reklama 11C

Od zpěvu k drezurní Grand Prix. Tereza van Malderen závodí v Olomouci

ikonka

Někdejší sólistka Hudebního divadla Karlín, kterou si mnozí pamatují pod jménem Tereza Duchková, je zpět v České republice. Nikoliv však jako zpěvačka, ale jako reprezentantka v drezuře se Tereza van Malderen účastní Světového poháru v Olomouci.
12.05.2023 10:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Zhruba před patnácti lety zpěvačka, herečka, ale také velká milovnice koní Tereza Duchková, respektive dnes Tereza van Malderen, odešla z České republiky do Belgie, kde se provdala. Po dlouhé době na sebe u nás upozornila v těchto dnech, kdy se účastní mezinárodních drezurních závodů zařazených do série Světového poháru v Olomouci. 
 
To, že jezdí drezuru na Grand Prix úrovni, donedávna netušili ani velcí fanoušci této jezdecké disciplíny. Do olomouckého Equine Sport Centra si přivezla dvanáctiletého oldenburského valacha Quantum Leap Van´t Genthof. „Je to teprve druhá sezona, co takto závodíme. Přišlo nám líto si toho koně nechat pro sebe, tak jsme se odvážili. V mém věku je to již docela velký počin, ale snad to dobře dopadne. Jsme moc rádi, že jsme se dostali sem do Olomouce, protože nás to stálo nesmírně velké úsilí. Byla to dlouhá cesta, ale jsme tady a je to tu moc krásné,“ říká spokojeně Tereza van Malderen v rozhovoru pro EquiTV.cz.
 
Její postup až do nejvyšší úrovně drezurních závodů byl prý hodně o náhodě. „Záleží to vždy tak trochu na koni. Přestože jsem se odstěhovala do Belgie, tak jsem se nikdy jezdectví a koní nevzdala. Koně byli vždy součástí mého života – jak v při té umělecké kariéře, tak v té pozdější. Našla jsem fantastického trenéra, a když jsme tak doma jezdili, tak jsme si říkali, že je škoda toho koně někde neukázat. Takže tak to začalo. Bylo to bez jakýchkoliv jiných ambicí. Jsme rádi, že jsme to oba dotáhli až do Grand Prix. Pro mého koně i pro mě je to vlastně první velká runda, takže jsme na této úrovni oba takoví začátečníci,“ přiznává s úsměvem.
 

Psali jsme: Šance na olympiádu jsou malé, ale měli jsme to zkusit, říká Kopuletá

 
„Quantum Leap Van´t Genthof je poměrně komplikovaný kůň. Je hodně velký, ale jak se říká, někdy je ve velkém těle malá dušička. Ale když je dobře naloženej, tak do té práce dává úplně všechno a je to nádherný zážitek s ním být a moci s ním spolupracovat,“ pěje Tereza chválu na svého koňského partnera. 
 
Během zimy s ním absolvovala několik halových závodů. „Náš největší dosavadní úspěch bylo druhé místo při mezinárodních závodech ve francouzském Le Mans v úloze FEI Intermediate II. Byl to pro mě krásný a motivační zážitek, tehdy jsme získali hodnocení mezi 67 a 68 procenty. Uvidíme, jak to dopadne v Olomouci. Doufám, že to bude náš nejlepší jezdecký výkon na domácí scéně, to by se nám líbilo, dodává Tereza van Malderen.
 
Foto: Josef Malinovský
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE