reklama 11C

Karolína Jílková překonala svůj strach z ježdění. Nyní má velké plány

ikonka

Jezdecké zázemí poskytovala Karolíně Jílkové odmala její stejně zaměřená maminka. Následovalo vybudování stáje a v této době již Karolína sportovně roste pod vedením Jaroslava Jindry. Jejím cílem je účast při MČR a starty v soutěžích v kategorii U25.
25.05.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Jezdecké prostředí je Karolíně Jílkové vlastní skutečně odmalička. Je jednou z jezdkyň, které měly to štěstí a jezdecké zázemí jí rodiče poskytovali od dětství. Její maminka sama na koních jezdila a s odstupem času si dokonce celá rodina vybudovala vlastní sportovní stáj. 
 
„Koně jsem vždy milovala, ale dlouhou dobu jsem se bála jezdit a jezdila jsem opravdu jen občasně. Na konci roku 2016 jsem postupně začala překonávat svůj strach a zkoušela jsem jezdit pravidelněji. Nejprve to bylo jednou nebo dvakrát týdně a poté každý den. Na jaře 2017 jsem úspěšně splnila Zkoušky základního výcviku jezdce na pony. Na ponících jsem závodila asi rok. Poté jsem si udělala zkoušky na velkého koně a od roku 2019 závodím pouze s velkými koňmi,“ takto shrnuje svůj postupný vývoj jezdeckých začátků parkurová jezdkyně Karolína Jílková. 
 
Které jezdecké disciplíně se věnujete nejvíce a jaké výkonnosti jste v ní dosáhla? Vyzkoušela jste i některá další jezdecká odvětví? 
Věnuji se parkuru, ve kterém jsem zatím dosáhla výkonnosti stupně ST a doposud jsem žádné jiné disciplíny nezkoušela.
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti? Který kůň s vámi překonal vaši první oficiální soutěž a kde k tomu došlo? 
Moje první oficiální závody se odehrály v Děpoltovicích na poničce jménem Shena. Kvůli mé velké nervozitě závody nedopadly úplně podle představ. Na velkých koních to poté bylo v Klatovech na klisně Mon Chery a dokončily jsme soutěž Z za jednu chybu. Později jsme si ji odkoupili a doprovázela mě dva roky v soutěžích od stupně Z až do stupně S**.
 
Kdo vás jezdecky zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti? S kým jste se zatím nejvíce posunula?
V začátcích mě vzdělávala především moje mamka, za kterou dojížděl pan Petr Mašek a já s ním postupně začala také trénovat. Od loňského roku trénuji s panem Jaroslavem Jindrou, se kterým jsem výkonnostně zatím nejvíce vyrostla, za což mu moc děkuji. 
 

Psali jsme: Díky propojení s farmou máme dostatek krmení a techniky, říká Jílková

 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce? 
Jako velký úspěch beru osmé místo na loňském Mistrovství České republiky v kategorii mladší junioři s klisnou Buggynou. Dále pak třetí místo v Czech Junior Cupu při Českém skokovém poháru v Hořovicích, což bylo také s klisnou Buggynou. Jako úspěch však považuji každý dobře zajetý parkur.
 
Na které své koně vzpomínáte nejraději? Je některý z nich pro vás už teď nejvíce výjimečný? 
Každý kůň je pro mě něčím výjimečný a nezapomenutelný. Ať už je to klisna Mon Chery, která mě doprovázela v začátcích, klisna Buggyna, se kterou společně výkonnostně rosteme a přišly s ní i první větší úspěchy anebo klisna Quentina, se kterou jsem měla loni takovou seznamovací sezónu a letos jsme ve výborné formě. Myslím, že právě Quentina pro mě jednou bude nezapomenutelným koněm.
 
Jaké sportovní ambice jste měla ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány a cíle v jezdectví? 
Ze začátku to bylo samozřejmě udělat si zkoušky a získat závodní licenci. Poté jsem začala toužit po účasti při mistrovství České republiky v družstvech a teď je mým cílem usadit se v soutěžích stupně ST. Jako takový můj hlavní cíl mám momentálně účast při letošním republikovém šampionátu mezi staršími juniory v Chuchle Areně v Praze a při kolech Českého skokového poháru bych chtěla nadále startovat v kategorii U25.
 
Foto: poskytla Karolína Jílková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE