reklama 11B

Akcelerace jako z jiného světa. Neporažený Ace Impact ukončil kariéru

ikonka

Dvě malé české stopy lze najít v krátké, ale veleúspěšné kariéře Ace Impacta. Neporažený vítěz Prix du Jockey Clubu a Ceny vítězného oblouku ve čtvrtek ukončil kariéru. "Takový kůň se rodí jednou za pět až deset let," je přesvědčen Cristian Demuro.
13.10.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Mohla by to být hezká kvízová otázka pro dostihové příznivce na dlouhé zimní večery - kdo je jediným koněm v českém tréninku, který se utkal s nejlepším evropským tříletkem Ace Impactem? Odpověď je třeba hledat na konci letošního ledna, kdy svěřenec Jeana-Clauda Rougeta při svém debutu na 2000 metrů v Cagnes-sur-mer narazil mimo jiné na Ganibeta ze stáje Jany Dufkové.

Ace Impact zvítězil lehce o 3 1/2 délky, pozdější třetí z Českého derby na něj ze sedmého místa ztrácel dvanáct délek. Syn výborného Cracksmana neprohrál ani v pěti následujících startech a dosáhl na cenné double Prix du Jockey Club - Cena vítězného oblouku.

Ve čtvrtek bylo oznámeno, že neporažený hřebec ukončil kariéru a odchází jako plemeník do hřebčína Haras de Beaumont v Normandii. Stalo se tak shodou okolností ve stejný den, kdy mezinárodní handicapeři v rámci Longines World’s Best Racehorse Rankings potvrdili hnědákovu známku 128, což z něj činí nejlepšího tříletka světa a nejvýše hodnoceného evropského koně.

 

Čtěte také: Úspěch Beňova i Napajedel. Nenápadný hrdina Sacamiro začínal od píky

 

Spolumajitelé Serge Stempniak a Kamel a Pauline Chehboubovi sice původně uvažovali o startu v Japan Cupu a setrvání v tréninku i pro příští sezonu, ale nakonec se rozhodli neriskovat. "Shodli jsme se, že nejlepší bude ukončit kariéru, dokud je stoprocentně fit a zdravý," uvedli ve čtvrtečním prohlášení.

Mezi lednovým debutem Ace Impacta a jeho posledním triumfem v Ceně vítězného oblouku uplynulo přesně 247 dní. Rouget během nich dokázal optimálně načasovat hřebcovu formu nejprve na Prix du Jockey Club, do něhož se dostal přes classe 1 v Bourdeaux le Bouscat a listed v Chantilly. V samotném derby dominoval o 3 1/2 délky v rekordním čase 2:02,63.

Následovala vítězství v srpnové grupě 2 v Deauville a demonstrace velké třídy i speedu v samotném “Arc”, kde porazil hvězdné starší soupeře a seběhl závěrečnou šestistovku za 33,05 sekundy. Předvedl tak drtivější závěr než legendární Dancing Brave v roce 1986.

"Je naprosto mimozemský, takový kůň přichází jednou za pět až deset let. Vyhrát jako tříletek Arc s takovou akcelerací a zůstat neporažený je prostě výjimečné. Jen málo koní má tak explozivní závěr jako on," citoval žokeje Cristiana Demura list Racing Post.

V sedle Ace Impacta se vystřídali dva účastníci někdejšího Evropského poháru žokejů v Praze, kromě Demura to byl ještě Jean-Bernard Eyquem. "Ace Impact předvedl šest perfektních výkonů. Pro každého, kdo podporuje a miluje tohohle koně, to byl neskutečný rok. Dar skutečné akcelerace je něco, co mají jen ti opravdu největší šampioni," shrnul Rouget.

Zdroj: Racing Post, France Galop

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE