reklama 11D

Enable a Frankie Dettori to dokázali. Dali Anglii vítězné sbohem

ikonka

Už za měsíc a půl se hnědka Enable pokusí o bezprecedentní třetí vítězství za sebou v Ceně vítězného oblouku a poté uzavře svou bohatou kariéru. Ve čtvrtek naposled potěšila své fanoušky na domácí půdě a naposled si podmanila závodiště v Yorku.
22.08.2019 17:22  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Fantastická klisna Enable se rozloučila s britskými dostihy vítězně. Pětiletá hnědka ze stáje Khalida Abdullaha ve čtvrtek podruhé v kariéře zvítězila v Yorkshire Oaks (2400 m). Zaznamenala tak třinácté vítězství ze čtrnácti startů, desátou grupu 1 a sumou vyběhaných dotací se přehoupla přes 9,5 milionu liber.
 
Trenér John Gosden se před startem obával taktických manévrů, neboť kromě Enable a její tréninkové kolegyně Lah Ti Dar běžely pouze dvě další klisny, obě z tréninku Aidana O’Briena.
 
Frankie Dettori v sedle favoritky však ošemetnou situaci vyřešil s přehledem. Hned v úvodu poslal Enable na špici a udal svižné tempo. V cílové rovině navzdory krátké snaze Magical s Ryanem Moorem snadno od soupeřek odešel. Enable zvítězila lehce o 2 3/4 délky v čase 2:29,9.
 

Čtěte více: Poslední test před dostihem roku. Nagano Golda pojede opět Soumillon

 
"Byl to úžasný výkon. Po startu nemělo smysl ji brát zpátky, protože je rychlá z boxů. Žokej říkal, že poslední dva furlongy výrazně zrychlila," poznamenal Gosden.
 
"Mám slzy v očích, protože dnes to bylo naposled, co se představila v Anglii. Je tak svělá, proto je to tak emotivní," dodal dojatý Dettori.
 
Klisnu čeká poslední dostih kariéry první říjnovou sobotu v pařížském Longchamp, kde se pokusí o rekordní třetí vítězství v nejbohatším evropském dostihu za sebou. Mezi jejími soupeři by měl být i šampion českých vytrvalců Nagano Gold. Ten absolvuje svůj poslední start před "Arc" tuto neděli v Grand Prix de Deauville.
 
 
Foto: Petra Mikesková




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE