reklama 11D

Po Tokiu mají Švédové zlato i z Herningu. Opatrný Forewera chválil

ikonka

Švédské jezdectví dál prožívá zlaté časy. Po loňském triumfu na olympiádě letos parkurový této země vybojoval nejvyšší příčku i na mistrovství světa v Herningu. Aleš Opatrný s Forewerem skončil nakonec na 46. místě. Svého koně Forewera velmi chválil.
13.08.2022 08:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Zlato z parkurového mistroství světa v dánském Herningu putuje do Švédska. Fenomenální výkony podali především Henrik von Eckermann s dvanáctiletým valachem Kingem Edwardem a Jens Fredricson na jedenáctiletém Markanovi Cosmopolit. Ani jedna z dvojic totiž při třech náročných kolech nechybovala. 
 
Výsledek Malin Baryard-Johnssson v sedle čtrnáctileté klisny H&M Indiany se dvakrát škrtal. Třetí parkur dokončila se čtyřmi body, zatímco Peder Fredricson s valachem H&M All In chyboval třikrát, a proto se tentokrát jeho výkon do hodnocení nepočítal. Konečné hodnocení 7,69 bodů však stačilo na vítězství s velkým přehledem. 
 
Druzí nizozemci nasbírali 19,31 bodů. O tento úspěch se postarali Sanne Thijssen s hřebcem Noc Quidam RB, Mailel van der Vleuten s valachem Beauville Z N.O.P., Jur Vrieling ve dvojici s valachem Long John Silver a Harrie Smolders sedlající valacha Monaco N.O.P. 
 
Bronz vybojovali Britové. Ben Maher s hřebcem Faltic HB, Joseph Stockdale v sedle klisny Equine America Cacharel, Harry Charles s Romeem 88 a Scot Brash na Hello Jeffersovovi nasbírali v součtu 22,66 bodů. Na dalších příčkách jsou po druhém kole Poháru národů Irsko, Německo, Francie, Belgie, Švýcarsko, Brazílie a Kanada.
 

Psali jsme: Aleš Opatrný v Hreningu: Skvělé dvě třetiny, ale v závěru došly síly

 
Jediným Čechem na startu páteční třetí části soutěže jednotlivců byl Aleš Opatrný na Forewerovi. Ten až do deváté překážky skákal výborně. Po chybě na kolmém skoku s bazénkem ovšem ještě následovaly další tři v úplném závěru, který tvořily dva mohutné oxery, trojkombinace složená ze dvou kolmáků a oxeru a na distanci ještě poslední oxer s číslem čtrnáct. K 7,92 bodům přidal tak dalších šestnáct a s 23,92 body se umístil na 46. řádku výsledkové listiny. 
 
„První dva dny zde ukázal svoji kvalitu. Dnes do devítky skákal skvěle, ale na těch dvou oxerech se prostě vydal a jak šel třetí těžký parkur, tak mu došla síla. Skoky byly ještě větší a širší než předešlé dny. On s tím bojoval, snažil se pro to udělat maximum, ale prostě ta šťáva mu dneska došla. Když koně nejsou při plné síle, tak ten trojskok je opravdu náročné překonat bez chyby, navíc tam je pak ještě poslední skok na distanci,“ shrnul Aleš Opatrný krátce po sesednutí z koně v rozhovoru pro EquiRadio.
 
„Pokud to koně nemají v nohách, nejsou tak zaskákaní, tak tu kondici jim doma neuděláme. My si nikdy doma nepostavíme takový parkur. Já osobně jsem si nikdy takový kolmák, jako byla ta desítka, doma nepostavil. Koně dostanou kondici jen tím, když ty parkury budou skákat na závodech. Pro nás je dostat se jednou až dvakrát za měsíc na pětihvězdičkové závody bez šance, jelikož nás tam nevezmou. Ty koně to pak vidí až tady, chtějí to skákat perfektně, ale stojí je to dvakrát víc sil, než kdyby to měli naskákané,“ dodal Opatrný.
 
Foto: FEI / Martin Dokoupil



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE