reklama 11A

"Ananas" dokázal, že umí i vyhrávat. Kratochvíl marně hledal soupeře

ikonka

Velkému pátku v Lysé nad Labem vládly růžové barvy stáje Statek Blata Český Ráj. Zástupce hlavního sponzora odpoledne Aeneas v hlavním dostihu triumfoval s imponující lehkostí a po letech se zbavil statusu nezvítězivšího koně.
19.04.2019 23:07  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
OBRAZEM
| FANCLUB
reklama 12C

Jediná steeplechase cross country zahajovacího mítinku v Lysé nad Labem nebyla nijak zvlášť obsazená ani napínavá, ale v kariéře tmavého hnědáka Aenease bude už navždy zaujímat zvláštní místo.
 
Právě na Velký pátek totiž pětiletý hřebec ze stáje Statek Blata Český Ráj prolomil renomé věčně se umísťujícího čekatele velkých úspěchů a připsal si první vítězství kariéry. Pod žokejem Janem Kratochvílem ovládl zadrženě o 11 délek Steeplechase cross country společnosti Sport Invest na 4200 metrů.
 
"Když jsem se v cílové rovině otočil, nikdo tam nebyl. Poplácal jsem ho a bylo to doma," usmíval se spokojený Kratochvíl. Druhý doběhl Sixtyseven před Idolem.
 
Aeneas v posledním okruhu nasadil k trháku, ale spíše než velký souboj diváci v pátek viděli, jak favoritovi odpadal jeden soupeř za druhým. Dvanáctiletý Čáriray byl zadržen v úvodní fázi dostihu, tréninkový kolega Cote Mer působil na skocích stále nejistěji a nikdo další, kdo by se vítězi postavil na odpor, se nakonec neobjevil.
 

Čtěte také: Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout

 
Kratochvíl strávil s Galileovým synem první dvě třetiny trati na blízké třetí pozici za vedoucími Sixtysevenem a Cote Merem. "Chtěl jsem, aby mě táhli přes skoky, a tak jsem si je hlídal. Na to, že Aeneas takhle těžké skoky překonával poprvé, si poradil moc dobře. Udělal pár chybek, ale všechno ustál," prohlásil žokej.
 
Aeneas má z minulosti na kontě celou řadu cenných umístění včetně druhého místa v St. Legeru za Nagano Goldem nebo třetí příčky ve slovenském derby, v St. Leger Italiano byl pátý. Trenér Josef Váňa starší s ním nyní počítá hlavně do pardubických krosů.
 
"Ve stáji mu říkáme Ananas. Loni se učil skákat, Váňovi i Honza Kratochvíl si s ním dali hodně práce. Na jaře už chodily z tréninku zprávy, že skáče dobře, což dnes potvrdil," radoval se majitel Josef Dufek.
 
Rozčarováním byl pro centrálu Mlýnce / Bohuslav výkon osminásobného francouzského vítěze Cote Mera, kterého stáj Statek Chyše - Váňa kupovala po loňském vítězství v prodejním dostihu v Auteuil. Při svém třetím českém startu udělal několik chyb, po cestě řehtal a celkově dělal dojem, že se příliš nesoustředil na dostih.
 
"Ve Francii ukazoval, že je to kvalitní kůň, jen na něj musíme přijít. Je pravda, že zatím úplně nevíme, kde je ta příčina," poznamenal Kratochvíl.
 
V rámcovém programu exceloval trenér Pavel Tůma, který do středních Čech přivezl dva debutanty stáje Dr. Charvát a odvážel si dvě vítězství. Tříletý Be Man, polobratr Hessoesse a Be Mastera, se jistě prosadil v dostihu debutantů na 2200 metrů, sourozenec grupově umístěného Technokrata Tech Jury pod Pavlem Kašným dominoval o 4 1/2 délky na proutěných překážkách.
 
Série velikonočních dostihů pokračuje v neděli v Kolesech a vyvrcholí pondělním mítinkem ve Velké Chuchli.
 
 
Foto: Ivan Krejza




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE