reklama 11D

Koně v akci nabídli na pardubickém závodišti opět poutavý program

ikonka

V pořadí už 23. ročník výstavy Koně v akci hostilo pardubické dostihové závodiště. První den výstavy si užilo na tři tisíce návštěvníků. Tahákem druhého dne výstavy bylo mistrovství České republiky v ovladatelnosti s kládou.
13.09.2021 11:00  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

 
V sobotu 11. září závodištěm prošlo na tři tisíce diváků, kteří se mohli účastnit nejen chovatelských přehlídek a ukázek, ale i dalšího doprovodného programu. Záštitu nad 23. ročníkem výstavy Koně v akci převzali ministr zemědělství Miroslav Toman a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. 
 
Už od ranních hodin pozornost poutaly šampionáty hříbat a tříletých klisen chladnokrevných plemen norik, slezský norik a českomoravský belgik, o chvíli později se k nim připojil svod klisen a výstavy hřebců plemen hafling a také Shetland pony show. Došlo i na křest, když v rámci výstavy hříbat slovenského teplokrevníka pokřtil dvě kobylky trojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš. Hříbata dostala jména Cassiopeia a Gaia, tato jména vzešla z předchozí ankety na sociálních sítích. Josef Bartoš uvedl také film Žokejové – cesta na Velkou pardubickou, který popisuje nejen jeho přípravy na legendární dostih.
 
Svou další kapitolu napsala také soutěž v orbě. V oranici u Poplerova skoku se už po osmnácté uskutečnila soutěž O ruchadlo bratranců Veverkových, kterou podporuje obec Rybitví a jejíž výsledky vzešly z národního šampionátu. Zvítězil v ní Miloslav Lankaš, který zapřahal koně Bety a Kryšpín. Současně se konal i XVIII. ročník Mistrovství České republiky v orbě, což byla v Pardubicích premiéra. V kategorii klasický pluh zvítězil Josef Hradec, v otočném pluhu Miloslav Lankaš.
 
V odpoledních hodinách pak ožila cílová rovina, které své všestranné umění předvedli haflingové, děti v sedlech shetland pony závodili v prvním překážkovém dostihu, představila se chladnokrevná plemena i starokladrubští vraníci – nejprve v zápřeži, vzápětí při drezuře s dámou v sedle a následně také ve službách jízdního oddílu Městské policie Pardubice. K vidění byl také koňský fotbal, westernové ježdění nebo formanská jízda. Vrcholem programu byla show Miloslava Simandla, který se šesti koňmi pracuje v absolutní volnosti.
 
Tečku za sobotním programem udělalo Mistrovství ČR v těžkém tahu. V něm zvítězil Jiří Borůvka, jehož kůň Kurt při své váze 720 kg utáhl 1500 kg na celkové délce trati 22 metrů. To znamenalo také vítězství v přepočtu tažené váhy na váhu koně. Kurt totiž utáhl více než dvojnásobek své váhy. 
 
V neděli 12. září pokračovala výstava Koně akci ve svém dožínkovém tématu. V rámci Okresních dožínek připravila Okresní agrární komora Pardubice tradiční program pro děti a dospělé včetně slavnostního předání dožínkových věnců. 
 
Kromě prezentace zemědělské techniky či výstavy hospodářských zvířat pozornost samozřejmě poutala i “koňská” část výstavy. Konibus vozící návštěvníky dostihovou dráhou byl v neustálém obležení, své diváky měla i pokračující výstava koní plemene hafling. 
 
Ovšem největší pozornost poutalo mistrovství ČR v ovladatelnosti s kládou. V lesíku Pardubického závodiště pořadatelé postavili velmi zajímavou trať evokující práci v lese. Umění a souhra kočího s jeho chladnokrevným koněm je klíčem k překonání několika překážek, za jejichž shození či nesplnění jsou udělovány trestné body. 
 
Letošní ročník šampionátu se nesl v bouřlivé atmosféře, kdy diváci s nadšením povzbuzovali své favority. Nejlépe si s tratí v konkurenci šestnácti závodníků poradil Michal Bančík s Nickem, který se po čtyřech let znovu stal úřadujícím mistrem České republiky. Druhé místo získal David Jánoš s Brisem štádleckým a třetí David Šíma s Galvasem.
 
Foto: DS Pardubice
Zdroj: tisková zpráva DS Pardubice



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE