reklama 11C

Bláznivý den v Chuchli: Agadir Gold vyhrál trial, prase nikdo nechytil

ikonka

Hřebec Agadir Gold s žokejem Janem Vernerem byl nejrychlejší ve Velké červnové ceně Factoringu České spořitelny a zařadil se do okruhu favoritů Českého derby. Poslední mítink v Chuchle Areně Praha před vrcholem sezony měl i jiné nečekané momenty.
04.06.2022 23:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Že bude vítěze Velké červnové ceny Factoringu České spořitelny sedlat trenér Radek Holčák, se před startem všeobecně očekávalo. A přesto dokázala velkokarlovická centrála v posledním přípravném dostihu na České derby v sobotní Chuchle Areně Praha překvapit. Krásnou koncovkou si řekl o pozornost Agadir Gold a zastoupil tréninkového kolegu Well Prepared, který po nepovedeném průběhu dostihu doběhl šestý.

Ve vyrovnaném závěru obsadili přední příčky koně, kteří šli do závěrečného trialu s cílem potvrdit případné derby-ambice. Délku za Agadir Goldem bral druhé místo Charmbruck a o další krk zpět finišoval teprve podruhé v kariéře startující Fascing Rock, jehož trenérka Helena Vocásková a majitel Stanislav Chudáček nyní zřejmě dohlásí do derby.

"Vím, že mám pro derby dva dobré koně. Agadir Gold měl dnes potvrdit, zda má potřebné kvality a dal nám pádnou odpověď. Ze samotného dostihu jsem ale trochu rozpačitý. Zase se ukázalo, jak hodně záleží na štěstí a že přivézt koně s formou je jen 60 procent úspěchu. Well Prepared měl minule ideální průběh a dnes bylo brzy po šancích," hodnotil po doběhu Radek Holčák.

 

Čtěte také: Akcionář Benýšek vystoupil proti Dědkově hale, podává trestní oznámení

 

Klíčem k celému dostihu se ukázala být kolizní situace při hektickém nabíhání do prvního oblouku. Tam měla Sabina Mokrošová problémy s ovladatelností Miram a v první vlně cválající klisna razantně vybočila do vnější stopy. Svěřenkyně Miroslava Nieslanika skončila mimo travnatou dráhu a byla diskvalifikována. Na incident doplatili její stájový kolega Minchir a blízko cválající favorit Well Prepared.

Na špici posléze osaměl tempař Secret Peet s Radkem Koplíkem a na měkké dráze udal rychlé tempo. Za ním se drželi Korvette, Wolfi a Rabbit El Kabeir. Pozdější vítěz zůstával v roztaženém poli dlouho na předposledním místě.

Secret Peet vbíhal do cílové roviny s náskokem asi tří délek a dokázal až k distančnímu mezníku odolávat útokům soupeřů. To už ale Jan Verner rozhýbával Agadir Golda a záhy rozhodl o svém vítězství.

Dobrý dojem zanechal také Charmbruck, který na startu opět ztratil několik délek, ale ve finiši ukázal pod Sibylle Vogt bojovný výkon. Potřebné zlepšení předvedl i třetí Fascing Rock. Secret Peet se podobně jako v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera dokázal udržet mezi nejlepšími a tabuli uzavřela Korvette. Šestý Well Prepared ztrácel na svého tréninkového kolegu necelých šest délek.

Holčák: Stájová forma jde nahoru

V Irsku narozený Agadir Gold běhá za novou stáj rodiny Topičových z moravské Chropyně, pro niž byl vydražen loni v létě za 16 000 eur v Deauville. Debutoval zářijovým vítězstvím nad American Charliem ve Slušovicích a jako dvouletý stihl ještě čtvrté místo ve II. kategorii na 1800 metrů v Bratislavě.

Do klasické sezony vstoupil čtvrtou příčkou na stejné distanci ve Velké Chuchli a v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera se nedostal přes osmé místo.

"Po startu jsem čekal na to, co se bude dít a trochu jsem ho vzal zpátky. Měl jsem jet zezadu a nechat ho v klidu odpočívat. To se podařilo, jen u 1000 metrů jsem ho upozornil, že už začneme závodit. V cílové rovině zabral a skvěle jsem se svezl. Projevem i hlavou to bude vytrvalec, teď ještě uvidíme, jakou bude mít třídu a jak kvalitní jsou letošní tříletí," poznamenal Verner.

"Je pravda, že jsme očekávali obrácené pořadí našich koní. Well Prepared je lepší kůň, vidím to i doma v práci. Na druhou stranu jsem si uvědomoval, že stájová forma jde nahoru a že se koníci zvedli. Well Prepared potřebuje mít svůj klid, minule měl ideální dostih. Dnes odnesl kolizici, začal se propadat a už jsem viděl, že je zle. Na druhou stranu mě potěšil Agadir Gold, ten odpočíval vzadu přesně tak, jak jsme chtěli a přišel koncem," doplnil Holčák.

Tříleté klisny obstály proti starším

Druhý jedničkový dostih Cena Nory Jeane nabídl zajímavé srovnání tříletých klisen se staršími a lépe z něj vyšel aktuální klasický ročník. V souboji umístěných z Jarní ceny klisen slavila první vítězství kariéry Comming Pulse se Sabinou Mokrošovou, která odkázala na druhé místo Dally Top.

Dcera Koně roku Dally Hit již vedla o půldruhé délky, ale v sedle se Sibylle Vogt o vítězství přišla v posledních desítkách metrů. Nejlepší starší klisnou byla třetí Lady Mazie před Solemeenou.

Po zranění se vracející favoritka Classa utrpěla v pátém startu kariéry svou první porážku, když v cílové rovině nereagovala na zrychlení nejlepších a musela se spokojit se šestým místem.

Kuriózní zahájení odpoledne

Sobotní mítink začal nezvyklou situací. Start úvodního dostihu musel být posunut o půl hodiny poté, co bylo několika různými svědky spatřeno na protilehlé rovině volně pobíhající prase.

Personál závodiště, zavaděči do boxů, posádka záchranky i příslušníci městské policie na koních dlouhé minuty pročesávali okolí lahovického oblouku, unikající zvíře však nebylo nalezeno. Dostihový den začal až poté, co byla přijata bezpečnostní opatření, aby nemohlo dojít ke kolizi s koňmi a jezdci.

Cena prvních nadějí, premiérový letošní dostih dvouletých na pražské dráze, se stal kořistí slovenského hřebce Calaha ze stáje Strnisko, který pod Petrem Foretem dominoval jistě o 2 délky před Arrynou a Fanny.

Z druhého letošního pražského vítězství se těšila Sibylle Vogt, tentokrát v sedle čtyřleté hnědky Caleco v trojkové Ceně Unicredit Bank. Mezi tříleté vítěze se v sobotu zařadili Yasánek a Gold Shalaa, velký ohlas měl i úspěch třináctiletého Tropa s Eliškou Janderovou v jednom z dvojice žákovských dostihů.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE