reklama 11A

Sára Finsterle: Třikrát mi zlato těsně uteklo, už to muselo dopadnout

ikonka

"Zlatá byla jediná, která mi chyběla a třikrát mi utekla doslova o kousek,“ popisuje Sára Finsterle. Nakonec se jí splnilo nejen toto přání. Radovala se ještě z jednoho zážitku – startu po boku nejlepších jezdců světa.
23.02.2019 11:00  |  Autor: Kateřina Návojová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Uplynulá sezona pro mě byla jedna z nejúspěšnějších - díky titulu mistra České republiky, ale i startu na GC Prague PlayOffs. Obojí jsem absolvovala s mojí klisnou Elektrou.

 

Je pro vás zisk mistrovského titulu tím největším úspěchem, nebo ho ještě něco překonalo?

Nemůžu říci, že to mistrovský titul překonalo, ale pro mě je úspěchem i účast na GC Prague PlayOffs.

 

Byla jinak minulá sezona v něčem výjimečná oproti těm předešlým?

Každá sezona je výjimečná něčím jiným.  Ta uplynulá mi přinesla například příležitost potkat se a jezdit na opracovišti s nejlepšími světovými jezdci v O2 aréně.

 

S jakými plány jste do sezony 2018 šla?

Můj hlavní cíl pro minulou sezonu bylo právě mistrovství České republiky. Samozřejmě jsem měla i hodně dalších cílů, jako například startovat ve Velké ceně při Českém skokovém poháru. Ale neplánovaný cíl, kterému jsme přizpůsobili druhou část sezóny, bylo GC Prague PlayOffs.

 

Jak hodně se plány během sezony měnily.

Do mistrovství České republiky šlo všechno podle plánu. Poté jsme museli naplánovat zimní sezonu, a to díky příležitosti startovat v O2 aréně. Proto jsme počet venkovních závodů přizpůsobili tak, aby koně měli dostatek sil i na halové závody.

 

Jak vzpomínáte na samotné mistrovství České republiky?

Celé mistrovství pro mě byl úžasný zážitek. Díky novému družstvu, které jsme měli za východočeskou oblast, jsem se těšila na týmovou soutěž. Samozřejmě soutěž jednotlivců je pro mě každoroční výzva, ve které jsem už třetím rokem startovala s Elektrou.

 

Co pro vás bylo při mistrovské soutěži nejtěžší?

Nejtěžší okamžik pro mě byl v 3. kole, kdy jsme šly bez trestných bodů jen dvě. Věděla jsem, že to nebude lehké rozeskakování.

 

Koho jste vnímala jako největšího soupeře?

Největší soupeřkou pro mě byla Míša Rodová. V rozeskakování měla hodně rychlý čas a zajela krásný parkur.

 

Jak hodnotíte průběh mistrovství České republiky? Jak dobře ho pořadatelé připravili?

Mistrovství je pro mě každoročně zážitek, ale když se pořádá v areálu v Martinicích, užívám si to nejvíce. V Martinicích se mi dobře závodí a pokaždé tam je úžasná atmosféra.

 

Prozraďte nám něco o vašem koni, s nímž jste vyhrála mistrovství České republiky.

Elektra je dvanáctiletá kobylka, kterou jezdím necelých 6 let. Mistrovství České republiky jsem s ní absolvovala už čtyřikrát, z toho se nám třikrát podařilo být na stupních vítězů. Můžu říct, že ona je pro mě stájová jednička a moje dlouholetá šampionka.

 

Co pro vás znamená zisk zlaté medaile na republikovém šampionátu?

Od mého prvního mistrovství, v roce 2014, se mi konečně podařilo získat zlatou medaili. Zlatá byla jediná, která mi chyběla a třikrát mi utekla doslova o kousek. Celou sezonu jsme si říkali, že to letos už musí dopadnout a jiná možnost nepřipadala v úvahu. Do poslední chvíle jsme to brali částečně ze srandy, ale nepřestala jsem v to věřit.

 

Jaké máte plány do sezony 2019?

Hlavní plán je pro mě účast na mistrovství Evropy. Pak samozřejmě mistrovství České republiky a také účast při Českém skokovém poháru.

 

Můžeme očekávat pokus o obhajobu mistrovského titulu?

Když všechno půjde podle plánů, samozřejmě se o obhajobu budu snažit.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájové jedničky, případně dalších členů vašeho koňského týmu?

V našem týmu zůstane na místě stájové jedničky Elektra a doufám, že se k ní přidá i Lexis, se kterou bych se chtěla pokusit o účast na mistrovství Evropy. Další člen týmu je pětiletý valach Hold on Harry, s nímž budu závodit první sezonu.

 

Jak u vás probíhá zimní příprava? Co během zimy s koňmi děláte?

Všichni koně, kteří závodili celou sezonu, mají určitou dobu volný režim, aby nabrali sílu a dostatečně si odpočinuli. Většinou od konce ledna začínáme s klusovou fyzičkou a gymnastikou.

 

Jaké přání byste chtěla, aby se během sezony 2019 splnilo?

Každou sezonu mám přání, aby všichni koně byli zdraví, a aby celá proběhla podle plánu a co nejlépe. Ale přání pro sezonu 2019 je tentokrát jiné. Přála bych si obhajobu titulu mistryně.

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěla touto cestou poděkovat?

Chtěla bych poděkovat rodičům, že mi umožňují věnovat se koním naplno a mám od nich 100 % podporu. Také bych chtěla poděkovat mému trenérovi Marku Javorskému za to, jak důsledně a pečlivě mě připravil na mistrovství České republiky. Celkově bych chtěla poděkovat za podporu všem, kteří mi drželi palce po celou uplynulou sezonu.

 

Foto: archiv jezdkyně




Pro další rozhovory z této rubriky kliknětě ZDE


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE