reklama 11D

Barbora Krejčířová: Kossí je mazel, ale je tvrdohlavý jako každý poník

ikonka

První sezonu v mezinárodním sportu zažívá Barbora Krejčířová. Na národní úrovni má ale už řadu úspěchů, třeba několik zlatých medailí z drezurního mistrovství České republiky. Povídali jsme si s ní o jejích koních i rodinné stáji.
29.05.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Letos patnáctiletá Babora Krejčířová patří k nadějným drezurním jezdkyním. Má za sebou úspěchy v pony sportu a aktuálně kombinuje soutěže právě pro poníky a velké koně. Navíc díky tomu, že nebyla od počátku vyhraněná na jednu disciplínu, má výsledky i z parkového skákání.
 
Na koni seděla díky rodičům, kteří oba jezdívali, opravdu hodně brzy. „Přesně si nemůžu vzpomenout, kdy to bylo, protože mi bylo teprve pár měsíců, když mě rodiče posadili na naši velikou klisnu Lusi,“ říká Barbora, která prvního poníka dostala už jako dvouletá. „Dostali jsme tenkrát s mým bráškou Bořkem od rodičů dva poníky Áju a Čerta“
 
Rodina má koně ustájené v Zámecké stáji Plandry. „Stáj vlastní moji rodiče. Před osmi lety koupili starý areál bývalého zámku a začala oprava. Teď už je areál zcela hotový a slouží k pořádání jezdeckých závodů a také svateb. Tam začala moje závodní kariera, předtím jsme koně měli ustájené v okolních stájích.“
 
 

Trenérská spolupráce

Barbora chtěla závodit od útlého dětství a za tím si také šla. V osmi letech si udělala licenci na poníky a začala závodit oficiálně. Nejprve se připravovala do parkurových soutěží, ale později se jí zalíbila i drezura a začala obě disciplíny střídat.
 
„Měla jsem velké štěstí na trenéry, kterým musím tímto poděkovat. Před osmi lety jsem potkala slovenskou trenérku Veroniku Kučerovou. Ta mě připravila na zkoušky základního výcviku a naučila mě základy jízdy na koních. Trénuji s ní dodnes a je to moje každodenní podpora a vynikající učitel, hlavně pro parkurové skákání. Později jsem začala chodit na soustředění s paní Renatou Habáskovou, která mě přivedla do světa drezury, díky ní jsem se jí začala věnovat. Postupem času jsem potkávala další trenéry, kteří se mnou ušli kus cesty a dali mi nové informace. Hodně se mi věnovala Daniela Diringerová ve Sportovním centru mládeže. Nyní jsou mými hlavními trenéry právě Veronika Kučerová pro skoky a Michal Knoflíček pro drezuru. Zimní přípravu jsem letos už druhý rok za sebou absolvovala u holandské národní trenérky Loes Corsel. A také nám v této sezoně hodně pomáhá paní Hana Vášáryová,“ popisuje Barbora. 
 
„Za úspěch považuji každý dobře odjetý závod. Ale nejvíc si vážím trojnásobného vítězství na mistrovství republiky pony v drezuře,“ říká Barbora, která byla také pátá na mistrovství republiky ve skákání a třikrát vyhrála Český drezurní pohár pony. V sezoně 2023 vstoupila česká jezdkyně také do mezinárodního sportu. Hned při prvním startu na CDIP v dubnu v Šamoríně obsadila třetí a druhou příčku.
 
 

Koňská základna

Barbora za svoji nedlouhou kariéru sedlala už řadu koní, zkušenosti má hlavně s poníky. „Každý poník je originál. Výjimečná pro mě byla určitě naše první ponička Sindy, se kterou jsem vyrůstala a dala mi hodně zkušeností. První hobby závody, zkoušky na licenci, první oficiální závody a mnoho dalších zážitků. Sindy bohužel tento rok zemřela,“ říká smutně jezdkyně a pokračuje: „Zapomenout nemůžu ani na velšského plemeného hřebce jménem Glanteifi Guta, kterého jsem jezdila několik sezon, společně jsme ho s mojí trenérkou Verčou Kučerovou vychovaly, dosáhly s ním výkonnosti S** a nyní dělá radost jiné mladé jezdkyni. Nezapomenutelní jsou také Maroankas Marcello a Maroankas Millano.“
 
S Marcellem zažila Barbora první drezurní úspěchy, první velké vítězství na MČR. Společně získali jednu zlatou a dvě stříbrné medaile na mistrovství České republiky v drezuře pony. Oba poníci už předávají zkušenosti jejich novým jezdkyním.
 
 

Altrido Olet’s Koss neboli Kossí

„Můj zatím nejúspěšnější kůň je poník Altrido Olet’s Koss. Kosse mi rodiče koupili skoro před třemi lety v Německu jako pětiletého. Kossí je velmi přátelský, mazlivý a komunikativní, ale jako asi každý poník má svou tvrdou hlavu,“ líčí jezdkyně svého aktuálně nejlepšího poníka, s nímž získala dvě zlaté medaile na mistrovství České republiky.
 
K němu má k dispozici také dva velké koně. „Hřebec Real Beauty Pemiko je mladý čtyřletý a druhým koněm je krásná bělka Tilda, která patří mojí trenérce Veronice Kučerové.“ Vedle toho jí prošli rukama poníci Popelka, Vagaz a Diablo, které v Plandrech obsedli a začali s nimi úspěšně jejich sportovní kariéru. Všichni sportují a dělají radost jejich novým jezdkyním.
 
Barbora má jasno v plánech do budoucna. „Ráda bych začala jezdit více mezinárodních závodů s těmi nejlepšími výsledky. Také můj cíl a zároveň sen je účast na mistrovství Evropy.“ O výběru budoucího povolání ještě jasno nemá, ale ví, že to bude souviset s chovem koní nebo jezdeckým sportem. 
 
Foto: Jan Matuška, archiv Barbory Krejčířové / poskytla Barbora Krejčířová 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE