reklama 11B

Derby se poprvé poběží bez diváků, Dettoriho čeká tvrdý oříšek

ikonka

Zůstaňte doma, apelují pořadatelé Investec Derby na diváky. Před prázdným hledištěm pojede favorita Frankie Dettori, který se pokusí zlomit prokletí boxu 1. Aidan O'Brien může dosáhnout na historický rekord, sobota bude mezníkem i pro rodinu Eganovu.
03.07.2020 15:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Za normálních okolností dělají všechna závodiště maximum pro to, aby do svých areálů přilákala co nejvíce diváků. Jenže rok 2020 je všechno jiné než normální, a tak se řada sportovních pořadatelů včetně těch dostihových v poslední době snaží naopak případné diváky odradit. Dva dny před britským derby, které se v sobotu poběží nezvykle ve stejný den jako Oaks, vydal Epsom tiskovou zprávu, v níž naléhavě žádá veřejnost, aby se k závodišti nepřibližovala.
 
Předobraz všech derby na celém světě se totiž poprvé ve své historii sahající do roku 1780 poběží bez diváků a přístup na dostihy budou mít pouze jezdci, trenéři, majitelé a potřebný personál. Jelikož je závodiště Epsom Downs součástí veřejného odpočinkového prostoru, bylo nutné prohlásit celý areál po dobu 24 hodin za "zakázanou zónu". Opatření platí až do sobotní půlnoci.
 
"Pokud se v den derby objeví lidé v blízkosti závodiště, bude to pro nás velmi nepříjemné. Derby je vysíláno živě v televizi i rádiu, všechna média se mu intenzivně věnují. Lidé uvidí mnohem více, když se budou raději dívat na přenos. Prosíme všechny, aby zůstali doma," řekl šéf pořadatelského tými Andrew Cooper, který v sobotu očekává pružnou dráhu.
 

Čtěte také: Přijme Syndikát V3J výzvu? Nagano Gold může potkat japonskou hvězdu

 
Na startovní listině Investec Derby je šestnáct koní. S dobrými šancemi bude odskakovat vítěz 2000 Guineas Kameko pod Oisinem Murphym, ale v pozici sázkového favorita se stále nachází English King. Frankie Dettori musí na vítězi Lingfield Derby Trialu z tréninku Eda Walkera vyřešit tvrdý oříšek, neboť mu byl vylosován startovní box 1 a to je na velmi specifickém epsomském kursu výrazná nevýhoda.
 
Zatímco samotného Walkera tato skutečnost příliš neznepokojuje, statistiky jsou neúprosné. Z prvního boxu naposledy zvítězil v derby Oath před dlouhými jednadvaceti lety. Ze 185 koní, kteří v Epsomu od roku 2003 odskočili na 12 furlongů z "jedničky", dokázalo zvítězit pouze 6 procent. English King běží
 
Ani za jedním z dvojice letošních favoritů nestojí Aidan O’Brien, Coolmore však bude mít v dostihu šest koní a pokud by některý z nich uspěl, v sázce je jeden pozoruhodný rekord. O’Brien se může stát prvním trenérem, který nasedlal osm vítězů britského derby. Prozatím se o prvenství v historických tabulkách dělí s několika legendárními kolegy z 19. a raného 20. století. Jeho prvním derby-vítězem byl v roce 2001 Galileo. Během následujících osmnácti sezon následovali High Chaparral, Camelot, Ruler Of The World, Australia, Wings of Eagles a Anthony Van Dyck. "Všechno to začalo Galileem, ale těch krásných vzpomínek je mnohem víc," řekl O’Brien listu Guardian.
 
K zajímavým rozměrům letošního ročníku patří debut 21letého Davida Egana. Někdejší šampion žáků a syn vítěze Českého derby 2001 Johna Egana pojede šestého z irského ekvivalentu Gold Maze. Svého prvního angažmá v derby se v sobotu dočkají i Harry Bentley, Ben Curtis, Martin Harley, Tom Marquand a Emmet McNamara.
 
 

Krátce z turfu

 
Prvomájová steeplechase v Lysé nad Labem mění termín. Z původně avizovaného 17. listopadu se přesouvá na sobotu 1. srpna, uvedl na svém webu Jockey Club ČR. Nový dostihový den odsouhlasilo ve středu prezidium JC ČR, návrh propozic bude předložen ke schválení příští týden.
 
Bez diváků se letos odběhne i německé derby. Dlouho očekávané rozhodnutí oznámili pořadatelé s tím, že uspořádání samotných dostihů a přítomnost realizačních týmů včetně majitelů byla úřady odsouhlasena. Derby-mítink na závodišti Hamburg-Horn se uskuteční 10. až 12. července.
 
 
Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE