reklama 11A

Darina Hochmanová: Chiquita je specifická, ale má velké schopnosti

ikonka

S klisnou Chiquitou-LS dosáhla Darina Hochmanová již celou řadu úspěchů a doufá, že na další řadu ještě dosáhne. V rodinné stáji ve Velvarech ji má už deset let. „Věřím, že do budoucna jí také budeme moci zařadit do chovu,“ prozradila v rozhovoru.
26.03.2022 10:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12B

 
O Darině Hochmanové bylo v posledních měsících hodně slyšet díky úspěchům při Zimním jezdeckém poháru v Královicích. Vyhrála totiž tzv. Big Tour v sedle klisny Chiquity-LS. „Letošní zimu jsem si užila parádně. Kobyla měla, a doufám, že bude mít i nadále, skvělou formu. Užívala jsem si to na maximum,“ uvedla v úvodu rozhovoru pro EquiRadio jezdkyně.
 
Do Královic u Slaného jezdí na závody pravidelně, a to i během letní sezony. „Jelikož sídlíme ve Velvarech, tak by se dalo říct, že Královice máme vlastně za barákem. Jezdíme tam na všechny závody a líbí se nám to tam. Jezdíme tam i trénovat a máme to tam rádi my i naši koně. Jezdíme tam vlastně pořád. Chiquita to tam má naběhané, takže je tam spokojená. I proto jsme zahájili novou sezonu již v hale,“ přiznává.
 

Psali jsme: Na poslední skok jsem si trochu zajela, uvedla vítězka Zimního poháru

 
Chiqitě je letos dvanáct let a u Dariny Hochmanové přišla jako dvouletá. „Máme ji od Libora Stružinského. Složili jsme s ní zkoušky a od čtyř let kobyla úspěšně sportuje. Ze začátku jí jezdil manžel, protože na mě byla moc silná. Dosáhla výkonnosti T a pak mi jí předal a nyní spolu úspěšně závodíme už nějakou dobu. Úspěšně mě přenesla přes soutěže stupně T, na pohárových závodech jsme spolu čistě překonaly soutěže do 140 centimetrů a drží pořád stabilní výsledky. Do úrovně S je velmi spolehlivá a když já neudělám něco špatně, tak jsme vždycky na place. Drží si svou stálou formu, myslím, že je super,“ vychvaluje jí Darina. Spolu s manželem Jiřím věřili, že bude úspěšná, od samého začátku.
 
„Očekávali jsme, že se dostane až do těch nejobtížnějších parkurů, protože můj manžel měl před tím v tréninku už její mámu a ta měla také veliké skokové schopnosti. Proto si také pořídil její hříbě a věřil, že ty schopnosti tam jsou. Je sice trochu specifická, trochu bláznivá a člověk se jí musí lehce přizpůsobit. Tím, že manžel už znal její mámu, tak věděl, jak s ní pracovat a vyhovět jí. A kobyla nám to vrátila,“ vypráví. Zároveň však přiznává, že ne vždy to s klidnou bylo jednoduché. „Jednu dobu se na ní nedalo ani moc jezdit, takže jsme to řešili spíše pouštěním do výběhu a lonžováním. Později se to tak nějak poddalo a přizpůsobili jsme se my jí a ona nám. Teď už víme, že když s ní vyrazíme na závody, tak půjde dobře. Věřím, že do budoucna jí také budeme moci zařadit do chovu,“ plánuje její jezdkyně.
 

Čtěte také: Jiří Hochman: Dříve jsme jezdili pro radost, teď je vyvíjen větší tlak

 
Rozhodně to však neznamená, že by se kariéra Chiquity-LS chýlila ke konci. „Je stále zdravá, takže s ní ještě nějakou sezonu plánuji odskákat. V tuto chvíli koně do vyššího skákání nemám, takže počkám až mi dorostou ti mladí a poté jí už bude čekat také role matky,“ dodala Darina Hochmannová ve vysílání EquiRadia.
 
Foto: Jan Vlček, Adéla Podzemská, Šárka Votavová
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE