reklama 11B

O zápisy hřebců do plemenné knihy je u majitelů zájem, říká Civišová

ikonka

Již v sobotu 19. února se chovatelé dozví, kteří hřebci budou předvybráni do plemenné knihy českého teplokrevníka, a kteří případně obdrží prémii. Několik starších hřebců bylo vybráno již v uplynulých týdnech. Krátce je představila Hana Civišová.
18.02.2022 11:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Od pátku 18. února se v Zemském hřebčinci Písek koná II. předvýběr hřebců do plemenitby pro plemennou knihu českého teplokrevníka. Již v rámci I. předvýběrů v Tlumačově a Písku, ale také při domácích výběrech bylo vybráno několik starších hřebců.
 
„Na každé chovatelské akci, ať už se jednalo o první nebo druhé předvýběry, mají majitelé možnost předvést své starší hřebce, aby jim byl udělen výběr od plemenitby. Buďto to může být na základně jejich vlastní výkonnosti nebo u mladších hřebců také na základě udělené prémie v jiném chovatelském svazu,“ zmínila předsedkyně rady plemenné knihy českého teplokrevníka a místopředsedkyně spolku Český teplokrevník Hana Civišová v rozhovoru pro EquiRadio.
 
„Hřebci se tedy mohou zúčastnit výběrů na nějaké chovatelské akci anebo v některých případech probíhá na přání majitele takzvaný domácí výběr, kdy komise dojede do stájí majitelů a zapisuje hřebce tam. Je to v případě, kdy majitel nemá zájem předvést na chovatelské akci,“ pokračuje Civišová.
 

Psali jsme: První velká chovatelská událost roku. Výběr a přehlídka hřebců v Písku

 
„Na prvním předvýběru v Tlumačově byl zapsán holštýnský hřebec Cassin (Cassini I x Calido I) majitele pana Růžičky, kdy nás velice překvapilo, že se jednalo o velmi korektního a souladného hřebce, který by mohl být v chovu českého teplokrevníka určitým posunem. Takže jsme zvědaví na jeho potomstvo.“ Tento hřebec se ucházel o udělení výběru do plemenitby na základě vlastní výkonnosti a výkonnosti potomstva. Dle informací publikovaných na stránkách spolku Český teplokrevník jde o figurantního, rámcového hřebce ve velmi dobrém a moderním typu s dostatečnou sílou kostry, výbornou horní linií a dobře osvaleným krkem. Předvedl se na svůj věk ve velmi dobré kondici.
 
„Na druhé části prvního předvýběru v Písku byl předveden hřebec Che Diamant Z (Chin Chin x Garithou) pana Bedřica Hanáka a taktéž byl vybrán,“ zmiňuje členka předsednictva ČT. V případě tohoto hřebce manželé Hanákovi zažádali o zařazení do plemenitby. Hřebec s vlastní sportovní výkonností i výkonností potomstva už byl vybrán v rámci plemenné knihy BWP, AES a CS. Uspěl i u komise českého teplokrevníka a v chovu tedy může působit už tuto sezonu, stejně jako den před tím vybraný bělouš Cassin. Che Diamant Z bude chovatelům k dispozici na stanici v Pernarci a Cassin u Karla Růžičky mladšího v hřebčíně Ruf.
 
Domácích předbvýběrů se účastnili hřebci stáje Hapax: osmiletý bělouš Joke of the Year (Baloubet du Rouet x Fat Cat po Cornet Obolensky) a šestiletý bělouš jménem Luigi (Comme iL Faut x Cilanta po Verdi). Ve zduchovickém areálu byl zapsán rezervní vítěz holštýnského körungu Sassiere (Sandro Junior x Monik po Condender). Všichni tři předvedení u komise uspěli.
 

Nepřehlédněte: Úroveň hřebců při předvýběrech se každý rok zvyšuje, uvedla Civišová

 
V sobotu 12. února byl členkám rady plemenné knihy ČT předveden další sportovně i chovatelsky prověřený hřebec, osmnáctiletý holštýnský bělouš Cayado (Clearway x Irrada po Calando I), u kterého jeho majitelé požádali o rozšíření licence v rámci plemenné knihy českého teplokrevníka. Hřebec u komise uspěl a v roce 2022 bude chovatelům k dispozici na stanici WinnerHorses, s.r.o. u paní Veroniky Paličkové.
 
„Před připouštěcí sezonou je vidět, že ze strany majitelů je zájem o tyto zápisy do plemenné knihy, aby mohli hřebci působit v chovu již v letošní sezoně. Bylo to právě na přání majitelů, aby je mohli včas prezentovat v katalogu hřebců, který se právě v těchto dnech dokončuje a v příštím týdnu by měl jít do tisku a následné distribuce chovatelům,“ uzavírá ve vysílání EquiRadia Hana Civišová.
 
Foto: poskytl Ladislav Krulich (hřebec Sassiere)



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE