reklama 11A

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 3

ikonka

Nedělní Jarní cena klisen má hned několik velkých motivů. Vedle spolufavoritky vstupující do sezony se mluví také o ofenzivě mladých jezdců či přesile produktů domácích chovatelů. Zbytek programu v Mostě bohužel doplácí na nízký počet startujících.
03.05.2019 14:12  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Dostihové příznivce čeká další rušný víkend, třebaže v Česku se běhá pouze na jediném závodišti. Kromě klasické Jarní ceny klisen bude upřena pozornost i na sobotní grupové vystoupení Nagano Golda v pařížském Longchamp, na Kentucky Derby a také na britský Guineas Festival v Newmarketu.
 
O to rozpačitěji působí pohled na nedělní startovní listiny v Mostě, kde v šesti dostizích nastoupí jen 39 koní. Ve dvou dostizích poběží po pět aktérech, jedničkový Memoriál Vlastimila Smolíka přilákal pouhé kvarteto.
 
Zmíněný vrchol pro vytrvalce v posledních sezonách stále víc doplácí na měnící se trendy v tuzemských dostizích, které zužují množinu jeho potenciálních účastníků. Nejlepší koně v této distanční kategorii směřují už od jara do zahraničí a regionální špička se chystá na bratislavské Turf Gala. Další průběžně přecházejí do překážkového provozu a zbývá tak pouze menší část domácí špičky, která přichází pro start ve "Smolíkovi" v úvahu.
 

Čtěte také: Ikona překážkových žokejů Ruby Walsh končí. Pardubicím prý už odpustil

 
Mnohem hlubší problém je nezájem o zbylé dostihy nedělního programu. Úbytek startujících je v posledních sezonách bohužel širším trendem napříč zeměmi, ale v tomto konkrétním případě se vyplatí nepodcenit analýzu a následnou reakci.
 
Zejména dráhy jako Most, ležící pro nemalou část tuzemských stájí v delší dojezdové vzdálenosti, se do budoucna zřejmě nevyhnou opatřením, která už léta praktikují například německá závodiště. Tedy vypisování transportních příspěvků či aktivnímu obvolávání trenérů a majitelů před uzávěrkami startovních listin.
 
 
Dostih - 71. Jarní cena klisen členů Dostihového klubu (Most, 5. 5.)
 
Sedm z devíti účastnic nedělní Jarní ceny klisen se v polovině dubna sešlo v přípravném Memoriálu Rudolfa Deyla na stejné dráze. Trialu na 1400 metrů se vyhnuly pouze spolufavoritka Near To Be Rich (Vyhnálek, 2.25:1) a Boruvka (Havelková, 45:1).
 
Vlastní odchovankyně Jiřího Trávníčka a polosestra vítězky tohoto dostihu z roku 2013 Nidary je možná nejtajemnější klisnou na startu. Po pátém místě při debutu v Lyonu jako dvouletá oslnila velmi lehkým vítězstvím o 10 délek v Karlových Varech (mezi poraženými skončili Torque Power, Chiouboucar nebo Filip) a suverénní byla i v Ceně Masise. Následně ji zbrzdily zdravotní problémy a na dráhu se vrací až nyní.
 
Klisnina zraněného stálého jezdce Petra Foreta nahradí talentovaný Daniel Vyhnálek, který má zatím na kontě 12 vítězství. "Near To Be Rich je specifická, a tak ji v dostihu pojede kluk, který ji zná z práce. Uvidíme, jak se situace vyvine, ale myslím, že klisna musí v neděli běžet jiným způsobem než loni na čtrnáctce.  Dan ji dobře zná a je to flegmatik, zhostí se toho se ctí," řekl serveru Jezdci.cz trenér Čestmír Olehla.
 
Také vítězka trialu Astoria (Verner, 2.25:1) je vlastní odchovankyní svého majitele a dcerou špičkové klisny, její matka Kolymbia vyhrála v Mostě Českomoravskou cenu. Po dubnovém incidentu ve startovacích boxech Pavel Tůma jako jeden z pěti (!) trenérů zažádal o nejvyšší startovní číslo.
 
Na slibný český debut se bude snažit navázat bělka Haveyoueverseen (žk. Liška, 13:1), jejíž trenérce Janě Novákové se v posledních týdnech daří prakticky všechno, na co sáhne. S ambicí zvrátit opačný trend nastoupí po nepodařeném vstupu do sezony zimní královna a šampionka dvouletých klisen Dark Absolu (Petrlík, 13:1).
 
Pouze čtyři zúčastněné klisny byly importovány, zbylá pětice je buď produkty svých majitelů nebo trenérů.
 
Jarní cena klisen je nejmladším českým klasickým dostihem, první ročník se konal až v roce 1949. Její termín se z původně vypisovaného konce dubna postupně ustálil na polovině května. Letos se po sedmdesáti letech mění dějiště, v rámci dělby velkých dostihů mezi tuzemskými závodišti se Jarní cena klisen i se svým trialem přestěhovala do Mostu.
 
 
Kůň - Nagano Gold (Longchamp, 4. 5.)
 
Svým lehkým vítězstvím v listed Prix Lord Seymour nadchl Nagano Gold nejen české příznivce, v sobotu odpoledne čeká hřebce Syndikátu V3J další krok směrem k ještě těžším úkolům. V Prix d’Hedouville (Gr.3, 2400 m) ho pojede Gregory Benoist
 
V Longchamp se hvězda trenéra Václava Luky postaví proti sedmi soupeřům. Godolphin reprezentuje víttěz loňského Prix Eugene Adam (Gr.2) Gyllen, rodina Wertheimerových posílá čtvrtého z Grand Prix de Paris (Gr.1) Folamoura.
 
Nechybí ani minule v Dauhá umístěný Royal Julius nebo ostřílený grupový harcovník a účastník loňského “Arc” Tiberian.
 
 
Jezdec - mladí v klasice (Most, 5. 5.)
 
Titul jezdce nadcházejícího víkendu tentokrát věnujeme celé skupině. Trendem letošní Jarní ceny klisen je totiž ofenziva mladých jezdců. Kromě zmiňovaného Daniela Vyhnálka dostanou šanci David Liška, Michal Hrouda, Adam Florian, Nikola Petrlík či Pavlína Filipová.
 
Pro každého z nich by to v případě úspěchu bylo první vítězství v Jarní ceně klisen a s výjimkou šampiona Lišky také první klasický triumf. Při stále častěji skloňovaném nedostatku jezdců a mladých talentů to považujeme ze strany zúčastněných stájí nejen za sympatický, ale i logický tah.
 
Vzhledem k nedostatku startujících ve zbytku programu je vrchol dne jedním z mála dostihů, které zmiňovaní jezdci v neděli absolvují. Pro Lišku, Vyhnálka a Filipovou bude Jarní cena klisen jediným "ritem" dne, Petrlík s Florianem pojedou dvakrát a Hrouda - aktuální jednička rodiny Vocáskových - třikrát.
 
 
Trenér - Pavel Tůma (Most, 5. 5.)
 
On sám by sice určitě vehementně nesouhlasil, ale Pavel Tůma má v neděli slušné šance stát se jednou z hlavních postav mítinku v Mostě.
 
Kromě favoritky hlavního dostihu Astorie přiveze ještě vítěze Ceny prezidenta republiky Be Mastera (Verner, 1.5:1), který vstoupí do sezony proti veteránovi Autorovi a dvěma dalším soupeřům v Memoriálu Vlastimila Smolíka.
 
V malém poli se dostih může odvíjet různě, ale roli sledovaného koně se tady hnědák Dr. Charváta prostě nevyhne.
 
 
Na snímku: žokej Jan Verner a majitel Jiří Charvát po vítězství Astorie v Memoriálu Rudolfa Deyla.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE