reklama 11D

David Haitl: Za filmové zkušenosti s koňmi jsem rád, není to snadné

ikonka

V pohádce Když draka bolí hlava si zahráli nejen Karel Gott, Kamila Máglová či Kateřina Brožová. S koňmi tam účinkoval v jedné ze scén známý vozataj David Hait. Mezi jeho filmové zkušenosti se řadí i historické drama Poslední útěk Jeronýma Pražského.
25.12.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Vzpomínáte si na pohádku z roku 2018 pojmenovanou Když draka bolí hlava? Stejně jako ve většině pohádek, i v této se alespoň na chvíli objevují koně. Jedno ze tří dvospřeží kočíroval David Haitl se severomoravských Bernartic nad Odrou. 
 
„Oslovila nás tenkrát agentura Gryff na dva projekty. Jedním z nich bylo natáčení pohádky Když draka bolí hlava. Měli jsme tam jednu náročnější scénu, při níž závodila tři spřežení. Každý, kdo pracuje s koňmi, tak ví, že jednou či dvakrát to není problém, ale když se to muselo opakovat vícekrát, tak to není jednoduché. Ale zvládli jsme to a byla to pro mě pěkná zkušenost,“ vzpomíná David Haitl ve vánočním podcastu EquiRadia na zkušenost při natáčení pohádky režiséra Dušana Rapoše, do níž obsadil Karla Gotta, Kamilu Magálovou, Kateřinu Brožovou, Miroslava Šimůnka a další známé herce či zpěváky. Ostatně Karel Gott s dcerou Charlotte Elly Gottovou k ní nazpívali i píseň. Filmovalo se například na Budatínském hradě v Žilině, v obcích Hrčava, Štramberk, ale také na karvinském zámku Fryštát. 
 

 

Čtěte také: Klíč svatého Petra: Ve štědrovečerní pohádce jsou koně ze Stáje Trojan

 
Ve stejném roce měl premiéru i historický film Poslední útěk Jeronýma Pražského. „To byla naše další zkušenost. V tomto případě jsme půjčovali koně pod sedlo, což bylo o dost jednodušší, protože kočároví koně mají ohromnou disciplínu, takže ve štábu byli s našimi koňmi spokojeni. My jsme si to tentokrát užili pouze v zákulisí,“ upřesnil David. Ve filmu hrají Ondřej Vetchý, Jitka Čvančarová, Petr Kostka, Alois Švehlík, ale také velký milovník koní Václav Vydra a další. 
 
Více příležitostí při natáčení zatím David Haitl a jeho koně neměli. Jak sám přiznal, natáčení s koňmi není zdaleka tak jednoduché, jak to vypadá sestřihané na filmovém plátně či v televizi. „Byli jsme postaveni před věci, na které jsme do té doby nebyli připraveni. Třeba nás startovali nějakými prapory. Na druhou stranu bylo úžasné, že koně se sice malinko podívali, ale pak vše bravurně zvládali. Dalšími kočími byli můj bratranec Martin Haitl a Václav Vláčil,“ prozradil David, jehož naplňuje především chov koní a jejich výcvik. V rámci možností se pak účastní vozatajských závodů.
 

Doporučujeme: Libor Kurka: Na Anděla Páně 2 jsme s koňmi nocovali u Kamila Papouška

 
Mnoho lidí si o něm myslí, že pochází z koňařské rodiny, ale opak je pravdou. „Já jsem si svého koně pořídil až v osmnácti letech za svoji první výplatu. Jako úplně neznalý člověk jsem do toho skočil po hlavě a zcela mě to pohltilo,“ přiznává. „Můj otec ke koním měl vždy blízko, ale nikdy se ke koním nedostal. Až když jsem s nimi začal já, tak se také přidal. Já jsem se od samého začátku zaměřoval na starokladrubské koně a on si koupil fríské,“ vzpomíná na úplné začátky. Postupně se počty koní začaly zvyšovat a ze stáje, v níž je měl původně jen ustájené, se stalo nakonec vlastní jezdecké středisko. Dnes chová kolem čtyř desítek koní a je to doslova práce na 365 dní v roce. 
 
Závodění se věnuje jen ve volném čase, kterého však není mnoho. „Náš sport dost záleží na financích. Je to možná úsměvné, ale na to, abych mohl závodit, si vydělávám v traktoru službami. Takže, aby se to dalo všechno dalo skloubit časově, jelikož den má stále jen dvacet čtyři hodin, tak závody beru spíše jako dovolenou. Mám i nějaké sny, o kterých nechci mluvit. Uvidíme, co se mi podaří. Chci se dál posouvat, jsem celkem ambiciózní člověk, tak uvidíme, kam to půjde,“ dodává David Hatil ve vysílání EquiRadia. Každopádně se nyní již těší na to, že se po Vánocích začne připravovat na únorový start seriálu závodů Zimní jezdecký pohár, v němž bývá tradičně úspěšný.
 
Foto: poskytli David Haitl, Dalibor Gregor a Josef Malinovský
 

 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE