reklama 11D

KWPN nejúspěšnější ve všestrannosti. Irský chov neobhájil pozici lídra

ikonka

Irský sportovní kůň opustil po sezoně 2020 pozici nejúspěšnější plemenné knihy ve všestrannosti. Na první příčku se dostal holandský teplokrevník, který tak v uplynulé sezoně ovládl všechny tři olympijské disciplíny. A kdo bodoval za ČT?
22.03.2021 16:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Světová chovatelská federace sportovních koní WBFSH publikuje na svém webu žebříček plemenných knih podle úspěšnosti ve sportu. V sezoně 2020 se ve všestrannosti do popředí dostal holandský teplokrevník.
 
Z šesti započítaných příslušníků KWPN byl nejvýše postavený valach Scuderia 1918 Don Quidam po otci Quidam, kterého v pětihvězdové úrovni prezentuje Australan Kevin Mcnab. Druhý bodující zástupce KWPN byl ryzák Herby (po VDL Zirocco Blue). Toho sedlá nizozemský reprezentant Tim Lips. Úspěch holandského chovu v military podpořil i vraník Happy Boy (Indoctro), jenž závodí v novozélandských barvách s Timem Pricem. Do TOP6 za toto plemeno se dostal ještě Fernhill Singapore (po Singapore), jenž závodí s Phillipem Duttonem (USA). Bodoval i Zagreb (po Perion) a Zenshera (po Guidam).
 
Druhé místo v pořadí plemenných knih ve všestrannosti za sezonu 2020 drží Selle Francaise neboli francouzský jezdecký kůň. Jeho nejúspěšnějším zástupcem byl hnědák Triton Fontaine po hřebci Gentleman IV. Na třetí příčce byl hanoverský chov s FRH Butts Avedon (po Heraldik xx) jako nejvíce bodujícím koněm. Irský sportovní kůň (ISH), jenž dominoval pořadí plemenných knih v military za sezonu 2019 se propadl na čtvrté místo. 
 
Český teplokrevník je ve čtvrté desítce. Body zapsal v roce 2020 Manor (Manillon Rouge), s kterým se loni představil Miroslav Trunda na CCI2*-S Strzegom, CCI2*-L Borová, CCI2*-S Baborowko a CCI3*-S Strzegom. Stejný jezdec soutěží ve dvojici s klisnou Trknou-Ruf (Corlensky G), která je v pořadí zástupců ČT třetí.
 
V TOP6 jsou ještě Grant (Aristo Z), jehož sedlá Gabriela Slavíková. Najdeme tam také Ronalda (Radegast). S ním na mezinárodní úrovni začínala rovněž Gabriela Slavíková, v současnosti tento valach reprezentuje Rakousko. WBFSH započítala také klisnu Cona Ciu (Conway 13), jež má společně s Pavlem Březinou zlato z mistrovství republiky 2019, a posledním koněm zahrnutým do žebříčku za českého teplokrevníka je Expresso-EV (Cesano 2). Toho známe především ve dvojici s Veronikou Příhodovou. 
 

Celý žebříček si můžete prohlédnout ZDE

 
Foto: Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE