reklama 11B

Mezi Rijádem a Meydanem za dvě hodiny. Historický den českých dostihů

ikonka

Čtyřleté hřebce Stronger Together a Josephina, které pro manžele Dufkovy trénuje Ingrid Janáčková Koplíková, v pátek čekají starty na Blízkém východě. Je to vůbec poprvé, co česká stáj obesílá ve stejný den dostihy v Dubaji a Saúdské Arábii.
24.02.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Bude to den, který v moderní historii českého turfu znamená nový mezník. V rozmezí dvou hodin se v pátek odpoledne představí koně v růžovo-bílých barvách manželů Jany a Josefa Dufkových na dvou prestižních mítincích na Blízkém východě.

V 16:25 středoevropského času poběží Stronger Together v půl milionem dolarů dotovaném Saudi International Handicapu v Rijádu, v 18:30 pak čeká Josephina třetí start na Dubai Racing Carnivalu v Meydanu.

Trenérka obou čtyřletých hřebců Ingrid Janáčková Koplíková, která šla v posledních dnech od úspěchu k úspěchu ve Francii, sleduje aktuální dění ze Saúdské Arábie. Dva roky poté, co na závodišti krále Abdulazíze startovala v sedle Zariyannky, bude tentokrát dávat ordre Cristianu Demurovi.

 

Čtěte také: Přežije hřebčín Napajedla? Jde o hodně, mlčení je nepřijatelné

 

"Stronger Together nese poměrně nízkou váhu 54 kg. Přemýšlela jsem, koho na něj posadit, ale pak jsem se bavila s Cristianem v Cagnes-sur-mer a rovnou jsem se ho zeptala, jestli by neměl zájem. On mi brzy potvrdil, že je volný, tak jsem už nikoho nehledala. Cristian má dobrou ruku, je to vynikající žokej a dá do toho maximum," řekla Janáčková Koplíková ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

O tom, že by si účast v Rijádu zopakovala i jako jezdkyně, příliš neuvažovala. "Je pravda, že mě to napadlo, ale rychle jsem to zavrhla. V poslední době jsem dostihy moc nejezdila, nebyl na to čas ani prostor, tak jsem si řekla, že nebudu bláznit. Přece jen chci dobré výsledky a snažím se pro to dělat první poslední. Já už teď mám trochu jiné cíle než ježdění a snažím se, aby všechno fungovala," dodala.

Stronger Together se na vstup do letošní sezony připravoval na Azurovém pobřeží a aklimatizaci v nových podmínkách zvládl tento týden s přehledem. "Neměla jsem pocit, že by byl unavený, naopak vypadá, že tady obživl. Ono to počasí oproti Cagnes-sur-mer zase takový skok nebylo a Stronger Together je zvyklý cestovat," ujišťuje trenérka.

Na základě dosavadních zkušeností si myslí, že by rijádský ovál mohl druhému z loňského Českého derby vyhovovat. "Aby tady kůň uspěl, musí být rychlý a mít rád poctivé dostihy. Myslím si, že když bude dobré tempo a Cristian ho bude moci dobře schovat, určitě může z rychlého dostihu ukázat svůj výborný závěr. Věřím mu, všechno by mu mělo pasovat, tak uvidíme. I když samozřejmě zůstávám nohama na zemi," shrnuje Janáčková Koplíková.

Mezi hřebcovými čtrnácti soupeři jsou nejen domácí koně a účastníci z Blízkého východu, zastoupeno je i Španělsko nebo Řecko. Kromě Demura se vyhoupnou do sedel i další dřívější účastníci pražského Evropského poháru žokejů Bauyržan Murzabajev, Ricardo Sousa Ferreira, Konstantinos Kapodistrias a Faleh Bughanaim.

Zúročí se "plavecká" příprava?

Další stájová hvězda Josephino v pátek pokračuje ve své dubajské misi v mílovém handicapu Defender 75th Limited Edition. Žokej Patrick Dobbs naváží 57 kg a český zýstupce patří v dvanáctičlenném poli k třem nejníže hodnoceným účastníkům.

"Uvidíme, jak zaběhne. Může to být jeho poslední dubajský start, ale osobně doufám, že to dopadne dobře a v takovém případě by mohl běžet ještě jednou. Záleží na tom, jaký podá výkon," zamýšlela se Janáčková Koplíková v podcastu na EquiRadiu.

Sedmé místo z 10. února podle ní nešlo na vrub distance, neobjevil se ani žádný zdravotní problém. Trojnásobný vítěz z francouzských drah se v Meydanu cítí dobře a naplno využívá tamních možností.

"Josephino v práci i plave, momentálně každý den odpoledne. Lidé, kteří s ním jsou u bazénu, ho moc chválí, že to dobře zvládá. Musím říct, že to plavání je také na něco dobré, nesmí se to přehánět, ale myslím si, že když je ta možnost, je to určitě plus pro toho koně," podotkla Janáčková Koplíková.

Foto: se svolením Ingrid Janáčkové Koplíkové




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE