reklama 11C

Cena města Olomouce při J&T BANKA CSI3*-W Olomouc pro Rumuna Hercka

ikonka

Parkurový Světový pohár J&T BANKA CSI3*-W Olomouc pokračoval v sobotu 22. června čtvrtým dnem. Nejvyšší soutěž, kterou byla Cena města Olomouce, ovládl rumunský jezdec Andrea Herck. European Youngster Cup Grand Prix vyhrála Michele Ruth z Rakouska.
22.06.2019 22:49  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Na olomouckém kolbišti v areálu Equine Sport Centra proběhly v rámci mítinku J&T BANKA CSI3*-W Olomouc v sobotu 22. června tři finálové soutěže Elite, Silver a Youngster Tour. Nejdůležitějšími body programu ovšem byly Grand Prix Czech Equestrian Teamu a Cena města Olomouce v rámci Diamond Tour.
 
Dvě kvalifikační kola Elite Tour ovládla Gabriela Kopřivová s jedenáctiletým valachem Pepsi SG. Ve finále jí však sportovní štěstí opustilo a pro dvojí neposlušnost ve druhé fázi této soutěže s výškou překážek 110 až 115 centimetrů byla tato dvojice z pokračování vyloučena. V celkovém pořadí však skončila šestá. Adéla Pokorná na sedmnáctileté klisně Alabamě neudělala za všechny tři soutěžní dny ani jednu chybu. Ve středu byla čtvrtá, v pátek dokonce druhá a v sobotu přidala díky času v druhé fázi 32,24 do sbírky třetí místo. Aneta Bartková s devítiletou klisnou Horákyní, která je plemene český teplokrevník, byla také bezchybná a velmi rychlá. Čas 30,56 sekundy však přece jenom na nejvyšší příčku nestačil. O více jak tři vteřiny rychlejší byla Nikola Hunová v sedle sedmnáctileté klisny Merry. Po projetí cílem věděla, že tento čas se nebude překonávat snadno a neskrývala obrovské nadšení.
 
Také finále Silver Tour se jelo jako dvoufázová soutěž, překážky však již výrazně povyrostly, a to na 135 až 140 centimetrů. Polák Jaroslaw Koziarowski s jedenáctiletým holštýnským valachem Chenetem byl stejně úspěšný jako ve středu, kdy skončil třetí. Vteřinu a půl za ním zaostával jeho krajan Grzegorz Nowak s dalším holštýnským zástupcem Comienzem. Čas 27,95 znamenal čtvrtý řádek výsledkové listiny. Našly se ovšem ještě dvě rychlejší dvojice. Jen dvě setiny dělily od vítězství Nizozemce Sandera Geerinka na jedenáctileté hanoverské klisně Pandoře. Nepatrný rozdíl hrál ve prospěch domácího jezdce Jakuba Štěrby, který po všechny tři dny perfektně prezentoval v této kategorii holandského hřebce Go-on T.S. ze Zemského hřebčince v Písku. Štěrba s ním vyhrál již při zahajovací soutěži Silver Tour ve středu, v pátek přidal pomyslný bonz a ve finále zopakoval nejlepší výsledek. 
 
Opravdu skvělou podívanou nabídla Grand Prix Czech Equestrian Teamu v rámci finále túry European Youngster Cup. Do rozeskakování postoupily čtyři dvojice a k naší radosti mezi nimi byla i jedna česká. Jako první šla na start polská jezdkyně Dalia Lehmann s třináctiletou klisnou Annchen. Ta byla velkou favoritkou, jelikož ve středeční soutěži v této Tour byla třetí, v pátek dokonce druhá. Vše nasvědčovalo tomu, že do cíle dojede bez chyby a ve skvělém čase, ale rychlý nájezd na poslední skok jí nevyšel podle představ a klisna Annchen odmítla odskočit. To znamenalo penalizaci čtyřmi trestnými body. Českým želízkem v ohni byla Kateřina Kubrická s devítiletou klisnou českého chovu Lentilkou. Také ona si vedla výborně, i když jela o poznání pomaleji. Bohužel přišla na závěrečném skoku chyba. Čas 45,92 jí přesto dostal do vedení. Rakušanka Denise Ruth s valachem Little Joe R byla v pátek čtvrtá a na stejné umístění dosáhla i tentokrát, jelikož v rozeskakování třikrát chybovala. Její setra Michele Ruth tak věděla, že když dokončí bez penalizace, je jistou vítězkou. Zvolila proto jízdu na jistotu, a přestože na druhém skoku měla velké štěstí, nakonec žádná z překážek nespadla a byť dojela v čase o půldruhé vteřiny horším, mohla se již nad posledním skokem radovat z vítězství. 
 
Celkem 14 ze 42 startujících v Ceně města Olomouce zařazené do Diamond Tour překonalo základní parkur s výškou překážek 150 centimetrů bez penalizace a postoupilo tak do napínavého rozeskakování. K naší radosti mezi nimi byly i čtyři české dvojice. Rudolf Doležal s devítiletým holštýnským hřebcem Quattro Centem sice dokončil čistě, ale jeho čas byl 39,58, což jej zařadilo na průběžné třetí místo za Polku Dalii Lehmann, jež dokončila také čistě, ovšem o půl sekundy rychleji. Další českou nadějí byla sedmnáctiletá Sára Vingrálková na hřebci Kas-Sini DC. Čas měla excelentní – 33,25 sekundy by bývalo stačilo na druhé místo. Bohužel dvě chyby znamenaly v důsledku až jedenáctou příčku. Dvě chyby měla mimochodem i Nikola Bielíková s třináctiletým valachem Carthinjem. Andreas Brenner s desetiletou klisnou Clintanou W Z odsunul Rudolfa Doležala po precizní jízdě v čase 38,75 sekundy na čtvrtý řádek průběžné výsledkové listiny. O ještě jeden stupínek níže pak klesl po výkonu rumunského jezdce Andree Hercka s devítiletým hřebcem Kalvarie van de Zelm. Ten se ujal pozice lídra díky času 34,85. Nic na tom k naší lítosti nezměnil ani poslední Čech na startovní listině rozeskakování – Ondřej Zvára v sedle dvanáctiletého hřebce Quimera M. Bohužel mu nevyšel nájezd do dvojkombinace a po zastavení Quimera se Zvára rozhodl vzdát pokračování a pouze si skočit opravný skok. Skončil tak čtrnáctý. Posledním, kdo mohl připravit o vítězství Hercka byl Ital Roberto Turchetto s holandskou klisnou Adare. Už už to vypadalo, že se mu to povede – čas 33,59 by mu k tomu stačil. Jenže chyba na posledním skoku jej odsunula až na sedmou pozici. 
 
Poslední sobotní soutěží bylo finále Youngster Tour pro 6 a 7leté koně, které vrcholilo v dešti až po 19. hodině večer. Velmi dobře si vedl v rozeskakování této soutěže se základní výškou překážek 130 a 1350 centimetrů polský jezdec Adam Grzegorzewski se šestiletým valachem Issem. Dokončil bez chyby v čase 40,93 sekundy. O téměř dvě vteřiny rychlejší byl Jakub Štěrba na šestiletém hřebci Heartvit ZH. Bohužel, kvůli jedné chybě se musel spokojit až s pátým místem.
 
Průběh všech závodních dnů mohou příznivci parkurového skákání sledovat živě na internetu prostřednictvím stránek www.csiolomouc.cz. Česká televize navíc pro své diváky připravuje z Olomouce každodenní sestřih událostí a nedělní J&T BANKA Grand Prix Olomouc nabídne v přímém přenosu.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE