reklama 11B

O'Brien posedmé. Britské derby rozhodly vytrvalost a cílová kamera

ikonka

Anthony Van Dyck pod Seamiem Heffernanem vyhráli jedno z nejtěsnějších Derby Stakes za mnoho let. Pět z šesti nejlepších připravil Aidan O'Brien pro irský Coolmore. V Ballydoylu působící trenér se tím zařadil mezi největší postavy historie dostihu.
02.06.2019 11:12  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
Anglie v sobotu viděla strhující derby, na které se bude ještě dlouho vzpomínat. O vítězství v 240. Investec Derby Stakes bojovalo v posledních metrech pět koní, kteří se na cílovém mezníku seřadili v rozmezí půl délky, nosu, a dvou krátkých hlav. Všech pět bylo z Irska a čtyři z nich připravil Aidan O’Brien, který si díky Anthonymu Van Dyckovi s žokejem Seamiem Heffernanem připsal sedmé vítězství v nejslavnějším světovém dostihu.
 
Za Galileovým synem finišoval druhý Madhmoon, trénovaný 86letým Kevinem Prendergastem, následovaný dalšími zástupci Coolmoru v pořadí Japan, Broome, Sir Dragonet a Circus Maximus. Britské naděje Bangkok a Telecaster byly v tu dobu už mimo hru a proběhly cílem na posledních dvou místech.
 
Aidan O’Brien poslal na start sedm koní a vyhrál své sedmé derby. Na den přesně deset let po smrti svého velkého předchůdce v centrále Ballydoyle Vincenta O’Briena dokázal nejen překonat jeho šest úspěchů v derby, ale také vyrovnat historický rekord. Sedm vítězství v Epsomu před ním mezi lety 1793 a 1941 získali jen Robert Robson, John Porter a Fred Darling. O’Brienovi na jejich vyrovnání stačilo osmnáct let a už jen jediný úspěch ho dělí od stanovení nového rekordu.
 
"Je to vážně neuvěřitelné. Nikdy jsme si nemysleli, že se dostaneme do téhle pozice. Každý den se musím štípnout, abych tomu uvěřil. Pracujeme s nejlepšími lidmi, úžasnými koňmi s neuvěřitelnými původy i fyzickým fondem, a v nejlepším zázemí," řekl 49letý O’Brien, který neopomněl poděkovat i Galileovi. Právě mnohonásobný šampion plemeníků byl v roce 2001 jeho prvním derby-vítězem a nyní je otcem čtyř svých posledních nástupců.
 
Anthony Van Dyck byl ještě 400 metrů před cílem zavřený za hradbou koní a ztrácel na vedoucí soupeře dost prostoru. Heffernanovi se ale po chvíli podařilo najít skulinu, nasměřovat hřebce k bariéře a dotáhnout se na čtveřici koní bojujících ve vnější stopě. Favorit Sir Dragonet s Ryanem Moorem byl do poslední chvíle ve hře o vítězství, ale Anthony Van Dyck na cílové čáře ubránil těsný náskok.
 
 
"Věděl jsem, že zabere, jakmile ho o to požádám. Rozhodl jsem se jít k bariéře a potřeboval jsem trochu štěstí, ale celou dobu jsem si věřil," řekl Heffernan, kterého britská média označila za nejúspěšnější stájovou dvojku historie.
 
46letý James Anthony "Seamie" Heffernan sice nikdy nebyl O’Brienovou první volbou, ale už si stihl připsat celou řadu velkých vítězství včetně Oaks 2012 na Was nebo Breeders’ Cupu Turf v sedle Highland Reela. V britském derby byl před deseti lety druhý s favoritem Fame And Glory.
 
"A rok nato přišlo další druhé místo s outsiderem 100:1. Byla to prostě jen otázka času a já jsem věděl, že se nevzdám, dokud nevyhraju," řekl Heffernan. "V Irsku neexistuje žádná jiná stáj, ve které bych mohl startovat dvanáctkrát v derby. Užívám si, že pro Aidana můžu jezdit špičkové koně s hvězdnými původy a být součástí jeho stáje."
 
Anthony Van Dyck šel na start jako O’Brienova třetí šance a vítěz Derby Trialu v Lingfieldu. Přestože letos zůstává ve dvou startech neporažen, čas nejspíš ukáže, že nemusel být nejlepším koněm v poli. Jako kovaný vytrvalec si však nejlépe poradil s dráhou i sobotními podmínkami v Epsomu. Další indicie by mělo poskytnout už irské derby v Curragh.
 
V Epsomu nechyběli Alžběta II. ani Lester Piggott, kteří byli hlavními aktéry slavnostní ceremonie odhalení žokejovy bronzové sochy. “Viděl jsem sochu už dříve, je velmi povedená. I královna se zdá být ve velké formě,” konstatoval devítinásobný vítěz Derby Stakes.
 
 
Foto: Petra Mikesková



2001 GALILEO (Mick Kinane)
 
2002 HIGH CHAPARRAL (Johnny Murtagh)
 
2012 CAMELOT (Joseph O'Brien)
 
2013 RULER OF THE WORLD (Ryan Moore)
 
2014 AUSTRALIA (Joseph O'Brien)
 
2017 WINGS OF EAGLES (Padraig Beggy)
 
2019 ANTHONY VAN DYCK (Seamie Heffernan)

reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE