reklama 11A

Ještě se učí, ale vyhrávat umí už teď. Angkor Wat si řekl o derby

ikonka

Angkor Wat oslnil, Chiouboucar nezklamal. Sobotní Jarní cena při Dni evropské šlechty v Karlových Varech nabídla dva silné uchazeče o České derby. O vítězi rozhodl razantní nástup žokeje Václava Janáčka kilometr před cílem.
27.04.2019 21:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Ještě loni na podzim měl Angkor Wat nálepku hřebce, za kterého majitel Jiří Odcházel zaplatil na dražbě 80 000 eur. V sobotu ryzák stáje Joly tuto charakteristiku výrazně rozšířil. Suverénním vítězstvím v Jarní ceně Priller & Post Cupu v Karlových Varech se hlasitě přihlásil o pozici předběžného favorita 99. Českého derby.
 
Pod Václavem Janáčkem lehce o 4 1/2 délky porazil pražského zimního favorita Chiouboucara a šest dalších koní přihlášených do modré stuhy. V závěru 2000 metrů dlouhé trati navíc svým "zeleným" projevem naznačil slušné rezervy. Třetí doběhla Tularka před Mike Of Japem a Államfö.
 
"Že je až tak dobrý, jsem netušil. I když jsem samozřejmě věděl, jakou má sílu. Při práci do kopce s překážkovými koňmi nemá žádný problém," poznamenal trenér Josef Váňa.
 
Podporován až do konce
 
O výsledku rozhodl krátký okamžik z protilehlé roviny. Janáček čekal s Angkor Watem na pozici nedaleko vodícího Goldentona, ale 1200 metrů před cílem se tempo zpomalilo. Španělský šampion zahlédl mezeru a bleskově poslal Nathanielova syna na špici.
 
"Chtěl jsem si pohlídat bariéru a čekat až do cílové roviny. Jak se to zbrzdilo, Angkor Wat mi začal tahat, tak jsem moc neváhal. Řekl jsem si, že pokud je to kůň do velkých dostihů, musí to zvládnout," vysvětloval Janáček, proč Angkor Wat už v oblouku odskočil od soupeřů.
 
Jeho hlavní soupeř Chiouboucar, který stejně jako vítěz nesl 60 kilogramů, se v té době teprve prodíral z chvostu pole a musel se vyhýbat kolizím.
 
"Neměli jsme dobrý průběh, doplatili jsme na pomalejší tempo. Seděla jsem vzadu na bariéře, on potřebuje mít v dostihu svůj klid. Při vytočení do cílové roviny jsem si nějaké místo udělala, jenže to už měl vítěz náskok," litovala Vendula Korečková.
 

Čtěte také: První kontrola cílové roviny v Pardubicích. Jockey Club byl spokojen

 
Chiouboucar v cílové rovině přišel s táhlým závěrem, ale na výsledku to už nic nezměnilo. Janáček přesto nevypustil závěr a téměř do poslední chvíle v sedle pracoval.
 
"V cílové rovině bylo znát, že Angkor Wat ještě není tak vyspělý. Musel jsem ho ještě podpořit, na bičík reagoval dobře. Je to každopádně kůň, který by měl jít dál nahoru," dodal Janáček.
 
Vynechá Velkou jarní cenu?
 
Stáj Joly si týden po triumfu hnědky Nikeandnemesis v bratislavské Ceně trojročných kobýl připsala další cenný úspěch na cestě do klasických dostihů.
 
"Klisnin dostih jsem sledoval na počítači a už jsem nevěřil, že se někam dostane. Oběhla půl Bratislavy a ještě stihla vyhrát v dobrém čase. A hřebcův dnešní výkon byl také přesvědčivý," řekl spokojený majitel Jiří Odcházel.
 
Angkor Wata, jehož polobratr Face Surface byl druhý v listed a polosestra Petite Noblesse běžela v barvách Coolmoru oba francouzské klasické dostihy klisen, si na dražbě vybíral majitel osobně.
 
"Zaujal mě svým původem, chtěl jsem mít syna Nathaniela. A navíc se mi celkově líbil," vzpomíná Odcházel, který má aktuálně koně u trenérů Váni, Holčáka a Luky.
 
Angkor Wat při svém loňském debutu v Praze doběhl třetí za Great Gunnarem a Astorií, na konci září jistě porazil Manoamana s Blitzkriegem a svou první sezonu zakončil čtvrtou příčkou v Ceně zimního favorita.
 
V karlovarském paddocku bylo patrné, že během zimy zmohutněl a zesílil.
 
"Pobolívají ho šimbajny. I dnes mi žokej říkal, že se mu tlačil doleva, když cválal na pravou nohu. Velká jarní cena je lákavá, ale osobně bych byl pro její vynechání a soustředil bych se na derby. Uvidíme, v jakém stavu se vrátí z dnešního dostihu a podle toho se rozhodneme," přemítal Josef Váňa.
 
Aldarův návrat se nepodařil
 
V rámcovém programu karlovarského dopoledne při Dni evropské šlechty zaznamenal nejúspěšnější den své trenérské kariéry Pavel Hlavatý, který se radoval prostřednictvím Rolalizy a devítileté Nee L’ Amour.
 
Pozornost vzbudilo hlavně první zmíněné vítězství v mílovém Stollbert - dostihu architektů, které se zrodilo na úkor desetinového favorita Aldara. Někdejší klasický vítěz se vracel na dráhu po dvouleté přestávce.
 

Video: Vyhrál jsem a sázející bral 2,8 milionu eur. Občas to ale vře, říká Janáček

 
Radek Koplík držel sedmiletého hnědáka ze stáje Ramzana Kadyrova v pětičlenném poli na předposlední pozici. Když ale po něm chtěl v cílové rovině akceleraci, nedočkal se jí a Aldar dokončil jedním tempem na čtvrtém místě 3 1/2 délky za vítězkou.
 
"Možná mu po těch dvou letech chyběl dostih v nohou, ale neviděl jsem u něj žádnou bojovnost," povzdechl si Koplík.
 
"Rok a půl stál ve stáji, měl problémy se šlachou. Radkovi jsem dnes říkal, aby odskočil a netlačil na něj. Brali jsme to jako dostih na rozběhnutí. Je to už sedmiletý kůň, pokud by dopadl podobně i příští start podobně jako dnes, dáme mu asi už pokoj," připustil trenér Arslangirej Šavujev.
 
 
Foto: Martin Cáp




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE