reklama 11B

České derby obohatí elita španělských žokejů, do Prahy míří i Pouchin

ikonka

Startovní listina 102. CPIPG Českého derby obsahuje šestnáct jmen, další dva čekatelé jsou uvedeni pod čarou. Losování startovních čísel přálo oběma klisnám stáje DS Pegas, Shabaně či Fascing Rockovi. Prahou se v pondělí prohnaly silné bouřky.
20.06.2022 16:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Dvanáct hřebců a čtyři klisny se utkají v 102. CPIPG Českém derby, které bude odstartováno v neděli odpoledne jako pátý bod programu v Chuchle Areně Praha. Pondělní uzávěrka startovní listiny a deklarace jezdců odtajnila poslední otazníky kolem letošního startovního pole.

Dopolední los v kanceláři Jockey Clubu ČR přiřkl místo na startu čtvrtému z Velké červnové ceny Secret Peetovi, zatímco syn klasické vítězky Partyday Like Magic bude čekat na svou šanci jako první kůň uvedený “pod čarou”. Druhou náhradnicí je Korvette.

Nejvíce zastoupenými trenéry budou se třemi svěřenci Luboš Urbánek a Ingrid Janáčková Koplíková, z majitelů mají po dvou reprezentantech na startu Lokotrans, DS Pegas, Statek Blata Český Ráj a také rodina Vocetkových.

 

Čtěte také: Dramatický mítink v tropickém žáru. Wilantos ovládl dvojnásobnou míli

 

V sedle předběžného sázkového favorita Ariola se pokusí o čtvrtý triumf v Českém derby Jiří Palík. Petr Foret zůstává na klasické vítězce Queen Of Beaufay, druhou třídovou klisnu DS Pegas Zaracampu svěří trenér Dalibor Török žokeji Tomáši Lukáškovi.

Skvělým klasickým ročníkem disponující centrála Újezd u Boskovic angažovala dva šampiony. Zatímco stájová jednička Martin Laube drží věrnost bělce Shabaně, dalšího klasického vítěze Darling In Pink pojede Václav Janáček a dodatečně přihlášený Ashat se může opřít o ve velké formě jezdícího Davida Lišku, který v neděli zaznamenal v Bratislavě 100. vítězství kariéry.

K jezdecké změně dochází na vítězi Velké jarní ceny Zamicovi, na něhož majitel Zdeněk Jandejsek a trenér Allan Petrlík angažovali Jaroslava Línka. Dnes již bývalý stájový jezdec Rabbitu Milan Zatloukal však disponuje šancovým “ritem” - v novém působišti u Ingrid Janáčkové Koplíkové dostane dohlášeného hřebce s všeříkajícím jménem Stronger Together.

Trenér Radek Holčák ponechal jezdecké obsazení své dvojice beze změn, Well Prepared pojede stejně jako při vítězství v květnovém trialu Jaromír Šafář, na vítězi Velké červnové ceny Agadir Goldovi zůstává další šampion Jan Verner.

Jedinou ženou ve startovním poli je zatím Vendula Korečková v sedle dohlášeného Fascing Rocka. V případě škrtu některého z koní mají šanci i Sabina Mokrošová (Like Magic) a Martina Havelková (Korvette).

Mezinárodní sestava: Španělé, Francouz a Portugalec

Letošní derby bude zároveň zajímavou přehlídkou žokejů působících ve Španělsku. Kromě Janáčka přijedou do Prahy také dvojnásobní šampioni Ricardo Sousa Ferreira a Borja Fayos Martin. Druhý a třetí z letošní statistiky si v minulosti již připsali po jednom vítězství na pražské půdě v rámci Evropského poháru žokejů.

Vůbec poprvé se českým divákům představí osmý muž průběžného pořadí šampionátu a trojnásobný vítěz španělského derby Jaime Gelabert Bautista, který má letos na kontě sedm vítězství. Fayos pojede tempaře Secret Peeta, Sousa American Charlieho a Bautista Charmbrucka.

Pražskou premiéru v neděli absolvuje také mladý francouzský žokej Alexis Pouchin, spolupracující často s Václavem Lukou mladším, pro něhož loni odjezdil tři vítěze. V derby si ho vybrala Ingrid Janáčková Koplíková na klisnu Totally Gold.

Pouchin předloni pronikl na patnácté místo francouzského šampionátu, aktuálně je po zranění z loňského prosince zatím jednapadesátý.

Bouřky se vrátí v sobotu

O nejvyšší startovní čísla zažádali trenéři Zamica a Charmbrucka, na vnější straně bude z boxu číslo 14 bude odskakovat Agadir Gold. Ariolo má dvanáctku, naopak zcela u vnitřní bariéry odstartují Ashat (1), Well Prepared (2) a Secret Peet (3).

Losování startovních čísel zajistilo optimální výchozí pozici Fascing Rockovi (5), Zaracampě (6), Queen Of Beaufay (7) či Shabaně (8).

Den po víkendových tropických vedrech dorazily do Prahy silné bouřky. První vydatná průtrž mračen skropila Chuchle Arenu v pondělí po deváté hodině ráno, další bouřky přišly odpoledne.

Příští dny by podle předpovědi počasí měly být v hlavním městě bez srážek a ve čtvrtek má teplota vystoupat až na 31 stupňů Celsia. Pršet by mohlo v pátek podvečer, na sobotu jsou v Praze opět hlášeny silné bouřky. V neděli odpoledne očekávají meteorologové teploty kolem 26 stupňů.

Tipsport: Favoritem stále Ariolo, ale...

Podle sázkových kurzů společnosti Tipsport byl v pondělí podvečer stále favoritem dohlášený Ariolo (4,85:1), výrazně se mu však přibližuje vítězka Jarní ceny klisen Queen Of Beaufay (6:1). Dalšími šancemi jsou Darling In Pink a Shabana (oba 9:1) a Zamico se Zaracampou (10:1).

Vítězové chuchelských derby-trialů Well Prepared (12:1) a Agadir Gold (17:1) se zatím nacházejí ve druhém sledu. Kurzy tří ze čtyř dodatečně přihlášených koní najdeme až od hranice 20:1 - Stronger Together (20), Fascing Rock ani Totally Gold (oba 22) zatím bookmkery příliš nezaujali. Z šestnáctky jmen na startovní listině je největším outsiderem Secret Peet (55:1).

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová

Kdo zvítězí v 102. CPIPG Českém derby?

celkem hlasů: 173

Hlasování skončilo.

Ashat (David Liška) 7 / 4.05%
Well Prepared (Jaromír Šafář) 6 / 3.47%
Secret Peet (Borja Fayos Martin) 3 / 1.73%
Totally Gold (Alexis Pouchin) 7 / 4.05%
Fascing Rock (Vendula Korečková) 6 / 3.47%
Zaracampa (Tomáš Lukášek) 15 / 8.67%
Queen Of Beaufay (Petr Foret) 18 / 10.4%
Shabana (Martin Laube) 15 / 8.67%
American Charlie (Ricardo Sousa Ferreira) 5 / 2.89%
Darling In Pink (Václav Janáček) 27 / 15.61%
Apollon (Radek Koplík) 5 / 2.89%
Ariolo (Jiří Palík) 25 / 14.45%
Stronger Together (Milan Zatloukal) 1 / 0.58%
Agadir Gold (Jan Verner) 9 / 5.2%
Zamico (Jaroslav Línek) 20 / 11.56%
Charmbruck (Jaime Gelabert Bautista) 2 / 1.16%
Like Magic (Sabina Mokrošová) 2 / 1.16%
Korvette (Martina Havelková) 0 / 0%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE