reklama 11A

Na úspěchu jezdectví má podíl rodina Kellnerových, říká Mestenhauser

ikonka

Jezdectví zažívá obrovský rozmach. Zejména v tomto období před galashow světového parkuru v pražské O2 areně je o něm hodně slyšet i v celoplošných médiích. O tom, co všechno stojí za úspěchem tohoto sportu, jsme hovořili s Vladimírem Mestenhauserem.
02.11.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Počet koní v České republice se blíží k hranici 100 tisíc. Během hlavní sezony se u nás každý týden koná cela řada jezdeckých závodů a dalších akcí spojených s koňmi. Mnohé jezdecké školy hlásí plné stavy. Čemu vděčíme za tuto popularitu a dokážeme z ní vytěžit maximum do budoucna? I o tom hovoří Vladimír Mestenhauser.
 
„Jezdectví je jednak krásný sport a myslím si také, že je to díky rodině Kellnerových, která sem k nám dostala tu nejlepší světovou úroveň. O tom se nám dříve ani nesnilo. Řekl bych, že je to i díky vaší redakci a medializaci jezdectví. Trochu se na tom podílel i covid-19, který trochu lidi odradil od cestování. Lidé v této době začali hledat náhradu za cesty na zahraniční dovolené a svým dětem se snažili zprostředkovat jiný druh zábavy. Popularita jezdeckého sportu roste po celém světě, takže nevidím důvod, proč by nerostla i u nás,“ stručně shrnul řadu faktorů, proč se koně a jezdecký sport těší v posledních letech z výrazně vyššího zájmu veřejnosti, než tomu bylo v minulosti.
 
V souvislosti s pozitivními faktory přichází však i ty negativní. Mnohé jezdecké školy mají v podstatě zaplněné kapacity a nedokážou uspokojit poptávku po výuce jízdy na koni. Dalším negativním faktorem je, že cena koní výrazně roste buďto jsou doslova nedostatkovým zbožím, nebo jsou pro mnohé cenově nedostupní.
 
„Areály rostou jako houby po dešti a velmi brzy bývají zaplněné jejich kapacity. Poptávka v tuto dobu již převyšuje nabídku. My jsme se na Mělníku věnovali odjakživa jezdecké mládeži a máme to tady postavené celé jinak. Máme k dispozici své vlastní koně, které nabízíme k pronájmu, takže rodiče nejsou nuceni hned přistupovat ke koupi soukromých koní. To nastává až, když dítě dosáhne na vyšší úroveň a koně už musí vykazovat o něco vyšší kvality,“ popisuje Vladimír Mestenhauser systém fungování v Jezdeckém klubu Mělník. 
 
A právě možný pronájem či sdílení koní by mohla být cesta, jak k jezdectví přivést ještě více zájemců o tento sport. Je tedy prostor k rozšiřování těchto služeb? „Tudy by určitě také vedla cesta pro lepší popularizaci jezdectví. Je k tomu však potřeba určité zázemí, jako je jezdecký areál, dostatečné množství spolehlivých koní. V dnešní době je poměrně obtížné mít ve stáji tento typ koní, naši republiku jich každý den mnoho opustí a prodají se do světa a pak tady nezůstávají ti, kteří splňují požadavky pro učení nových jezdců. V naší stáji nyní školní koně již dosahují poměrně vysokého věku, a ačkoliv se snažíme jim různými metodami jejich kondici zlepšovat, tak je jasné, že to nemůže trvat věčně. Samozřejmě se snažíme připravit na jejich odchod, ale stále tápeme a nevíme kam moc dále sáhnout. Přesto, že se u nás ročně narodí čtyři až šest hříbat, které důkladně cvičíme, tak pořád nenacházíme adekvátní náhradu. Myslím si, že tento stejný problém je všude,“ podotýká Mestenhauser.
 
Určitě se však nejedná o neřešitelný problém. Je to však o rozšiřující se spolupráci České jezdecké federace, chovatelských svazů a provozovatelů jezdeckých středisek, které nabízejí výuku jízdy na koni a věnují se sportovní činnosti. „K řešení těchto problémů je vše našlápnuto velmi dobře. I přes neustálou kritiku České jezdecké federace si myslím, že ten vývoj není vůbec špatný. Denně sleduji výsledky našich juniorů a musím říct, že posun je u nich opravdu značný. Udělalo se oproti minulosti spoustu změn. Dříve jsem byl označován jako potížista, jelikož jsem se snažil implementovat postupy, které jsem viděl v zahraničí a nenacházel jsem pro to pochopení. Za těch osm let se ta federace posunula skutečně někam jinam a když vezmeme v potaz, že je zde sdruženo tolik různých odvětví sportu a všechno je také o lidech, jejich času a přístupu, tak je skoro zázrak, že jsme se posunuli až do této dnešní fáze. Myslím si, není třeba dělat nic mimořádného, jen potřebujeme hledat ochotné lidi, podporovat je a ocenit za jejich dobrou práci,“ uzavírá Vladimír Mestenhauser v rozhovoru pro EquiRadio.
 
Foto: Josef Malinovský
Zdroj: EquiRadio



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE