reklama 11A

Koní při výstavě hospodářských zvířat v Brně přibylo, říká Sobotková

ikonka

V těchto dnech vrcholí přípravy na další ročník Národní výstavy hospodářských zvířat v Brně. O koňský program se při této akci stará Eva Sobotková společně s Michaelou Zachovou a dalšími kolegy. Dorazit by mělo 140 koní reprezentujících 24 plemen.
16.04.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Při Národní výstavě hospodářských zvířat, která se koná na brněnském výstavišti od soboty 22. do středy 26. dubna, se představí na třech předvadištích v dopoledních chovatelských ukázkách a v odpoledním doprovodném programu více než 140 koní. Velký podíl na tom, jak bude koňský program vypadat, má Eva Sobotková.
 
„Mé spojení s brněnskou výstavou začalo taky už hodně dávno, a to přes Jardu Grodla a Michala Pejčocha, s nimiž jsem spolupracovala na závodech v Pardubicích. V době, kdy jsem se zároveň snažila vyučit stewardem, tak jsem dostala možnost spolupracovat s Magdou Hromádkovou na produkci výstavy Koně v akci v Pardubicích a několik ročníků jsem tam při té výstavě, případně i během Velké pardubické, pracovala jako externí pracovník,“ vzpomínala nedávno v podcastu EquiRadia Eva Sobotková.
 
„Když už jsme do Pardubic nejezdili na výstavu Koně v akci, tak nás Českomoravský svaz chovatelů oslovil ke spolupráci na výstavě hospodářských zvířat v Brně. Chtěli tam totiž mít doprovodný program s koňmi. Nejdřív to měla na starosti jenom Míša Zachová a byl to spíš takový menší prostor s westernovými koňmi. Později jsme dostali nabídku plochu zvětšit, zvýšit počet zúčastněných koní a rozšířit program. Do současné podoby se to vyvíjelo poslední tři ročníky, kdy jsme byli v pavilonu F a měli jsme k dispozici skoro celý pavilon s hlavní arénou, a ještě venkovní opracoviště. V současné době se počet koní blíží ke sto padesáti,“ popisuje členka organizačního týmu.
 

Čtěte také: Eva Sobotková: Víc než závody mě vždy zajímal stav koní a práce jezdců

 
Ke spolupráci byly osloveny všechny chovatelské svazy uznaných plemen. „Jelikož se nerada opakuji, tak se snažím, aby vždy v programu bylo něco nového. Jednotlivá vystoupení však zajišťují dobrovolníci, a tak jde obvykle zároveň o chovatele, kteří prezentují své koně jak v dopolední chovatelské části, tak odpoledne v doprovodném programu,“ vysvětlila Eva Sobotková.
 
Návštěvníci se mohou těšit například na pas-de-deux starokladrubských koní a předvedení starokladrubských plemenných hřebců v zápřeži, práci chladnokrevných koní s kládou, v klasických a historických zemědělských zápřežích a také v sedlové čtverylce, předvedení plemene minihorse v zápřahu a skokovou ukázku, či jezdeckou ukázku islandských koní. Diváky jistě zaujme jezdecká ukázka koní plemene shagya arab v dobových kostýmech, pushball nebo čtverylka fjordských koní, dále pak haflingové a krojová ukázka kočárů, jezdecká čtverylka fríských koní, nástup koní amerických plemen, ukázky westernového sportu, shetlandští poníci v zápřeži a jezdecká čtverylka dětí, Working Equitation a ukázka využití koní plemene lusitano, jezdecká ukázka huculských koní, paravoltižní vystoupení, ukázka skákání terénních překážek soutěží všestrannosti v podání českých a moravských teplokrevníků, předvedení zástupce irský cob na opratích a mnoho dalšího.
 

Psali jsme: V Brně se při výstavě hospodářských zvířat představí přes 140 koní

 
„Dopoledne jsou určitě více zaměřená na tu odbornější veřejnost nebo pro ty, které je zajímá chov koní z hlediska plemen. Odpolední program je více zaměřen na laickou veřejnost,“ dodala Eva Sobotková ve vysílání EquiRadia
 
Jak už bylo zmíněno, jde o akci věnovanou všem hospodářským zvířatům, a tak koně rozhodně nebudou mít na brněnském výstavišti převahu oproti jiným druhům. Celkem by tam mělo být přes 800 zvířat, ať už jde o skot, ovce, kozy či prasata. 
 
Foto: Linda Krejčí a Viktor Král, poskytla Eva Sobotková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE