reklama 11C

Vzpomínka na Irakliona: Kůň, který miloval publikum a nerad cestoval

ikonka

Pardubické závodiště si v sobotu připomene památku výborného Irakliona, fenoména krátkých krosů, který se opakovaně postavil i na start Velké pardubické. V tiskové zprávě Dostihového spolku na svého svěřence vzpomíná bývalý trenér Jaroslav Votava.
01.09.2022 09:36  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

V sobotu se v Pardubicích poběží Cena Irakliona, odkazující na hnědáka, jehož ke dvěma startům ve Velké pardubické připravil trenér Jaroslav Votava. Odchovanec polského hřebčína SK Moszna se narodil na nový rok 1995. Kariéru zahájil jako tříletý na bratislavské dráze. V klasickém ročníku sice jednou zvítězil, jinak ale nepředvedl nic, co by jej předurčovalo k příslušnosti mezi dostihovou elitou.

Začalo se to měnit, když se do jeho sedla vyhoupl Jaroslav Brečka. Tehdy s ním na bratislavské dráze několikrát zvítězil, což mu tehdy vyneslo titul slovenského Koně roku. Po čtvrtém prvenství se hnědák stěhoval za půl milionu korun do kopců k trenéru Jaroslavu Votavovi do Ostrova u Lanškrouna. Ten jej začal směrovat na pardubické závodiště s výhledem na ten nejdelší dostih, který se zde druhou neděli v říjnu běhá.

Votava mu ale nechal čas, aby se s větší dráhou a specifickými skoky seznámil. A nakonec ho nechal na distanci, která mu vyhovovala – krátkých rychlých krosech.

"Iraklion nám třikrát vyhrál Poplerův memoriál. Byl to mimořádně hodný kůň, na ježdění i na ošetřování. Jen cestování neměl rád. Asi pětkrát jsme s ním jeli běhat do Merana a než jsme tam přijeli, byl pod ním kbelík vody. Hodně potil. Věděl, že se jede na dostihy a začal být nervózní," vzpomíná na reprezentanta někdejší dostihové stáje Votava Zámecký vrch trenér Jaroslav Votava.

Promarněná šance

Hnědák si výborně porozuměl s žokejem Josefem Bartošem, který s ním ovládl nejkratší dostihový sprint, Memoriál kapitána Rudolfa Poplera dvakrát, jednou se pak z vítězství radoval žokej Jan Rája.

O kvalitě Irakliona svědčí také to, že se v dostizích pravidelně umisťoval na dotovaných příčkách. Jako každý dostihový kůň jej samozřejmě sem tam potkal pád, ovšem ve většině startů se dostal do cíle a když doběhl, tak vždy do pátého dotovaného místa. "Dozvěděl jsem se, že mi říkají Bankomat. Nevěděl jsem proč, šel jsem se zeptat, co je to za legraci. Říkali mi, že sázejí na mě, že mi koně běhají, že to znamená pravidelnou jistotu, že dostanou nějakou tu výhru," popisuje Votava.

Iraklion navíc zůstával zdravý. V jeho sportovním životopisu není žádná dlouhá sportovní pauza, která by jej vyřadila z dostihového kolotoče. I proto se Votava rozhodl prodloužit koni distanci a zkusit s ním Velkou pardubickou. Se splněním kvalifikačních podmínek problém nebyl, šel hned dvě a dvakrát skončil čtvrtý.

Do Velké pardubické svěřil Votava Irakliona žokejovi Radku Havelkovi. Možná rozhodlo, že na něm nikdy neseděl, možná to prostě jen nebyl jejich den. Votava je ale přesvědčený, že tehdy propásli nebývalou příležitost ukořistit vítězství.

"Na Havláku všichni už jezdili, ale Havelka nemohl Irakliona udržet, tak ho schoval za koně. Valach na skok neviděl, skočil ho z místa a on z něj vyletěl, strhl mu uzdečku a kůň přiběhl sám. Iraklion miloval publikum. Když lidi zatleskali, urval by si nohy, suprový bojovník. Tenkrát měl vyhrát," vzpomíná Votava, který valacha řadí ve své trenérské kariéře spolu s klasickou vítězkou Determinacjí nejvýš.

Z dostihů k všestrannosti

I v roce 2006 připravoval Irakliona jako svou naději do Velké. A valach začal slibně. V první kvalifikaci s Janem Korpasem s výrokem velmi lehce nadělili soupeřům 13 délek. Pak se Iraklion profoukl při startu v krátkém dostihu v italském Meranu, kde skončil druhý. Ani druhý pokus prorazit ve Velké se však nezdařil. Při svém druhém vystoupení skončil na Taxisu.

Když Iraklion v roce 2007 bojoval o třetí možnost startu ve Velké pardubické, stal se mu osudným Hadí příkop, kde si zlomil lopatku a musel být utracen. "Šel za koňmi, neviděl na skok a spadl," litoval Votava.

Někdejší úspěšný trenér si dnes užívá důchodu, ale koně z jeho stájí nezmizeli. V rodinné tradici pokračuje Votavova dcera Šárka, která se věnuje jezdecké všestrannosti.

"Chtěla jezdit dostihy, to jsem jí nedovolil. Tak jezdí military. To je těžká disciplína, zvládnout drezuru, terénní zkoušku i parkur na výborné úrovni. Aktuálně jezdí mého bývalého svěřence Zyla," prozradil Votava o své pokračovatelce.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku a.s.

Foto: Jiří Bělohlav, poskytl Dostihový spolek a.s.




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE