reklama 11B

Ramssio o "parník", Torque Power jistě. Dva tříletí uhranuli Chuchli

ikonka

Start podzimní části dostihové sezony ve Velké Chuchli přinesl další důkaz o kvalitě letošního tříletého ročníku. Suverénní vítěz St. Legeru Ramssio a třídový mílař Torque Power odsoudili konkurenci v hlavních dostizích dne do rolí statistů.
08.09.2019 20:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

Dva velké výkony tříletých koní vidělo v neděli publikum na závodišti Velká Chuchle. Bělouš Torque Power potvrdil v létě naznačenou třídu jistým úspěchem proti plejádě starších hvězd ve Velké ceně Prahy, klasický St. Leger se změnil v dobře zaplacenou procházku čtvrtého z derby Ramssia.
 
Oba dostihy se běžely v kvalitním tempu. V St. Legeru se o svižnou jízdu postaral Dalandi s Radkem Koplíkem. Favorit Angkor Wat se usadil na průběžném druhém místě před zpočátku chtivým Ramssiem.
 
Když ale pole zatočilo do cílové roviny, v dostihu existoval jen jediný kůň. Ramssio pod Janem Vernerem hravě odešel od soupeřů a v cíli měl k dobru propastných deset délek. Druhý doběhl Svenson před outsiderkou Ile Jones. Čtvrtý Angkor Wat potvrdil obavy, že 2800 metrů už na něj bude příliš dlouhých.
 
Ramssio vyběhl čas 2:56,77. "Je to velký univerzál. Může cválat prakticky kdekoli, může v dostihu snad i klusat, a stejně pak přijde s obří akcelerací. Neuvěřitelné zvíře," rozplýval se Jan Verner, který v hřebcově sedle nahradil zraněného Davida Lišku.
 

Čtěte také: Velký návrat Marcela Nováka. Dobyl Pardubice s Talentem a Playerem

 
"Ten závěr je jeho velká přednost, to moc koní neumí. Víme, že Ramssio má velkou třídu, už dvakrát to předvedl. Dnes na rozdíl od derby seděl na pozici a skvěle to vyšlo," řekl trenér Václav Luka mladší, pro něhož to bylo dvanácté klasické vítězství kariéry.
 
Další cíl: Evropský pohár žokejů
 
Výborný dojem v neděli zanechal i Torque Power ve Velké ceně Prahy. Jeho náskok na druhého Sagara činil "pouze" 3/4 délky, ale svěřenec Arslangireje Šavujeva byl na dráze rovněž suverénní.
 
Pod Radkem Koplíkem odskakoval na poslední pozici a v prostřední pasáži se ocitl vedle desetinového favorita Wirelesse. Náladovému šampionovi mílařů, který při obou svých středoevropských vítězstvích cválal několik délek za polem, běloušova blízkost příliš nevyhovovala a cválal s viditelnou nechutí.
 
Při vbíhání do cílové roviny měl Torque Power na Wirelesse tři délky k dobru a to zřejmě rozhodlo. Zatímco vlastní odchovanec Valentina Buchtojarova měl už na distanci všechno pod kontrolou, finiš osmiletého veterána postrádal v rychlém závěru potřebnou razanci a stačil pouze na zisk čtvrtého místa.
 
Jediný, kdo v posledních metrech stíhal vítěze, byl loňský klasický vítěz Sagar, který v sedle s Adamem Florianem zopakoval druhé místo z předešlého ročníku. Třetí příčku získal bojovným výkonem Father Frost.
 
"Nastudoval jsem si druhé místo Torque Powera z Vichy, kde přilétl pozdním finišem na druhé místo. Právě na jeho speed jsem spoléhal. Hlídal jsem si Wirelesse a celou dobu jsem si věřil, protože jsem měl naprosto předpisový průběh," usmíval se Koplík.
 
Torque Power i Ramssio by se mohli za tři týdny do Velké Chuchle vrátit na Evropský pohár žokejů. Zatímco prvně jmenovaný směřuje do EJC Middle a poté by podle trenéra Šavujeva mohl zakončit sezonu, Ramssiův tým se bude rozhodovat mezi Velkou cenou českého turfu a slovenským St. Legerem.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE