reklama 11A

Fantastická výhra Maikela van der Vleutena při domácí Grand Prix LGCT

ikonka

Nizozemec Maikel van der Vleuten v sedle jedenáctileté klisny Dany Blue si dojel již pro druhé letošní vítězství v parkurové sérii Longines Global Champions Tour. Před domácím publikem ve Valkenswaardu to bylo výrazně bouřlivější než v Monaku.
11.08.2019 00:27  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Do rozeskakování Grand Prix Longines Global Champions Tour v nizozemském Valkenswaardu postoupilo osm dvojic. Kromě dvou všechny zopakovaly bezchybnou jízdu, a tak o umístění rozhodovala doslova každá desetina vteřiny. Nakonec se z již druhého letošního prvenství radoval domácí jezdec Maikel van der Vleuten s jedenáctiletou klisnou Danou Blue. „Je to obdivuhodná klisna, která vždy pro mě bojuje do poslední chvíle. Když vidíte tolik výborných jezdců v rozeskakování, nemůžete už nic víc udělat. Je to pro mě opravdu nádherné vyhrát před domácím publikem. Ve Valkenswaardu jsem zvítězil úplně poprvé, je to pro mě nezapomenutelný zážitek,“ konstatoval Maikel van der Vleuten. 
 
Jeho čas v cíli byl 36,80 sekundy, tedy zhruba o půl vteřiny méně, než měl druhý umístěný belgický jezdec Olivier Philippaerts na třináctileté klisně H&M Legend Of Love. Také on však slavil jedno malé vítězství, neboť díky tomu, že Maikel van der Vleuten vyhrál letos již podruhé, získal „zlatou jízdenku“ do Super Grand Prix při galashow světového parkuru Global Champions Prague PlayOffs. Ta se uskuteční v druhé polovině listopadu v libeňské O2 areně. „Jsem opravdu šťastný, že se mi podařilo do Prahy kvalifikovat,“ zářil Olivier Philippaerts. 
 
Nechybělo přitom mnoho a vše mohlo být jinak. Třetí příčka v takto náročné Grand Prix je vždy velký úspěch, ale tentokrát z ní Francouz Kevin Staut na čtrnáctiletém valachovi For Joy van't Zorgvliet HDC asi příliš nadšený nebyl. Pokud by totiž někde na trati ušetřil alespoň jednu jedinou desetinu sekundy, radoval by se stejně, jako Philippaerts. Není každopádně jediným, kdo stále doufá, že se mu podaří kvalifikovat do Prahy. Harrie Smolders, Marcus Ehning i Christian Kukuk v rozeskakování Grand Prix ve Valkenswaardu nechybovali, ale i v jejich případě jim postupová příčka utekla a musí doufat, že v jednom ze tří zbývajících kol budou na nejvyšším stupínku právě oni. 
 
Účast v Super Grand Prix má v tuto chvíli kromě Maikela van der Vleutena jistou dalších čtrnáct jezdců. Jako první se v katarském Dauhá kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický jezdec Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval další Belgičan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Dani G. Waldman a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z hamburské Grand Prix postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. V Paříži si vybojoval vítězství německý reprezentant Christian Ahlmann a v Chantilly si vstupenky do soutěže zajistil Ir Darragh Kenny. Třináctým účastníkem je Ludger Beerbaum, který dojel ve Velké ceně Berlína na druhém místě, ale svůj postup mu přenechala Dani G. Waldman, jež už má kvalifikaci ze Šanghaje. Čtrnáctým účastníkem je díky druhému místu v Londýně Shane Sweetnam, který nestačil jen na již dříve kvalifikovaného Bena Mahera.
 
Zbývají poslední tři volná místa. Bojovat se o ně bude od 5. do 8. září v Římě, týden poté v Rematuelle nedaleko Saint Tropez a koncem devátého měsíce ještě v New Yorku. Global Champions Prague PlayOffs proběhne od 21. do 24. listopadu v libeňské O2 areně. Podrobnosti o přípravách pražské galashow světového parkuru najdete na adrese www.pragueplayoffs.com. Více o celém seriálu se dozvíte na webu www.gcglobalchampions.com
 
Foto Stefano Grasso /LGCT




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE