reklama 11D

Horse Park je dobře promyšlený. Vše máme při ruce, říká Adam Písařík

ikonka

Parkurový reprezentant Adam Písařík nás nechal prostřednictvím rozhovoru nahlédnout do moderního rodinného areálu Horse Park Kamenný Dvůr. Historie objektu sahá až do roku 1879 a v této době už slouží převážně k přípravě kvalitních sportovních koní.
24.06.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

„Náš jezdecký areál se oficiálně nazývá Horse Park Kamenný Dvůr. Nachází se v obci Buková u Příbramě, což je kousek od Dobříše a asi 45 kilometrů od Prahy,“ uvádí Adam Písařík. Areál rozprostírající se na čtyřiceti hektarech v roce 2018 pořídili a zrekonstruovali rodiče Adama, manželé Hana a Jiří Písaříkovi. Jeho historie však sahá až do roku 1879. V blízkosti areálu se nachází i menší soukromý lesík, jenž je využíván pro vyjížďky na koních. 
 
Jaké další zázemí a vybavení váš areál klientům nabízí? 
K dispozici máme velikou jízdárnu s kvalitním povrchem, drezurní obdélník a jezdeckou halu. Koně mohou využívat i kolotoč a lonžovací kruh. Ve stáji se nachází devatenáct vnitřních boxů, dvacet čtyři venkovních anglických boxů a deset padoků, to celé je ještě doplněno venkovními travnatými výběhy. 
 
Máte ještě nějaké bližší informace ohledně historie tohoto místa? 
Původně celý tento objekt sloužil k chovu hospodářských zvířat. Pak zde byl předchozí majitelkou vybudován areál určený pro koně a pomalu se tu začal rozvíjet jezdecký sport, a také jezdecká škola. Poté, co areál zakoupila naše rodina, proběhla další modernizace a rekonstrukce celého zázemí, které nám nyní slouží k přípravě koní do vrcholového parkurového sportu. 
 
Je vaše stáj zaměřená výhradně jezdeckým směrem? Co jiného ještě váš areál klientům nabízí? 
Jelikož se všichni nyní na plno věnujeme parkurovému sportu, tak je to naše hlavní zaměření. Vedle toho se u nás pořádají také svatby, různé společenské a firemní akce. Náš koňský tým se poměrně rychle rozrůstá, takže v tuto chvíli není možné nabídnout ustájení dalším klientům, ostatní zájemci mohou případně využít tréninkové plochy a skokový materiál. Padla řeč i na pořádání jezdeckých závodů, ale k tomu zatím tento areál úplně nesplňuje potřebné podmínky. 
 

Čtěte také: Adam Písařík: Charambu jsem se snažil poznat a najít její potenciál

 
Co je podle vás největší výhoda celého vašeho zázemí? 
Vše je tady velmi chytře poskládané a celý prostor je dobře a kompaktně promyšlený. Všechno máme vždy po ruce, a to je podle mě největší výhoda. Jízdárna i hala jsou kousek od stáje a když chceme s koňmi vyrazit na vyjížďku, tak i tato možnost tu je a je to opět velmi blízko. 
 
Co vlastně předcházelo vašemu příchodu na Horse Park a kde jste měli své koně před tím ustájené? 
Svého prvního koně jsem měl ustájeného v jezdecké stáji v Bílichově u paní Renaty Šíchové. Mé jezdecké začátky se však odehrávaly na ranči Kocanda, kde jsme společně s bratrem Oliverem získávali první jezdecké zkušenosti. Tam jsme asi oba zjistili, že nás tento sport baví, a že se mu chceme dále intenzivně věnovat. 
 
Jak vypadá váš běžný program ve stáji a jaký režim mají obvykle vaši koně? 
Snažím se, aby moji koně pracovali alespoň pětkrát v týdnu. To zahrnuje lonžování, chození do terénu a jednou týdně většinou skáčeme a děláme různá gymnastická cvičení. Obvykle mám v práci sedm až osm koní denně, takže v areálu bývám většinou celý den. Do toho ještě zařazuji své vysokoškolské studium a celkově se to snažím nějak propojit i se studijním životem. Jelikož bydlím přímo nad stájí, tak se to vše dá docela dobře zvládnout.
 
Plánujete ještě nějaká další rozšíření a změny do budoucna? 
V plánu je vytvoření dalších venkovních boxů a do budoucna bych byl rád, kdybychom v našem areálu měli novou cvalovou dráhu. 
 
Foto: poskytl se souhlasem Adam Písařík 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE