reklama 11D

"Ne, koně neběhají sami od sebe." Britská autorita přiznala chybu

ikonka

Přední dostihové osobnosti nařkly britskou autoritu z pokrytectví a alibismu, když bránila pokutu pro trenéra s poukazem na fakt, že koně mají běhat dostihy sami od sebe. Teď se vedení britského turfu oficiálně omluvilo.
30.01.2019 10:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Britské dostihy už několik dní řeší polemiku, která dosud na závodištích neměla obdoby. Vše odstartoval sobotní trest pro trenéra Henryho Olivera, který musel zaplatit 140 liber za krátké zamávání na svého koně, který se zdržel cestou na start. British Horse Racing Authority (BHA) následně vydala stanovisko, v němž se vymezila vůči jakémukoli přesvědčování koní k odstartování s argumentem, že koně mají běhat dostihy o své vlastní vůli.
 
Po vlně ostré kritiky ze strany dostihových osobností, k níž se přidali například trenéři Nicky Henderson, Alan King či mnohonásobný překážkový šampion A.P. McCoy, BHA nicméně přiznala chybu. Od svého víkendového prohlášení se v úterý distancovala s tím, že se příliš nechala strhnout "bouří na sociálních sítích", napsal list Racing Post.
 
Na platnosti pokuty pro trenéra Olivera, který v blízkosti startu v sobotu mával na svého svěřence Burrenbridge Hotela, se zároveň nic nemění a samotný Oliver se proti ní nebude odvolávat.
 
Akceptujeme kritiku, vzkázalo dostihové vedení
 
Řídící dostihová autorita ujistila, že nerazí nový "filozofický přístup" vůči svému sportu a že pod tlakem situace přehnala důraz na potřebu koňského welfare. "Termín svobodná vůle ze zpětného pohledu nebyl správným způsobem, jak sdělit naše stanovisko a neměl by být brán jako nový filozofický přístup vůči koním. Rádi to uvádíme na pravou míru a akceptujeme kritiku, že jsme neměli sáhnout k tomuto argumentu," uvedla BHA na Twitteru.
 
Henderson, King a další dostihové osobnosti v předchozích dnech vytýkali postupu BHA v celé kauze pokrytectví a alibismus.
 
"Předpoklad, že by koně běhali dostihy sami od sebe, je naprostý nesmysl. Jak už říkali kolegové, budou teď vstupovat koně do startovacích boxů sami bez pomoci?" prohlásil Alan King. "Nezapomínejme na to, že jsme koňaři, kteří jsou svým zvířatům stále nablízku. Podle toho k nim také přistupujeme."
 
List Racing Post mluvil s renomovaným koňským etologem Garym Withefordem, který má 35 letou praxi v práci s problémovými koňmi a v minulosti pomáhal týmům hvězd jako Sea The Stars nebo Kingman.
 

Čtěte také: Lysyan bude plemeník, Blažková se snaží o Spartan Race

 
"Kůň je od přírody stádové zvíře a potřebuje vůdce. Ve volné přírodě vidíme, jak ostatní koně následují klisnu k nejčistšímu pramenu vody. A dostihoví koně vzhlížejí k nám lidem jako ke svým lídrům, na tomto principu fungují i dostihy i trénink," konstatoval Witheford.
 
Ve své praxi provází plnokrevníky všemi fázemi jejich dostihového tréninku a často je přítomen na startu, aby pomohl předcházet problémům u boxů. "Doma mávnu na koně prakticky denně, aby šli do svého boxu," dodal.
 
Počet fatálních nehod loni stoupl
 
V podtextu celé kauzy jsou hlubší problémy celého odvětví, které řeší i na britských ostrovech stále větší tlak veřejnosti na bezpečnost a koňské welfare. Podle zprávy publikované v úterý bylo loni v Anglii utraceno celkem 202 dostihových koní, což je nejvyšší počet od roku 2012. Jedná se o 0,22 procenta ze všech startujících koní.
 
Experti nyní řeší, co za tímto nárůstem čísel stojí. BHA se kloní k hypotéze, že hlavní vliv na statistiku fatálních zranění mělo dlouhodobé vedro a sucho, které v minulém roce výrazně ovlivnilo podmínky na závodištích. Což zdaleka neplatilo jen pro letní měsíce, nebývalé sucho řešili trenéři a pořadatelé i během zimní překážkové sezony.
 
Dostihová autorita se v posledních letech ocitá pod stále větším tlakem, aby byly podmínky pro koně na dostizích co nejbezpečnější. “V honbě za statistikami ale zaniká, že současná situace v oblasti bezpečnosti a welfare je ve všech ohledech výrazně lepší než třeba před dvaceti lety. Dostihy dnes kladou na bezpečnost větší důraz než kdykoli předtím. Závodištím se podařilo zlepšit mnoho věcí a bezesporu tento trend bude pokračovat," napsal list Guardian.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE