reklama 11B

Pardubická sobota v růžovém: Ciotola a Gogoka nedali nikomu šanci

ikonka

Rychlí dvouletí z francouzských prodejních dostihů byli hlavními hrdiny sobotního rovinového programu na pardubickém závodišti. Westminster Cenu zimní královny vyhrála Ciotola, ve sprintu zastínil starší soupeře její stájový kolega Gogoka.
07.10.2023 20:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Jen čtrnáct dní poté, co ji stáj Statek Blata Český Ráj koupila ve francouzském prodejním dostihu, si ryzka Ciotola doběhla pro titul české zimní královny.  V sedle se španělským šampionem Borjou Fayosem nedala na pardubické dráze soupeřkám šanci a pohlídala si jistý triumf start-cíl ve Westminster Ceně zimní královny o půl délky před dotahující Aphelií Light.

Třetí doběhla Francis Gold před Quierou a Eskadrou Zero. Vítězka předzkoušky River Dawn se nedostala přes deváté místo a svéhlavá Serena Chope po problémech u startovacích boxů a ztrátě na startu uzavřela doběh na jedenácté příčce.

V Česku debutující Ciotola si přivezla z Francie vizitku jednoho vítězství z osmi startů a rating 33 kg. Jana Dufková ji získala 23. září po lehkém vítězství v Le Croise-Laroche za 16 900 eur.

 

Čtěte také: Nový život "pana vychovatele". No Time To Lose odmítá pasivní důchod

 

"Dá se říct, že to byl nákup na poslední chvíli. Dufkovi chtěli startovat v tomto dostihu a neměli jsme žádnou dvouletou klisnu, tak jsme před dvěma týdny koupili tuhle. Ona je dost malinká a má toho už dost za sebou. Teď si musí odpočinout a bude potřebovat čas, aby dozrála," řekla po doběhu trenérka Ingrid Janáčková Koplíková.

Po odletu Tomáše Lukáška do Kataru musela vyřešit jezdecké obsazení. "Zavolala jsem Borjovi, který když může, vždycky rád přijede. Dnes ani neměl jít zepředu, ale nikdo jiný nejel, tak to vzal sám na sebe a optimálně odhadl tempo. Po dostihu mi potvrdil, že distanční optimum klisny bude do 1400 metrů," dodala.

Janáčková Koplíková a manželé Dufkovi se v sobotu radovali i v Ceně společnosti Tipsport na 1100 metrů, jediném dostihu sezony otevřeném dvouletým a starším koním. Zkušené sprintery zde zaskočil jediný junior v poli Gogoka v sedle s Martinou Havelkovou. Ve stínidlech běžící valach dokázal po startu předstihnout favorita Gallanticuse, od něhož dostával 10,5 kilogramu, a nasazené tempo prostál až do cíle. Gallanticus na něj ztrácel dvě délky, třetí skončil tříletý Capitano.

Gogoka, koupený po zářijovém triumfu v prodejce v Salon Provence za 12 270 eur, vyběhl čas 1:04,44. "Je to typický sprinter, odskočí a zvládne ve vysokém tempu 1000 až 1200 metrů. Nemá smysl ho nějak prodlužovat, zůstane na těchto distancích. V práci je úplný kliďas, což mě trochu překvapilo. Když jsem viděla jeho francouzské starty, byl to vždycky hukot. Jezdci ho už ani nezkoušeli podržet," líčila Janáčková Koplíková.

Na překážkách se dařilo favoritům

Trojice překážkových dostihů nejvyšší kategorie přinesla v sobotu očekávané doběhy. Devítiletý Sternkranz ze stáje Scuderia Aichner SRL si ve Stříbrné trofeji poradil s nedostatkem tempa, pod Janem Kratochvílem odtáhl dostih a v cílové rovině se odpoutal o šest délek od Dominiqua. Třetí peníze vybojoval slovenský Oroblanco před Wilantosem.

Žádné problémy neměl ani pětiletý Dionis v proutěnkářském Křišťálovém poháru města Pardubic za podpory závodiště Wroclaw. Hnědák stáje Dr. Charvát dominoval s Pavlem Složilem mladším o 7 délek před obhájkyní vítězství Pomellou, Lordem Dragonem a Ange Pitou.

Ve Zlaté sponě tříletých BICZ holding 2023 nastoupil k ostře sledovanému českému debutu letošní vítěz z Auteuil Makassir. Jan Kratochvíl však měl s těžko ovladatelný valachem Scuderie Aichner SRL od prvních metrů těžké pořízení a už v prvním oblouku ho zadržel.

Pro suverénní vítězství o šest délek si doběhla slovenská bělka Medulienka ze stáje Štangel Racing, v jejímž sedle zraněnou Terezu Polesnou nahradil Francouz Benoit Claudic. Na druhou příčku se hezkým závěrem posunul napajedelský odchovanec Claudio, třetí peníze uhájila aktivní Komtesa.

"Od začátku jsme věděli, že to bude klisna na překážky, ale nechali jsme ji letos rozběhat na rovinách a ona se postupně zlepšovala. Skákali jsme s ní už od jejích dvou let, takže změna disciplíny nebyla žádný problém. Už debut zvládla výborně a byla druhá, pak jistě vyhrála třetí kategorii a dnes podala další velmi dobrý výkon. Mrzí mě, že ji nemohla jet Tereza, klisna má velké srdce a myslím si, že by dnes vyhrála i s ní," poznamenal Marián Štangel.

Podařený rámcový program

V Memoriálu Josefa Jančara, patřícím do seriálu Fegentri, potvrdil roli favorita sedmiletý Popinjay v sedle s Matthieu Havartem. Druhé Randolině na něj chybělo dvanáct délek, třetí skončil Starman.

Rovinový program uzavřela dvojice kvalitně obsazených dvojkových dostihů. V Memoriálu am. MUDr. Milana Poláka na 2480 metrů se radovala Lenka Neprašová na bělce Virago Westminster ze stáje Akraz bezpečnostní agentura. Nedávno z Polska importovaná klisna trenérky Kateřiny Ilíková o krk porazila Porcinellu, třetí následoval někdejší slovenský derby-vítěz Troop Commander.

Krásný závěr měla Cena společnosti Bohemia Sekt s.r.o. na 1850 metrů. Dlouho držel těsné vedení Rabbit Red Jazz, ale za distancí přišel nejprve nápor Comming Pulse a poté zaútočil Culihrach, kterého jeho jezdkyně a trenérka Martina Havelková pohotově provlékla mezi soupeři a dovedla ho k vítězství o půl délky před Comming Pulse a Rabbit Red Jazzem.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE