reklama 11C

Ne každý kůň se vejde do tabulek, říká Radka Rydlová z Rainbow Ride

ikonka

Radka Rydlová je majitelkou nové společnosti Rainbow Ride, která se zabývá výrobou koňských ohlávek, vodítek, podsedlových deček a dalšího vybavení pro koně. Proč se rozhodla pro založení vlastní značky, to nám prozradila v krátkém rozhovoru.
23.10.2020 13:46  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Logo, které má ve znaku dvakrát R, neznamená zkratku oblíbeného animovaného seriálu Rychlá rota, ale názvu nové společnosti Rainbow Ride, jež vyrábí jezdecké potřeby, resp. potřeby pro koně. No a pro domýšlivé jsou ve zmíněném logu skryté také iniciály majitelky společnosti Radky Rydlové. 
 
„Pro založení vlastní značky jezdeckých potřeb jsem se rozhodla, protože mi na trhu chyběly kvalitní, pevné, pro koně pohodlné, a přitom designově krásné výrobky dle mých představ. Pracovala jsem sice v oboru, ale pustila jsem se svou vlastní cestou a bez kompromisů,“ říká v úvodu rozhovoru.
 
Jak dlouho se věnujete koním a kdo vás ke koním přivedl?
Odmalička mě zajímala všechna zvířata, koně, psi, kočky, jenom ne papoušci. Koně mě lákali již od útlého věku. Děda choval huculy a shetlandy. Jako dítě předškolního věku jsem ještě stihla poznat huculku Květu. Děda s ní pracoval na poli a zapřahal ji do dvoukolky. Brával mě s sebou, když jezdil s vozíkem do kovárny kovat. To se ještě za kovářem jezdilo do kovárny. Půjčoval mi opratě a nechával mě řídit. Pamatuji si, že jsem se na to strašně těšila, kolikrát jsem přijela zmrzlá, ale strašně spokojená. Mamka se vždy zlobila, že budu nemocná, ale mě to prostě strašně lákalo a táhlo ke kobylce do stáje. 
Občas děda s tátou Květu nasedlali a svezla jsem se v sedle. Jelikož se však strašně bála aut, bydlíme totiž pod silnicí, bylo to vždy veselé. Děda Květu vedl a táta mě přidržoval, protože kobylka se každou chvíli lekla a poskočila, když uslyšela zvuk projíždějícího auta. Přesto mě to neodradilo. Za rok však děda huculku prodal a pořídil traktor. To jsem obrečela. Později se k nám do vesnice nastěhovala slečna s dostihovými koňmi, a když mi bylo zhruba dvanáct let, tak jsem začala docházet tam. Tehdy jsem se poprvé potkala s anglickými plnokrevníky. 
 
A jak pokračovalo vaše propojení s koňmi dál až do současnosti?
Svého vlastního koně jsem si pořídila až v jednadvaceti letech. Byl to anglický plnokrevník po Dara Monarch jménem Cerberus. Po dostihové kariéře, několika majitelích, ale neuvěřitelně charakterní, hodný a spolehlivý kůň. Přišel ke mně sám, osudově, když jsem nic nehledala. A už to bylo.
Říká se, že plnokrevníci jsou nejchytřejší plemeno a nejvíce přizpůsobivé člověku, a o něm to rozhodně platilo. Myslím si, že po jeho dlouhé dostihové kariéře byl podrážděný z cizího jezdce. Mít jen jednoho koně je špatně, kůň je stádové zvíře. Manžel se chtěl také občas svézt, mě stále lákaly ty opratě a také sen černé páry koní. 
V současnosti jsou mými koňskými parťáky černí starokladrubáci, valach a klisna. Zaujalo mě spřežení a tohle všestranné plemeno koní, kterému jsem musela přijít na chuť. Líbí se mi, že jsou skvělí v zápřahu, ale i při vyjížďce pod sedlem, jak se nám zrovna chce a jak jsme na tom časově. Ochotně mě vždy doprovází a já si tak čistím hlavu. Závodní ambice nemám, jsem rekreační jezdec. Jezdím si pro radost a když je možnost hobby soutěže, stačí nám to. První vlastní kůň je ovšem zatím moje největší srdcová koňská záležitost.
 
Proč jste se rozhodla podnikat zrovna v oblasti výroby vybavení pro koně?
Výrobě potřeb pro koně jsem se věnovala již několik let předtím. V minulém zaměstnání jsem neměla možnost se plně realizovat, proto jsem se rozhodla jít svou vlastní cestou, abych měla svobodu v rozhodování. 
 
Jak vznikají jednotlivé produkty a jak je těžké garantovat jejich kvalitu?
Baví mě dělat věci jinak, poslouchat názory a podněty ostatních, vymýšlet něco nového, ale i to, že můžeme udělat výrobek podle vlastních parametrů – rozměrů, například u atypických koní. Také každý máme rádi něco jiného, někdo barvy, někdo zase decentní černou. Díky této „barevné“ myšlence vznikl název firmy Rainbow Ride.
Vše testuji vždy nejprve na svých koních, jsou to testovací modelové. Když se mi to osvědčí, požádám o další testování a odzkoušení jezdce a chovatele, kteří dokážou otestovat výrobky při vysoké zátěži v denním provozu. 
Je důležité říct, že od zrodu myšlenky k novému výrobku nebo k inovaci současného vede často dlouhá cesta testování materiálů, ladění rozměrů a použití správných technologických postupů. 
 
Jaké si kladete cíle ve vašem podnikání? Máte nějaké firemní motto?
Komfort a kvalitu pro zvířata, stejně jako pro lidi. Vždyť jsou to naši rovnocenní partneři, se kterými trávíme velkou část života. Mým největším cílem je spokojený koňský zákazník i jeho majitel či chovatel.
Vše beru jako týmovou práci. Není to jen o mě, ale o podnětech a nápadech zákazníků, zpracování od švadlen, dodání kvalitního materiálu od dodavatelů, marketingové činnosti a konečném zákazníkovi, který si náš výrobek vybere. Nebudeme tedy nikdy nejlevnější. Šijeme vše v Čechách z českého nebo evropského materiálu. Používáme průmyslové stroje k šití. S našimi výrobky si hrajeme a stále inovujeme design i materiály, což mluví za vše. Celý proces nás baví a věříme, že nás zákazníci podpoří a najdou si k našim výrobkům cestu.
Zaměřujeme se také na zakázkovou výrobu na základě přesných požadavků zákazníka. Je to výzva, kterou si ale užívám. Každý bohužel nemá koně, který pasuje přesně do dané tabulky velikostí, a má problém vybavení na koníka sehnat v běžných jezdeckých potřebách. Dále to také mohou být následky zranění, kdy klasické vybavení nelze použít, je třeba upravit rozměr či místa polstrování nebo i speciální změkčení. Mám radost z každé zpětné vazby, spokojené ale i ty dále motivující. 
 
Plánujete aktuálně nějaké novinky ve vaší nabídce třeba pro předvánoční období?
Chystáme se postupně rozšiřovat naše portfolio o další produkty. Nově máme v našem e-shopu barevné sady. Mohu jistě prozradit, že chystáme i něco pro pejsky. Nemáme problém udělat všechny typy koňských ohlávek a úvazů s vyšitím jména koně, názvu stáje nebo například i telefonního čísla na majitele nebo s nápisy „Nekrmit!!“, „Kouše!“ aj. K ohlávkám máme nově v nabídce i další barvy pletených vodítek. Úvazy vyrábíme dle potřeby s pevnou karabinou bez obrtlíku, anebo s bezpečnostní karabinou. O dalších novinkách průběžně informujeme na našem webu a sociálních sítích.
 
Děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se vám ve vašem podnikání daří!



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE