reklama 11C

Nemůžete se odvolat, vzkázali diskvalifikovanému vítězi Kentucky Derby

ikonka

Majitel diskvalifikovaného vítěze Kentucky Derby Maximum Security kritizuje netransparentnost dostihové komise a po zamítnutí svého odvolání chce kontroverzní verdikt z minulé soboty zvrátit u soudu.
07.05.2019 11:33  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A
Organizace Kentucky Horse Racing Comission (KHRC) zamítla nedělní odvolání majitelů diskvalifikovaného vítěze Kentucky Derby Maximum Security. Žádost Mary a Garyho Westových odeslal advokát Barry Stilz, který po několika hodinách obdržel odpověď ve smyslu, že pravidla ve státě Kentucky neumožňují odvolání proti verdiktům rozhodčích.
 
"Jelikož rozhodnutí dostihové komise o diskvalifikaci není předmětem odvolání a vzhledem k níže uvedeným důvodům, se vaše žádost zamítá. Vaše žádost o odvolání je v důsledku sporná, neboť pravidla odvolání neumožňují," píše John Forgy z KHRC s tím, že verdikty rozhodčích ve státě Kentucky jsou konečné.
 
Majitel Gary West v reakci na to ohlásil právní kroky. Po řídící organizaci v neděli požadoval všechny videozáznamy, které dostihová komise v rámci svého rozhodnutí zkoumala, dále výpovědi vyslechnutých jezdců a trenérů i případné záznamy z 22 minutového jednání rozhodčích.
 
Celý proces totiž podle něj proběhl netransparentně. "Odmítli komukoli ukázat video, na základě něhož rozhodli, a nebylo možné s nimi ani mluvit. Nemůžu uvěřit, že o tak důležité věci se rozhodlo tak netransparentně," citoval Westa server Bloodhorse.com.
 

Čtěte více: Vítěz Kentucky Derby diskvalifikován. Věnec dostal Country House

 
Šéfka komise Barbara Borden v neděli večer nepromítnutí záznamu majiteli a trenérovi Maximum Security zdůvodnila tím, že po Kentucky Derby v sobotu následovaly ještě dva další dostihy.
 
Můj kůň se lekl hluku, říká Saez
 
Do soboty neporažený Maximum Security ovládl 145. Kentucky Derby stylem start - cíl. Při vytáčení posledního oblouku se dostal do kontaktu s War Of Willem, což na začátku cílové roviny způsobilo řetězovou reakci. Incident se týkal jezdců Luise Saeze (Maximum Security), Tylera Gaffalioneho (War Of Will), Jona Courta (Long Range Toddy) a Chrise Landerose (Bodexpress).
 
"Neudělal jsem nic nesprávného a nevystavil nikoho žádnému nebezpečí. Můj kůň se lekl hluku z tribun a možná trochu vybočil," řekl Luis Saez, žokej Maximum Security.
 
Podnět komisi podali pouze Court a Flavien Prat, který byl v sedle původně druhého Country House a vytěžil z diskvalifikace vítězství. Rozhodčí přiznali, že Country House nebyl nijak poškozen.
 
 
Ředitel Kentucky Horse Racing Commission Marc Guilfoil v neděli jednomyslný verdikt rozhodčích podpořil. "Bylo to správné rozhodnutí. Tleskám jim, jsou nejlepší z nejlepších," nechal se slyšet Guilfoil.
 
Na dostihové scéně se však kontroverzní verdikt setkal s ostrou kritikou. Kromě samotného rozhodnutí se mnohým dostihovým příznivcům nelíbila ani skutečnost, že dostihová komise nenechala vyvěsit upozornění na přezkum doběhu.
 
Získat zpět důvěru veřejnosti
 
Někteří pozorovatelé soudí, že rozhodčí jednali podle pravidel státu Kentucky, avšak proti zájmům sportu a volají po změnách v dostihovém řádu.
 
"Možná rozhodli správně, ale učinili tak způsobem, který narušil důvěru veřejnosti v integritu dostihového sportu. Pravidla ve státě Kentucky potřebují změny, aby se posílila důvěra veřejnosti ve verdikty rozhodčích, pro dobro sportu i dostihového průmyslu," uvádí jeden z komentářů Bloodhorse, který nerozporuje samotnou diskvalifikaci.
 
O velkém veřejném přesahu celé kauzy svědčí i fakt, že se k ní vyjádřil americký prezident Donald Trump.
 
"Rozhodnutí o Kentucky Derby nebylo dobré. Byl to tvrdý a nepřehledný dostih na mokré a rozbahněné dráze, pro diváky v podstatě krásný. K takové změně pořadí mohlo dojít jen v této době politické korektnosti. Nejlepší kůň nevyhrál, ani náhodou," napsal Trump v neděli ráno na svém Twitteru.
 
Se změnou pořadí nesouhlasí ani většina diskutérů v naší facebookové skupině Máme rádi dostihy Jezdci.cz, kteří mluví mimo jiné o "drsném rozhodnutí" a "hořké pachuti".
 
"To byl úlet komise, na diskvalifikaci to nebylo. Podle mého názoru kůň č. 20 nebyl poškozený do takové míry, aby byl vítěz diskvalifikován," napsal v diskusi například dlouholetý člen dostihových komisí v Česku Jan Zágler.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE