reklama 11B

Úspěšné zkoušky i aukce hřebců v Tlumačově. Tři koně byli vydraženi

ikonka

V úterý 2. června proběhly v areálu Zemského hřebčince v Tlumačově Základní zkoušky výkonnosti tříletých hřebců, z nichž někteří byli současně nabízeni v internetové aukci. Ta dopadla úspěšně, jelikož tři hřebci byli prodáni za celkových 595.000 Kč.
03.06.2021 12:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
 
Při Základních zkouškách výkonnosti tříletých hřebců bylo v Tlumačově předvedeno dvanáct hřebců. „Komise byla velmi spokojena, můžeme konstatovat opravdu velmi vysokou kvalitu jejich připravenosti,“ zhodnotil předseda hodnotící komise Stanislav Hošák v rozhovoru pro internetovou televizi EquiTV.cz, která průběh celé akce přenášela živě.
 

 
Vítězem se stal Cristelo-P po hřebci 2225 Cola, který dlouhá léta působil v tlumačovském hřebčinci z matky 57/959 Galaxie P po 2920 Al Campo. Jeho výsledná známka byla 8,26 bodu. Druhý se umístil poloviční bratr vítěze Cola Bronx-L, který má stejného otce. Jeho matkou je 65/814 Legis po 2817 All My Dreams. Ten od komise obdržel známku 8,12. Třetí se umístil Comlito, taktéž z chovu ZH Tlumačov. Jeho otcem je 2212 Comliment, matka Lady Ganschow po Ladinor. 
 
Zemský hřebčinec Tlumačov vypsal na konci května v rámci prodeje mladých tříletých hřebců po testační odchovně e-aukci, která byla vypsána již potřetí. Vrcholila v den konání zmíněných Základních zkoušek výkonnosti. V roce 2017 a 2018 prostřednictvím aukčního portálu www.verejnedrazby.cz soukromé společnosti GAUTE a.s.
 
„E-aukce v roce 2017 byla úspěšná, nabízelo se k prodeji celkem pět hřebců a prodali se nakonec tři. E-aukce v roce 2018 úspěch neměla, protože prostřednictvím e-aukce se neprodal žádný hřebec. I to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme následně v roce 2019 a 2020 do e-aukce už znovu nešli. Od roku 2019 ovšem vznikla pro státní firmy velmi uživatelsky příznivá aplikace na portálu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na adrese www.nabidkamajetku.cz, kterou jsme se v tomto roce rozhodli využít, a ta po dvou letech přinesla ovoce,“ uvedl ředitel Zemského hřebčince Tlumačov David Olejníček.
 
Do e-aukce v roce 2021 bylo nabídnuto k prodeji celkem osm hřebců, kteří absolvovali Základní zkoušky výkonnosti hřebců ČT po testační odchovně a prostřednictvím e-aukce byli prodáni celkem tři hřebci. „U hřebce Cecil došlo k prodeji za vyvolávací cenu 150.000 Kč včetně DPH a u zbývajících dvou hřebců došlo ke skutečné dražbě se vším všudy. U hřebce Cola Bronx-L byla vyvolávací cena 115.000 Kč včetně DPH. Do aukce byli přihlášení celkem tři účastníci a potenciální zájemci a po celkem šesti příhozech se vyšplhala konečná prodejní cena na 145.000 Kč včetně DPH. U hřebce Moon Rufa byla vyvolávací cena 180.000 Kč včetně DPH. Do aukce byli přihlášeni tři zájemci a teprve 15. příhoz ukončil velmi dramatický průběh aukce, kdy jednotlivý dražitelé využívali každé sekundy času k rozhodování, zda půjdou s cenou výš či už nikoliv. Konečná cena tohoto hřebce v e-aukci je tedy 300.000 Kč včetně DPH,“ přibližuje průběh aukce David Olejníček.
 
Ostatní hřebci budou dále nabízeni formou přímého prodeje ze stáje za aukční ceny a pokud se v nejbližším období tímto způsobem neprodají uvažujeme o druhé vlně této e-aukce v pozdějším období. „V každém případě e-aukce splnila svůj účel a není vhodnějšího nástroje, jak rozhodnout, komu prodat koně ve chvíli, když v jednom okamžiku o jednoho koně projeví zájem víc potenciálních kupců. Po této zkušenosti budeme při prodeji našich koní využívat tento nástroj v maximální možné míře. Je ovšem jasné, že budou případy, kdy použití e-aukce bude zbytečné a nesmyslné a celý proces prodeje to jen zbytečně zdrží. Bude se jednat například o prodej chladnokrevných koní nebo koní se zdravotními problémy apod. Obecně lze říct, že e-aukce mají smysl tam, kde je již vytvořený a vybudovaný trh a poptávka převyšuje nabídku, což v České republice je hodně specifická záležitost. Nejedná se o nákup mléka nebo pečiva,“ dodal ředitel Zemského hřebčince Tlumačov.
 
Foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE