reklama 11B

Nejtěžší dostih Ivana Kuba. Po vážném pádu bojuje o návrat do života

ikonka

Ivan Kub, jedna z největších a nejpopulárnějších osobností českých dostihů, se pere s následky těžkého zranění po pádu v tréninku. Bývalý žokej a trenér má poraněnou páteř a míchu. Na jeho podporu se připravuje sbírka v rámci Nadačního fondu JC ČR.
31.05.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C

Už jedenáct dní se české dostihy vzpamatovávají z tragického pádu bývalého úspěšného žokeje a trenéra Ivana Kuba, který se těžce zranil při nehodě v tréninku a minulý víkend byl v českobudějovické nemocnici probrán z umělého spánku.

"Utrpěl vážné poranění páteře a následující operace bohužel potvrdila předchozí předpovědi lékařů, že Ivan, nestane-li se zázrak, zůstane po poranění míchy na spodní část těla nepohyblivý. V tomto okamžiku je stále ve vážném, ale stabilizovaném stavu a lékaři se po fixaci páteře soustředí na léčbu poškozených plic. Ivan vnímá okolí a reaguje, kvůli intubaci zatím nemůže mluvit," napsal v neděli večer na serveru Fitmin & Turf Magazín jménem rodiny publicista a Ivanův bratranec Miloslav Vlček.

Na dostihové scéně se vzedmula velká vlna solidarity. Snahu pomoci 53letému Ivanu Kubovi s návratem do života v posledních dnech vyjádřila celá řada dostihových subjektů v čele s Jockey Clubem ČR, který pro podobné případy před časem zřídil Nadační fond JC ČR.

 

Psali jsme: "První dáma" Wellunca ukázala srdce, Janáčková Koplíková slaví stovku

 

Jak v úterý ráno potvrdil Miloslav Vlček, pro potřeby sbírky bude využit právě Nadační fond JC ČR. Dostihová autorita v nejbližších dnech oznámí bližší instrukce včetně speciálního variabilního symbolu pro příspěvky ve prospěch Ivana Kuba.

"Plánovali jsme vlastní veřejnou sbírku, ale je to velice administrativně i časově náročné a především jsme netušili, že nám Jockey Club nabídne pro tento účel využít Nadační fond. Včera mi to potvrdil pan Josef Bečvář, takže samostatnou sbírku organizovat nebudeme a moc rádi využijeme nabídku JC ČR. Dostalo se nám pro Ivana podpory ze všech stran a jsme za všechny nabídky velice vděčni. Víme, že Ivan bude pomoc potřebovat a budeme velice rádi, pokud nám pomůžete pro něj vytvořit podmínky a prostředí, aby se mohl vrátit k co nejplnohodnotnějšímu životu," dodal Miloslav Vlček.

Svého bývalého kolegu chtějí v těžké situaci podpořit i přední čeští žokejové. Například Martin Laube již ohlásil, že peníze vyježděné v den Českého derby chce věnovat právě Ivanu Kubovi. "O derby budu jezdit pro Ivana. Teď je důležité, aby se mohl co nejdříve vrátit k životu a opět začít normálně fungovat," řekl Laube serveru Jezdci.cz.

Úspěchy v sedle i jako trenér

Ivan Kub patřil na přelomu tisíciletí k nejlepším českým žokejům, v roce 2000 se stal vicešampionem na rovině. Jeho největšími úspěchy byla vítězství v české i slovenské verzi Velké jarní ceny s šampionem Blueridge Dancerem.

Za dalšího přelomového koně své kariéry považuje Mir Sadu, jezdil také Gay Devila, Hyphena či Laurenu. Vyučil se ve druhé polovině osmdesátých let pro Státní statek Tochovice, postupně působil u trenérů Jaroslava Kunčara, Václava Chaloupky a Františka a Romana Vítkových. Na vrcholu kariéry mu dával pravidelně příležitosti i František Holčák.

"Měl jsem strašné štěstí, že jsem mohl jezdit pro nejlepší české trenéry té doby. Moc si toho vážím, spoustu věcí mi dali a hodně mě naučili," podotkl Ivan před necelými třemi lety v podcastu na EquiTV.

Jezdecké vzory hledal v zahraničí, i když v době před internetem nebylo úplně snadné dostat se k záznamům velkých světových dostihů. "Díval jsem se vždy na zahraniční jezdce. Líbily se mi jejich styly, kterými se u nás nejezdilo. Nejvíce jsem tíhnul k Frankiemu Dettorimu, ale ještě za působení u Václava Chaloupky se mi poštěstilo setkat se na dostizích ve Vídni s Lesterem Piggottem. Přišli jsme s Petrem Kubíkem do vážnice a já jsem měl zrovna to štěstí, že jsem měl svou jmenovku vedle mistra Piggotta. On vstal a podal mi ruku. Byl to neskutečně silný zážitek, dodnes to mám v sobě," vzpomínal.

Po skončení jezdecké kariéry začal v roce 2003 společně s bratrem Petrem trénovat v Mladém Smolivci na Plzeňsku. Během devatenácti sezon připravil padesát vítězů včetně na jedničkové úrovni úspěšných El Hadjiho a Goldruna. Nějaký čas působil také v roli experta v dostihových přenosech České televize.

I po padesátce se udržoval ve výborné kondici, o čemž svědčí dvě třetí místa v dostizích trenérů na Evropském poháru žokejů. Když se počet koní v rodinné stáji postupně tenčil, navázal spolupráci s Václavem Lukou mladším v Bošovicích a začal se podílet na chodu jedné z nejúspěšnějších tuzemských stájí jako spolehlivý pracovní jezdec a blízký trenérův spolupracovník.

Ivan Kub, vždy bytostný optimista a ochoten kdykoli pomoci každému, kdo to potřeboval, je jedním z nejobětavějších a díky svému dobrému srdci i nejpopulárnějších lidí v českém dostihovém prostředí. Za celou redakci a čtenáře serveru Jezdci.cz mu přejeme hodně sil a co nejrychlejší návrat mezi své blízké.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


Štítky: dostihyIvan Kub
reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE