.
06.04.2019 12:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C
 
Při březnové oblastní konferenci v Praze se členové tamního výboru chlubili delegátům úspěšností při získávání dotací z rozpočtu Magistrátu hlavního města Prahy. O možných problémech s rizikem vracení části dotace za rok 2017 nepadla žádná zmínka. 
 
Jen týden po této volební oblastní konferenci – ve středu 13. března – však na 55. zasedání Výkonného výboru ČJF již koordinátorka právních a organizačních činností ČJF Lenka Haderková podávala členům VV ČJF souhrnnou informaci o postupu ve vztahu k výzvě k vrácení části dotace ze strany Magistrátu hlavního města Prahy a vysvětlila problematiku právního režimu dotací podle zákona č. 250/2000 Sb. Informovala také o úskalí zhoršené právní pozice příjemce dotace podle tohoto zákona ve vztahu k možnostem procesní obrany vůči kontrolním zjištěním oproti dotacím přidělovaným ze strany MŠMT podle zákona č. 218/2000 Sb. 
 
Z výše uvedeného tak vyplývá, že Českou jezdeckou federaci pravděpodobně nutnost vrácení poměrné části dotace ve výši 227.430 Kč nemine. Nutno dodat, že zmíněná částka by se měla vracet za několik příjemců dotace určené výhradně na činnost vyvíjenou na území hlavního města Prahy, kteří tuto podmínku nesplnili. Dle dostupných informací se jedná celkem o tři realizátory. 
 
Výzva k vrácení poměrné části dotace z roku 2017 však není jediným problémem. Výkonný výbor ČJF totiž odmítl podat novou oblastní žádost o podporu z Celoměstského programu podpory sportu a tělovýchovy v hlavním městě Praze. To členy OV ČJF Praha natolik pobouřilo, že se rozhodli (z jejich pohledu) o „nepochopitelném rozhodnutí VV ČJF“ veřejně informovat na internetových stránkách federace. Prohlášení Oblastního výboru ČJF Praha uvádíme níže v nezkráceném znění.
 

"Oblastní výbor je velmi zklamán a roztrpčen"

Prohlášení OV ČJF Praha ze dne 27. 3. 2019
„Oblastní výbor ČJF sděluje, že VV ČJF v pondělí 25. března neschválil podání předloženého projektu – žádosti o získání prostředků z Celoměstského programu podpory sportu a tělovýchovy v hlavním městě Praha, o kterou bychom mohli letos požádat již po sedmé. V minulých šesti letech jsme byli s tímto projektem – žádostí vždy úspěšní a ČJF tak získala mimo svůj rozpočet každoročně cca 1 milion korun. Ty byly rozdělovány mezi stále větší počet subjektů oblasti Praha a v roce 2018 jich bylo již 15. Tímto rozhodnutím nejenom, že VV připravil řadu pražských subjektů o naději finančního příspěvku mimo rozpočet ČJF, ale bohužel i hazarduje s budoucím návratem do městského dotačního systému, který je vždy po přerušení kontinuity komplikovanější. Svoje zamítavé rozhodnutí VV opírá o probíhající jednání s MHMP o částečném navrácení poskytnutého grantu (jedná se o částku cca 270 tis, týkající se tří realizátorů – jejich vyúčtování za období 2017). Oblastní výbor je tímto nepochopitelným rozhodnutím velmi zklamán a roztrpčen a vnímá stanovisko VV ČJF jako negaci dlouholeté koncepční práce OV Praha ve prospěch členů ČJF.“
 
V návaznosti na publikaci uvedeného prohlášení Oblastního výboru ČJF Praha jsme požádali prezidentku ČJF – Ing. Olgu Plachou, zda by mohla redakci Jezdci.cz zaslat oficiální vyjádření Výkonného výboru ČJF k neschválení podání zmiňované žádosti.
 

"Žádost byla předložena VV ČJF pouze pár hodin před termínem uzávěrky"

Stanovisko VV ČJF ze dne 5. 4. 2019
„Žádost oblastního výboru ČJF Praha na zapojení se do vyhlášeného dotačního programu I. – Systémový rozvoj sportu dětí a mládeže, byla VV ČJF předložena pouze pár hodin před termínem uzávěrky stanovené Magistrátem hl. m. Prahy. VV ČJF tudíž nemohl projednat, v této časové tísni předloženou žádost tak, aby ČJF za ni brala odpovědnost. Navíc z obsahu projektu bylo zřejmé, že ne všichni jeho realizátoři jsou způsobilí a schopni naplnit požadované podmínky, které jsou striktně vázané pouze na činnost vyvíjenou na území hl. města Prahy, nikoli mimo něj. Ostatně i z důvodů nenaplnění podmínky vyvíjení aktivit pouze na území hl. m. Prahy, je aktuálně ČJF vyzvána k vrácení poměrné části dotace přidělené hl. m. Praha v roce 2017, kdy Magistrát hl. m. Prahy neuznává k proplacení náklady ve výši 227.430 Kč a požaduje je po ČJF vrátit. Vrácení části dotace je požadováno Magistrátem po ČJF nikoliv po oblasti Praha ani jednotlivých subjektech, které tuto dotaci přijali a nesplnili požadované podmínky.
 
Ze stanoviska VV ČJF tak lze vyčíst, že pokud by žádost byla podána, opětovně by hrozilo vracení poměrné částky. Těžko si tak lze představit, že by s tímto vědomím VV ČJF žádost odsouhlasil. Jelikož však již nebyl časový prostor na opravu žádosti, tentokrát o dotaci přijdou i ty subjekty, které by jinak na ni měly nárok. 
 
„ČJF ovšem současně ve vztahu nevýhodným dotačním podmínkám vyvíjí aktivitu směrem k Magistrátu hlavního města Prahy tak, aby podpora jezdeckého sportu v Praze nebyla upozaděna ve vztahu k nedůvodné preferenci jiných t.č. oficiálně zvýhodňovaných sportovních disciplín – alpské disciplíny, snowboarding, běh na lyžích a biatlon, které mohou uplatňovat v rámci dotačního programu I. Systémový rozvoj sportu dětí a mládeže i náklady na činnost mimo území hlavního města Prahy. V tomto směru chceme vyvolat jednání na zastupitelstvu hlavního města Prahy, neboť takový přístup vnímáme spíše jako diskriminaci než systémovou podporu rozvoje daného sportovního odvětví,“ později dodala Ing. Olga Plachá.
 
Ilustrační foto Kateřina Návojová (archiv Jezdci.cz)



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE