reklama 11B

Opatrný: Gentlemena beru do Litomyšle, Forewera do Chuchle i Zduchovic

ikonka

V první půlce června se chystá poprvé po nucené koronavirové pauze závodit se svými koňskými svěřenci také Aleš Opatrný. V exkluzivním rozhovoru nám prozradil, jaké jsou jeho aktuální plány a proč domácí červnové starty vnímá jen jako tréninkové.
03.06.2020 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová, Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

Krátce před prvním kolem Českého skokového poháru 2020, kterého se po nucených změnách ve sportovním kalendáři ujal jezdecký areál Suchá, jsme kontaktovali Aleše Opatrného. Ten figuruje na startovní listině nedělní Velké ceny Litomyšle s Gentlemenem van het Veldhof a Guccim.
 
Jak jste dlouho zvažoval, kdy a kam poprvé vyrazíte v rámci restartu sportovní sezony?
 
Příliš dlouho jsem to nezvažoval. Na závody do Zduchovic a Martinic jsem vyslal svoje jezdce, kteří mi pomáhají, ti mi tam vzali mladé koně, aby začali dohánět to, co ztratili na začátku sezony. Já sám měl aktuálně spousta jiné práce týkající se areálu, proto jsem nemohl vyrazit dříve a chystám se až teď do Litomyšle.
 
Jaké to pro vás bylo, když jste vyrazil na otočku jako trenér na závody do Olomouce?
 
Měl jsem to spojené a den před tím jsem ještě trénoval u Mariany Michlíčkové doma. Byli jsme domluvení, že do Olomouce s ní pak pojedu na ten jeden den, aby se koně rozběhli před Litomyšlí.
 
Co říkáte na jezdecký sportovní boom v druhé půlce května, přestože to na začátku měsíce ještě vypadalo, že se zřejmě nevyplatí cokoli pořádat?
 
Popravdě jsem nečekal, že se bude vše rozvolňovat tak rychle, ale buďme za to rádi. Tolik jsme toho z aktuální sezony zase neztratili, aspoň tedy já, protože ještě v první půlce dubna jsem startoval ve Španělsku. Rozvolnění ovšem platí zatím jen v rámci České republiky, spousta jiných států ještě není tak daleko jako my. Běží tam třeba malé soutěže pro mladé koně, ale neskáčou stočtyřicet, stopětačtyřicet jako u nás.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Parkurová špička v Chuchli: Na startu bude potenciální olympijský tým!

 

Budete v Litomyšli, Velké Chuchli a v neděli i ve Zduchovicích. Jak jste naplánoval management koní?
 
Do všech těchto závodů jsem se nahlásil, ale vše se bude odvíjet od toho, jak budou koně skákat v Litomyšli. Jednodušší pro mě bude pak eventuálně něco škrtnout, než se pokoušet dohlašovat na poslední chvíli. Takže uvidíme, jak se to bude rozbíhat, nechám tomu volný průběh. S Forewerem i Gentlemenem to beru spíše tréninkově. Ve Velké ceně Litomyšle budu startovat s Gentlemenem a Guccim, s Forewerem plánuji start příští pátek v Chuchli a pak v neděli ve Zduchovicích, aby toho viděl co nejvíc, různá kolbiště, různé skoky. Litomyšl nemá tak velké kolbiště, tam jsem ho brát nechtěl.
 
V Chuchli se sejdete téměř kompletní reprezentace, lépe řečeno pět jezdců, kteří usilují o účast na olympijských hrách v Tokiu. Myslíte, že se to takto ještě někdy podaří?
 
Slyším to teď úplně poprvé, ostatní přihlášky jsem vůbec nesledoval. Bude to určitě dobrá podívaná pro diváky, zatím alespoň prostřednictvím internetového přenosu na EquiTV. Všichni se pomalu rozjíždíme, Anička Kellnerová pojede první závody, Kamil Papoušek už sice jednou startoval, ale Ondřej Zvára s Cento Lanem bude také startovat poprvé po Sunshine Tour, předpokládám tedy, že všichni to budeme brát spíše tréninkově, a třeba ani jeden z nás Velkou cenu nepůjde, to se uvidí. Koně nejsou žádně stroje, kde by stačilo vše zkontrolovat a dolít benzín, a jet zase v plném výkonu. Potřebujeme alespoň dvoje, troje závody na rozeběhnutí.
 
Předpokládám, že jakmile se uvolní hranice, už vás nejspíš na českých kolbištích neuvidíme.
 
Myslím, že ještě během června a července se budeme všichni ukazovat na domácích kolbištích, a v souvislosti s rozvolňováním hranic lze očekávat, že v srpnu už zase začneme jezdit do zahraničí.
 
Ilustrační foto Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE